Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς χαρακτήρισε την ειρηνευτική πρόταση του Ντόναλντ Τραμπ «χαστούκι του αιώνα» την Κυριακή, μιλώντας κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Κεντρικού Συμβουλίου της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης στη Ραμάλα της Δυτικής 'Οχθης, η οποία θα εξετάσει την παλαιστινιακή απάντηση στην αναγνώριση από τον Τραμπ της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.
 
«Λέμε στον Τραμπ ότι δεν θα αποδεχθούμε το σχέδιό του, το ζήτημα του αιώνα μετατράπηκε σε χαστούκι του αιώνα», δήλωσε ο Μ. Αμπάς, ενώ τα βέλη του έστρεψε και κατά του Ισραήλ που «έβαλε τέλος» στις συμφωνίες του Όσλο του 1993 για την παλαιστινιακή αυτονομία.
 
«Λέω ότι δεν υπάρχει πλέον Όσλο. Το Ισραήλ έβαλε τέλος στο Όσλο», είπε προσθέτοντας ότι πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για το μέλλον κατά τη διάρκεια αυτής της συνεδρίασης που θα διαρκέσει δύο ημέρες.
 
Στις 13 Σεπτεμβρίου 1993, έπειτα από έξι μήνες μυστικών διαπραγματεύσεων στο Όσλο, το Ισραήλ και η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης αναγνωρίσθηκαν αμοιβαία και υπέγραψαν στην Ουάσινγκτον, παρουσία του τότε αμερικανού προέδρου Μπιλ Κλίντον μία «Διακήρυξη Αρχών» για την μεταβατική περίοδο πέντε ετών για παλαιστινιακή αυτονομία.
 
Ο Μαχμούντ Αμπας έχει δηλώσει ήδη ότι οι Αμερικανοί δεν είναι πλέον σε θέση να διαδραματίσουν ρόλο μεσολαβητή στην ειρηνευτική διαδικασία, μετά την απόφαση του Ντ. Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Σημειώνεται πως ο Μ. Αμπάς έχει ήδη δηλώσει ότι δεν θα αποδεχθεί «κανένα ειρηνευτικό σχέδιο» που θα προέρχεται από την Ουάσινγκτον. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποκλείσθηκαν μόνες τους», είπε.
 

«Υπηρεσία στο Ισραήλ η ομιλία Αμπάς»

 
Τον αυστηρό τόνο του Μαχμούντ Αμπάς έσπευσε να εκμεταλλευτεί ο Μπεντζαμίν Νετανιάχου. Από την Ινδία, όπου βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απευθύνθηκε στη Δύση για να υποστηρίξει πως η ρητορική Αμπάς είναι ενδεικτική της στάσης της Παλαιστίνης, αναφέροντας μάλιστα πως οι δηλώσεις του προσέφεραν υπηρεσία στο Ισραήλ.
 
Σύμφωνα με τον Μπ. Νετανιάχου, όπως μεταδίδει η Haaretz, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός εξέθεσε «ό,τι λέμε τόσο καιρό, ότι οι ρίζες της διαμάχης είναι η αντίθεση σε ένα εβραϊκό κράτος, ανεξαρτήτως των συνόρων που μπορεί να έχει. Όχι μόνο βάση του τρόπου που μίλησε, αλλά και τα πράγματα που είπε μας βοήθησαν να δείξουμε την αλήθεια» υποστήριξε ο Ισραηλινός, για να συμπληρώσει «νομίζω ότι αυτό εξυπηρετεί τους πολιτικούς μας στόχους περισσότερο από οτιδήποτε άλλο».
 
Παράλληλα, ο Μπ. Νετανιάχου υποστήριξε ότι υποστηρίζει την οικονομική ανακούφιση της Γάζας, προσθέτοντας πως το κύριο πρόβλημα στον πολύπαθο τόπο είναι «η αποτυχία της ίδιας της Γάζας να φροντίσει τις βασικές υποδομές που έχουν ανάγκη οι άνθρωποι, όπως το ηλεκτρικό ρεύμα, το νερό και η στέγαση. Αυτό είναι το πρόβλημά μας. Όταν μιλούν για κατάρρευση, αυτό εννοούν. Είναι μια παράλογη κατάσταση όπου το κράτος του Ισραήλ οφείλει να διαχειριστεί τις πιο βασικές ανάγκες για τη ζωή, ενώ αυτές παραμελούνται από την κυβέρνηση της Χαμάς» ανέφερε.
 

Ακόμη ένας νεκρός από ισραηλινά πυρά

 
Στο μεταξύ, μόλις το απόγευμα της Δευτέρας, ένας ακόμη Παλαιστίνιος έπεσε νεκρός από ισραηλινά πυρά σε συγκρούσεις που ξέσπασαν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπως ανέφερε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας και το επίσημο πρακτορείο Wafa.
 
Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι ελέγχει αναφορές για έναν νεκρό Παλαιστίνιο σε ένα χωριό κοντά στην Καλκιλίγια, όπου ένας αριθμός Παλαιστινίων εκτόξευε πέτρες ενάντια σε στρατιώτες που είχαν επέμβει για να διαλύσουν ταραχές, χρησιμοποιώντας πραγματικά πυρά.
 
Ο Άχμαντ Σαλίμ, που σκοτώθηκε στο χωριού Τζαγιούς κοντά στην πόλη Καλκιλίγια στη βόρεια Δυτική Όχθη, είναι ο 17ος Παλαιστίνιος που χάνει τη ζωή του σε διαδηλώσεις και συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινίων και ισραηλινών δυνάμεων στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη που πυροδοτήθηκαν έπειτα την αναγνώριση από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, την 6η Δεκεμβρίου. Ένας Ισραηλινός δολοφονήθηκε στη Δυτική Όχθη το ίδιο χρονικό διάστημα.
 
Σημειώνεται πως κατά το περασμένο Σαββατοκύριακο ξέσπασαν νέες συγκρούσεις στο παλαιστινιακό χωριό Ναμπί Σαλέχ στη Δυτική Όχθη, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον 176 άνθρωποι.