Αναλυτικά το δελτίο Τύπου του BDS:
«Περισσότερα από 100 λιμάνια σε όλο τον κόσμο κινητοποιούνται ενάντια στη γενοκτονία στην Παλαιστίνη, στη μεταφορά όπλων και στη στρατιωτικοποίηση των λιμανιών.
ΟΙ ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΕΣ ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ!
Στις 30 Οκτωβρίου 2026, λιμενεργάτες από τη Μεσόγειο μέχρι τη Βόρεια Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική και την Αμερική ενώνουν τις δυνάμεις τους στη δεύτερη Διεθνή Ημέρα Δράσης και Απεργίας, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα: Τα λιμάνια δεν θα γίνουν ορμητήρια πολέμου ούτε κόμβοι ανεφοδιασμού της ισραηλινής γενοκτονικής μηχανής.
Το BDS Greece στηρίζει τη μεγάλη διεθνή κινητοποίηση και τον αγώνα των λιμενεργατών που μετατρέπουν τη διεθνιστική αλληλεγγύη σε οργανωμένη εργατική δράση, με πραγματική δύναμη να εμποδίσει τον ανεφοδιασμό των πολεμικών μηχανισμών.
🇵🇸 Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ – ΚΑΙ ΟΙ ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΕΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ
Τρία χρόνια μετά την έναρξη της ισραηλινής γενοκτονικής επίθεσης στη Γάζα, ο παλαιστινιακός λαός εξακολουθεί να αντιμετωπίζει την καταστροφή, τον βίαιο εκτοπισμό, τη λιμοκτονία και την κατοχή. Η λεγόμενη “εκεχειρία” δεν έχει τερματίσει τη συνεχιζόμενη γενοκτονία και εθνοκάθαρση, ούτε την επιθετικότητα του Ισραήλ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
Την ίδια ώρα, ένα τεράστιο διεθνές δίκτυο λιμανιών, ναυτιλιακών εταιρειών και πολεμικών βιομηχανιών συνεχίζει να τροφοδοτεί το Ισραήλ με στρατιωτικό υλικό.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει η πρωτοβουλία No Harbour for Genocide, μέσα σε 14 μήνες εντοπίστηκαν 315 αποστολές εξαρτημάτων προς την ισραηλινή Elbit Systems, μέσω 56 εμπορικών λιμανιών σε 29 χώρες. Επιπλέον, καταγράφηκαν 3.400 αποστολές αμερικανικού στρατιωτικού φορτίου, μέσω 67 λιμανιών σε 42 χώρες, μέσα σε μόλις δέκα μήνες. Αυτές είναι οι ελάχιστες επιβεβαιωμένες αποστολές. Η πραγματική έκταση της πολεμικής εφοδιαστικής αλυσίδας εκτιμάται ότι είναι πολύ μεγαλύτερη.
Η γενοκτονία δεν στηρίζεται μόνο σε εκείνους που δίνουν τις εντολές και πατάνε τη σκανδάλη. Στηρίζεται και στα κράτη, στις εταιρείες, στα πλοία και στις υποδομές που εξασφαλίζουν τη συνεχή ροή όπλων και πυρομαχικών.
ΜΙΑ ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΔΥΝΑΜΗ
Η κινητοποίηση οργανώνεται από τις λιμενεργατικές συνδικαλιστικές οργανώσεις:
CGT Ports et Docks (Γαλλία), ΕΝΕΔΕΠ (Ελλάδα), LAB (Χώρα των Βάσκων), Liman-İş (Τουρκία), ODT (Μαρόκο), USB και ORSA Porti (Ιταλία), με συμμετοχή και της κυπριακής ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ-ΠΕΟ. Η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (WFTU) στηρίζει τη διεθνή πρωτοβουλία.
Η απεργία αναμένεται να επηρεάσει μια τεράστια θαλάσσια ζώνη, από τη νότια Γαλλία έως τον Πειραιά, μήκους περίπου 1.100 ναυτικών μιλίων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διοργανωτών, θα ακινητοποιηθούν περίπου 40.000 εμπορευματοκιβώτια, αξίας άνω των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με δυνητικό κόστος καθυστερήσεων έως 43 εκατομμύρια δολάρια για μία ημέρα.
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την παγκόσμια πολεμική εφοδιαστική αλυσίδα.
ΟΙ ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥΣ
Στον Πειραιά, οι εργαζόμενοι της ΕΝΕΔΕΠ έχουν επανειλημμένα εμποδίσει τη διακίνηση στρατιωτικών φορτίων.
Στη Μασσαλία μπλοκαρίστηκαν 14 τόνοι πυρομαχικών για την IMI Systems. Στη Χάβρη, εργαζόμενοι αρνήθηκαν να φορτώσουν 18 τόνους στρατιωτικού υλικού για την Elbit. Στη Γένοβα, αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις εμπόδισαν τη διακίνηση όπλων. Τον Μάρτιο του 2026, ο διεθνής συντονισμός εργαζομένων σε Ισπανία, Ελλάδα, Τουρκία και Ιταλία οδήγησε στην κατάσχεση 23 εμπορευματοκιβωτίων στρατιωτικού χάλυβα, ποσότητας που, σύμφωνα με τη No Harbour for Genocide, επαρκούσε για την κατασκευή 13.000 οβίδων των 155 χιλιοστών.
Οι κινητοποιήσεις αυτές αντιμετωπίζουν απολύσεις, διώξεις, πρόστιμα και κρατική καταστολή. Στην Ελλάδα, ο πρόεδρος της ΕΝΕΔΕΠ διώκεται για κινητοποίηση ενάντια στη μεταφορά πυρομαχικών.
ΚΑΙ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΙΜΑΝΙΑ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ
Ιδιαίτερα σοβαρή είναι η αποκάλυψη της No Harbour for Genocide ότι, μέσα σε 14 μήνες, τουλάχιστον 13 φορτία προωθητικής πυρίτιδας πέρασαν από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης με προορισμό την ισραηλινή πολεμική βιομηχανία. Η μετατροπή λιμανιών και δημόσιων υποδομών σε στρατιωτικούς κόμβους αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης πολιτικής των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που διοχετεύει δισεκατομμύρια στην πολεμική οικονομία, την ώρα που οι κοινωνικές ανάγκες υποχρηματοδοτούνται. Ο αγώνας ενάντια στη γενοκτονία συνδέεται άμεσα με τον αγώνα ενάντια στη στρατιωτικοποίηση, την εργασιακή εκμετάλλευση και την υποταγή των δημόσιων υποδομών στα συμφέροντα των πολεμικών βιομηχανιών.
30 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ – ΚΑΝΕΝΑ ΛΙΜΑΝΙ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ!
Το BDS Greece χαιρετίζει και στηρίζει τους απεργούς λιμενεργάτες και τα συνδικάτα τους, τον αγώνα για τον τερματισμό της γενοκτονίας και της εθνοκάθαρσης του παλαιστινιακού λαού, για πλήρες στρατιωτικό εμπάργκο στο Ισραήλ, διακοπή κάθε μεταφοράς πολεμικού υλικού και τερματισμό της ελληνικής στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ.
Ούτε ένα όπλο για τη γενοκτονία!
Κανένα λιμάνι ορμητήριο πολέμου!
Από τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη μέχρι κάθε λιμάνι του κόσμου: οι εργαζόμενοι έχουν τη δύναμη να μπλοκάρουν τη συνενοχή!
ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ!
NO HARBOUR FOR GENOCIDE – DOCKWORKERS DO NOT WORK FOR WAR!
(Με στοιχεία από το δελτίο τύπου της 15ης Οκτωβρίου 2026 στη Ρώμη των “Ports In Action” συνεργασία με την πρωτοβουλία No Harbour for Genocide)»