Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 Fm», ο Χ.Βερναρδάκης  ανέφερε ότι από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης, «θέλουμε την εφαρμογή καθαρών συμφωνιών» ενώ ήδη  «έχουμε κάνει μια τεράστια υποχώρηση και θεωρούμε απαράδεκτο κάθε φορά, κάθε έξι μήνες να έρχεται ένας ιδεοληπτικός οικονομολόγος, να λέει “δεν με απασχολεί τι έχετε συμφωνήσει, θέλω προληπτικά μέτρα”. Κάτι τέτοιο είναι αντισυνταγματικό και ανήθικο».

Ερωτηθείς για το αν η Ελλάδα επιθυμεί, ή όχι, την παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, απάντησε: «Αν θέλει το ΔΝΤ να μείνει, θα μείνει, δικό του πρόβλημα, αν αυτά τα πράγματα κάποιοι τα χρησιμοποιούν για τα προσωπικά τους ακροατήρια και πάλι δικό τους πρόβλημα». Συμπλήρωσε πως και στην πρώτη αξιολόγηση το Ταμείο υποχώρησε και τελικά παρέμεινε στο ελληνικό πρόγραμμα ως τεχνικός σύμβουλος, ενδεχομένως να βρεθεί και τώρα ο τρόπος. «Να δούμε με ποια φόρμουλα θα μείνει […]. Να περιμένουμε τη Δευτέρα που συνεδριάζει με τη νέα διοικηση Τραμπ -γιατί το ΔΝΤ δεν είναι ενιαίος παίχτης- και να δούμε τις αποφάσεις» τόνισε ο Χ.Βερναδάκης.


Οι επιθετικές πολιτικές του Τραμπ μέχρις στιγμής μας ευνοούν


Σχετικά με τη νέα διοίκηση Τράμπ, σχολίασε: «Είναι πολύ νωρίς να αξιολογήσουμε τη νέα διοίκηση, σίγουρα με τις αποφάσεις του ανησυχεί μεγάλο τμήμα της αμερικανικής κοινωνίας. Οι επιθετικές του πολιτικές, πάντως, μέχρι στιγμής μάς ευνοούν, καθώς βοηθούν να μεγαλώνει η αλληλεγγύη στην ΕΕ […]. Φάνηκε και από την ανακοίνωση Τούσκ, που ζήτησε να είμαστε ενωμένοι. Εμάς αυτό μας εξυπηρετεί, καθώς θέλουμε και το ευρωπαϊκό κεκτημένο και την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη».


Δεν θα δεχθούμε νέα μέτρα


«Δεν υπάρχει περίπτωση νέων μέτρων, δεν θα το δεχόταν η κυβέρνηση και δεν έχει διατυπωθεί επισήμως […]. Υπάρχει μια δέσμη συμφερόντων που βγάζει τάχα μου κάποιες απόψεις που τάχα συζητιούνται. Όμως, ούτε το αφορολόγητο έχει τεθεί επισήμως, εκείνα που υπάρχουν στο τραπέζι είναι οι ομαδικές απολύσεις, ο συνδικαλιστικός νόμος και η ενεργοποίηση του “κόφτη” για μετά το 2019 αλλά και σε αυτά δεν συμφωνούν ούτε όλοι οι εταίροι μας» σημείωσε ο κ. Βερναρδάκης και επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδας για τα εργασιακά. «Δεν θα μπορέσει να γίνει δεκτή μια απαίτηση και μάλιστα προληπτική» ξεκαθάρισε ο υπουργός που, πάντως, είπε ότι σημαντικός λόγος καθυστέρησης για το κλείσιμο της αξιολόγησης είναι και οι επικείμενες εκλογές που οδηγούν τις πολιτικές δυνάμεις (ειδικά στη Γερμανία) να κρατούν κάποιες δικές τους γραμμές.

Σε ερώτηση για τη στάση της ΝΔ απάντησε: «Η ΝΔ βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου, η προχθεσινή συζήτηση στη Βουλή ήταν διαφωτιστική […]. Η ΝΔ επιδιώκει μια γενικευμένη πολιτική και οικονομική κρίση για να επιβληθεί ένα 4ο μνημόνιο. Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη, θα βγάλουμε τη χώρα από την κρίση με την κοινωνία όρθια. Η ΝΔ και εμείς έχουμε αντίθετες πολιτικές. Θα κριθούμε».