Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της συμπολίτευσης Φόλκερ Κάουντερ δήλωσε σήμερα ότι θα γίνει νέα συνάντηση την 21η Ιουνίου για «να βρεθεί λύση στις πάσης φύσης εκκρεμότητες».

Ήδη η σχετική διαβούλευση με την κυβέρνηση Μέρκελ έχει διαρκέσει «πολλές εβδομάδες», επισημαίνουν κοινοβουλευτικοί παρατηρητές. Θυμίζουν, ακόμα, το επιθυμητό χρονοδιάγραμμα της Μέρκελ – που έχει καλέσει επανειλημμένα το Σύμφωνο να εγκριθεί πριν τις θερινές διακοπές της Κάτω Βουλής (Μπούντεσταγκ), που ξεκινούν την 6η Ιουλίου – «και κατά προτίμηση την 28η Ιουνίου», όπως αναφέρουν γερμανικές εφημερίδες επικαλούμενες κυβερνητικές πηγές.

Στη γερμανική Κάτω και Άνω Βουλή (Μπούντεσρατ), η έγκριση του Δημοσιονομικού συμφώνου, το οποίο καλεί οι προϋπολογισμοί των κρατών-μελών της ευρωζώνης να μην έχουν πρωτογενές έλλειμμα, χρειάζεται να γίνει με πλειοψηφία δύο τρίτων.

Στο πεδίο των πολιτικών συμβολισμών η συμπολίτευση καθιστά σαφές ότι «θέλει και τις ψήφους της αντιπολίτευσης» για να συναινέσει.

Οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι καθιστούν απ την πλευρά τους σαφές ότι δεν πρόκειται να δώσουν θετική ψήφο, αν η κυβέρνηση δεν δεσμευτεί να εφαρμοστεί στη Γερμανία «ένας φόρος επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών, τα έσοδα από τον οποίο θα χρηματοδοτούν την ανάπτυξη».

Το κόμμα Die Linke απορρίπτει σε κάθε περίπτωση το δημοσιονομικό σύμφωνο.