Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας παραμένει δεσμευμένη στην περαιτέρω συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη σταθεροποίηση της Ελλάδας, ανακοίνωσε την Παρασκευή, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, την ώρα που πληροφορίες θέλουν τις Βρυξέλλες να εξετάζουν σενάρια αποχώρησης από το ελληνικό πρόγραμμα.

Οι θεσμοί είναι τρεις και αυτοί πρέπει να συμφωνήσουν με την Ελλάδα, λέει ο εκπρόσωπος του Σόιμπλε, επαναλαμβάνοντας ότι οι συμφωνίες δεν κλείνονται από τους αργηγούς κρατών.

«Όχι» σε διπλό νόμισμα

Πάντως, το Βερολίνο, διέψευσε δημοσίευμα του Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο ο Β. Σόιμπλε φερόταν να προκρίνει την εκδοχή των παράλληλων νομισμάτων.

«Το δημοσίευμα είναι ανακριβές, το σενάριο αυτό δεν είναι προς συζήτηση», έγραψε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών κάτω από το ποστ του Bloomberg στο Twitter.

Δουλειά με τους θεσμούς

Υπενθυμίζεται ότι προσερχόμενη το πρωί της Παρασκευής στις εργασίες της Συνόδου στη Ρίγα, η γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε ότι η συνομιλία το προηγούμενο βράδυ με τους Αλέξη Τσίπρα και Φρανσουά Ολάντ «ήταν φιλική και εποικοδομητική, όμως είναι σαφές ότι μένει ακόμη δουλειά με τους τρεις θεσμούς, υπάρχουν αρκετά να γίνουν». 

«Η Γαλλία και η Γερμανία έχουν προσφερθεί, όποτε υπάρχουν ζητήματα και χρειάζεται συνδρομή, να την προσφέρουν στην ελληνική κυβέρνηση, όμως η συμφωνία πρέπει να καταρτιστεί με τους τρεις θεσμούς» τόνισε.

Προς αυτό, «πρέπει να γίνει πάρα πολύ εντατική δουλειά» κατέληξε η καγκελάριος.

Τις επόμενες μέρες

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα δήλωσε ότι είναι εφικτή μία συμφωνία τις επόμενες μέρες.

Νωρίτερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε εκφράσει αισιοδοξία, ενώ και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης έκανε λόγο για συμφωνία εντός δεκαημέρου.