Στο τουρκικό κείμενο αναφέρεται πως πρόκειται για ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο Πρακτορείο Dogan και κάνει λόγο για μία  λέμβο με 58 πρόσφυγες, πολλοί εκ των οποίων ήταν γυναίκες και παιδιά. Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι πρόσφυγες στο τέλος διασώθηκαν  από την Τουρκική Ακτοφυλακή, λίγο πριν η λέμβος βουλιάξει τελείως ενώ συνεχίζει λέγοντας ότι τους μετέφέρε σώους και αβλαβείς.
 
Το περιστατικό φέρεται να συνέβη στις 12 Νοεμβρίου, στις 04:00 ενώ για το συγκεκριμένο η τουρκική ακτοφυλακή συνέταξε και σχετική έκθεση.
 
Εν τω μεταξύ, μέσα στο κείμενο σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης Τσίπρα στην Τουρκία, ο Διοικητής του Τουρκικού Λιμενικού επικοινώνησε με τον έλληνα ομόλογό του και τον κάλεσε να σταματήσουν αυτές τις ενέργειες.

Παρόλο που το βίντεο φαίνεται να εχει μοντάζ και άρα δεν μπορούμε να ξέρουμε τι περιέχει το πλήρες βίντεο, οι πρόσφυγες φαίνεται οτι δεν δείχνουν συνεργάσιμοι με το Λιμενικό ώστε να τους βοηθήσουν και να σωθούν. Αντίθετα, οι ίδιοι προσπαθούν να ξεφύγουν.

Μιλήσαμε με το Γραφείο Τύπου του υπουργείου, το οποίο διαψεύδει το συγκεκριμένο ρεπορτάζ και συγκεκριμένα τόνισε ότι δεν υφίσταται. Ειδικότερα, ισχυρίζονται ότι είναι 15 διαφορετικές φάσεις μαζί. Θεωρούν ότι στο βίντεο το Λιμενικό προσπαθούσε να ανεβάσει τους πρόσφυγες. Ακόμη, σημειώνουν ότι μέσα στο βίντεο ακούγεται η φράση: «Σταματήστε τη μηχανή».

Ανάλογο βίντεο είχε κυκλοφορήσει στις 14 Αυγούστου από τη Liberation και την Χουεριέτ το οποίο ωστόσο, ο υπουργός Ναυτιλίας, Θ. Δρίτσας, ισχυρίζεται ότι για συγκεκριμένο βίντεο είχε βγει ανακοίνωση από το υπουργείο.

 
Σε διάψευση δημοσιευμάτων και οπτικοακουστικού υλικού προχώρησε το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.
 
Αναλυτικά: 
  • Από το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής διαψεύδονται κατηγορηματικά δημοσιεύματα ξένου τύπου και επεξεργασμένο οπτικοακουστικό υλικό ξένου ιστότοπου, σύμφωνα με τα οποία σκάφος του Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. δήθεν επιχειρεί να βυθίσει λέμβο με πρόσφυγες. Άλλωστε είναι ανάξια διάψευσης η προσπάθεια μέλους πληρώματος, να τραβήξει κοντά στην πλευρά ενός μεγάλου πλοίου διάσωσης μία μικρή φουσκωτή λέμβο με τη χρήση ναυτικού γάντζου (δηλ. εργαλείου που σύμφωνα με τη διεθνή ναυτική τέχνη και πρακτική χρησιμοποιείται και γι’ αυτό το σκοπό), ενώ παρακείμενο σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής συνέδραμε την επιχείρηση διάσωσης φωτίζοντας και διευκολύνοντας με προβολέα όλες τις ενέργειες.
  • Θεωρούμε τουλάχιστον αντιφατικό να εγκαλείται το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή ότι δήθεν ακολουθεί τέτοιες πρακτικές, οι οποίες δεν συνάδουν με τις αξίες και τον πολιτισμό μας και είναι απολύτως κατακριτέες, τη στιγμή μάλιστα που το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή από τις αρχές του 2015 μέχρι και σήμερα έχει διασώσει μέσα από τη θάλασσα περίπου 90.000 πρόσφυγες, σε εκατοντάδες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.
  • Επίσης διαψεύδεται κατηγορηματικά ότι έλαβαν χώρα διάλογοι μεταξύ των Αρχηγών των δύο Ακτοφυλακών Ελλάδας και Τουρκίας όπως παρουσιάζονται σε δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου.