Ο άνδρας, με καλυμμένο το πρόσωπό του και στρατιωτικά ρούχα, το όνομα του οποίου σύμφωνα με την οργάνωση είναι Άμπου Άμπντάλα αλ Μάσρι, προτρέπει τους τζιχαντιστές σε ολόκληρο τον κόσμο να μην εγκαταλείψουν τα όπλα κι υπόσχεται ότι οι ισλαμιστές που έχουν φυλακιστεί στην Αίγυπτο, θα αφεθούν σύντομα ελεύθεροι, όταν η οργάνωση «απελευθερώσει» το Κάιρο.

Ο πρόεδρος της χώρας Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι έχει ήδη αναγνωρίσει τον βομβιστή ως τον 22χρονο σπουδαστή Μάχμουντ Σάφικ και πιστεύεται πως το Άμπου Άμπνταλα αλ Μάσρι είναι το ψευδώνυμό του. Παρέμεινε υπό κράτηση για δύο μήνες το 2014, προτού ενταχθεί σε πυρήνα του Ισλαμικού Κράτους στο Σινά, σύμφωνα με την αιγυπτιακή κυβέρνηση.

«Προς τους αδελφούς μου που βρίσκονται υπό αιχμαλωσία: αναθαρρήστε, εσείς πιστοί, μην χάνετε τη δύναμή σας ούτε να πενθείτε. Ορκίζομαι στον θεό ότι πολύ σύντομα θα απελευθερώσουμε το Κάιρο και θα σας ελευθερώσουμε κι εσάς από την αιχμαλωσία. Θα έρθουμε ζωσμένοι με εκρηκτικά, το ορκίζομαι θα έρθουμε, επομένως, αναθαρρήστε εσείς πιστοί» λέει ο άνδρας στο βίντεο.

Οι ορθόδοξοι κόπτες, στους οποίους ανήκει και η εκκλησία που έγινε στόχος επίθεσης τον περασμένο Δεκέμβριο, αποτελούν το 10% του συνολικού πληθυσμού των 90 εκατομμυρίων της Αιγύπτου και είναι η μεγαλύτερη χριστιανική κοινότητα της Μέσης Ανατολής.