Τέλος στα σχέδια για την κατασκευή πολυώροφων ξενοδοχείων στο κέντρο της Αθήνας, κοντά στην περιοχή της Ακρόπολης, βάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας με δύο αποφάσεις του.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ με δύο αποφάσεις της (2103 και 2102/2019) έκανε εν μέρει δεκτή αίτηση περιοίκων, ακυρώνοντας προέγκριση οικοδομικής άδειας της υπηρεσίας δόμησης του Δήμου Αθηναίων.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Έθνους, Με την πρώτη απόφαση, το ανώτατο δικαστήριο ακύρωσε την προέγκριση οικοδομικής άδειας της υπηρεσίας δόμησης του δήμου Αθηναίων για την ανέγερση 9όροφου ξενοδοχείου με τρία υπόγεια και δώμα, στην περιοχή του Μακρυγιάννη. Το δικαστήριο έκρινε ότι πριν από κάθε απόφαση διοικητικής αρχής που αφορά δόμηση κτιρίου, απαιτείται -κατά περίπτωση- προηγούμενη άδεια του Υπουργείου Πολιτισμού, εφόσον η επίμαχη απόφαση επηρεάζει την μορφή ή τις διαστάσεις του κτιρίου. Στην προκειμένη περίπτωση, πριν από την προέγκριση της οικοδομικής άδειας είχε χορηγηθεί έγκριση του ΥΠΠΟ μετά από γνωμοδότηση του ΚΑΣ. Στη συνέχεια όμως η έγκριση αυτή ανακλήθηκε, μετά από νεότερη απόφαση του ΚΑΣ για λόγους νομικότητας. Έτσι το δικαστήριο ακύρωσε την προέγκριση της οικοδομικής άδειας, γιατί αυτή έχασε το νόμιμο έρεισμά της.

Κατά την ίδια πηγή, στην δεύτερη περίπτωση, το ΣτΕ  ακύρωσε την αναθεώρηση της οικοδομικής άδειας 10όροφου ξενοδοχείου στην περιοχή του Μακρυγιάννη, η οποία θα είχε ως φυσικό επακόλουθο την αύξηση του ύψους του κτιρίου. Το ανώτατο δικαστήριο, ερμηνεύοντας τις διατάξεις του Συντάγματος, επανέλαβε την πάγια νομολογία του ότι επεμβάσεις πλησίον μνημείων επιτρέπονται μόνο κατόπιν εγκρίσεως του υπουργείου Πολιτισμού, μετά από γνωμοδότηση του αρμόδιου συμβουλίου.  Ειδικά ως προς τις οικοδομικές εργασίες, πρέπει κατά το δικαστήριο, να εξετάζεται εάν το κτίσμα εν όψει των διαστάσεων, της μορφής και της απόστασης του από το μνημείο, δύναται να επιφέρει άμεση ή έμμεση βλάβη στο μνημείο και στον περιβάλλοντα χώρο του. Σε αυτή την περίπτωση η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι η νέα άδεια δόμησης εκδόθηκε χωρίς να έχει ληφθεί προηγουμένως η έγκριση του υπουργείου Πολιτισμού μετά από γνωμοδότηση του ΚΑΣ, δεδομένου ότι η Ακρόπολη είναι μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομίας.