Το Αρχηγείο του Λιμενικού σώματος εξέδωσε ανακοίνωση για το περιστατικό εμπλοκής ελληνικου σκάφους με φορτηγό πλοίο με τουρκική σημαία.

Όπως αναφέρει το Λιμενικό Σώμα, «από το πλήρωμα του σκάφους ζητήθηκε από τον Πλοίαρχο του Φ/Γ πλοίου να πλεύσει προς τον όρμο Τριαντών ν. Ρόδου προκειμένου διενεργηθεί έλεγχος. Ο Πλοίαρχος του “ACT”, δεν υπάκουσε στις εντολές και στα ηχητικά σήματα του σκάφους της Λιμενικής Αρχής, με αποτέλεσμα να ριφθούν προειδοποιητικές βολές χωρίς ωστόσο και πάλι να σταματήσει την πορεία του. Αντιθέτως, το “ACT” συνέχισε τον πλου του εισερχόμενο στα τουρκικά χωρικά ύδατα, ενώ το  σκάφος του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. σταμάτησε την καταδίωξη επί της οριογραμμής».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, φορτηγό πλοίο με σημαία Τουρκίας που έπλεε σε ελληνικά χωρικά ύδατα, αρνήθηκε να σταματήσει για έλεγχο σε σκάφος του λιμενικού από τη Ρόδο, με αποτέλεσμα να υπάρξει προειδοποιητική βολή σε ασφαλές σημείο του πλοίου από το πλήρωμα.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλοίο ονομάζεται «ACT» και υπήρχαν στοιχεία ότι μετέφερε κάτι ύποπτο, με το δημοσίευμα της Καθημερινής να κάνει λόγο για υποψίες ναρκωτικών. Ο καπετάνιος του φορτηγού πλοίου, με σημαία Τουρκίας, αρνήθηκε να οδηγήσει το πλοίο σύμφωνα με τις υποδείξεις των λιμενικών στο λιμάνι της Ρόδου, ανέπτυξε ταχύτητα και εισήλθε σε τουρκικά χωρικά ύδατα.
 
Η ελληνική ακτοφυλακή έχει ενημερώσει για το συμβάν τις τουρκικές αρχές.

Σημειώνεται πως το περιστατικό τυγχάνει υψηλής προβολής στα τουρκικά ΜΜΕ, ενώ το παρακολουθούν και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα, το πλοίο έπλεε σε διεθνή ύδατα πραγματοποιώντας δρομολόγιο από τον κόλπο της Αλεξανδρέττας στη νότια Τουρκία προς το Κορφέζ στον κόλπο της Νικομήδειας.

Παρακολουθείστε το τηλεοπτικό ρεπορτάζ του τουρκικού TRT, λίγα λεπτά μετά το περιστατικό: