Το σχολείο είχε ανοίξει πρόσφατα με δαπάνη ενός από τους ισχυρότερους ανθρώπους της χώρας, του Ρινάτ Ακμέτοφ, ο οποίος ελέγχει τη βιομηχανία χάλυβα. 
Τα παιδιά φέρονται να έχασαν τη ζωή τους στον προαύλιο χώρο ο οποίος χρησιμοποιείται για αθλητικές δραστηριότητες.


Το Ντονέτσκ αποτελεί προπύργιο των φιλορώσων αποσχιστών ανταρτών, οι οποίοι ελέγχουν την πόλη, όχι όμως και το αεροδρόμιό της, το οποίο παραμένει στα χέρια των ουκρανικών κυβερνητικών και φιλοκυβερνητικών δυνάμεων, στρατού και πολιτοφυλακής.
 
Οι εχθροπραξίες στην ανατολική Ουκρανία έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 4.000 ανθρώπους από τον Απρίλιο και συνεχίζονται, παρά το γεγονός ότι έχει τεθεί σε ισχύ συμφωνία κατάπαυσης του πυρός από την 5η Σεπτεμβρίου.
 
Η συμφωνία παραβιάζεται σχεδόν καθημερινά με το Κίεβο και τους αντάρτες να αλληλοκατηγορούνται. 
 
Ακόμα και ο ΟΗΕ επιβεβαιώνει το εύθραυστο της συμφωνίας: τουλάχιστον 331 θάνατοι έχουν καταγραφεί στην ανατολική Ουκρανία μετά τη συμφωνία εκεχειρίας.
 
To κλίμα στην Ουκρανία δυναμιτίζει και η ανακήρυξη του διοικητή των φιλορώσων αυτονομιστών Αλεξάντρ Ζαχαρτσένκο στην «προεδρία» της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ.
Οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας κατηγορούν τον πρόεδρο της χώρας, Πέτρο Ποροσένκο, ότι πετά στον κάλαθο των αχρήστων τη συμφωνία εκεχειρίας του Μινσκ της 5ης Σεπτεμβρίου, με την οποία σταμάτησαν οι μεγάλης κλίμακας μάχες μεταξύ στρατού και ανταρτών.

Η αντίδραση των αποσχιστών έρχεται μετά το κάλεσμα του κ. Ποροσένκο για ακύρωση της μερικής αυτονομίας η οποία χορηγήθηκε στις επαρχίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ από την ουκρανική Βουλή πριν από μερικές εβδομάδες.

Η σκλήρυνση της στάσης του Ουκρανού προέδρου ακολούθησε την διεξαγωγή αποσχιστικών «εκλογών», στις οποίες οι αποσχιστές εξέλεξαν όργανα εξουσίας των αυτοαποκαλούμενων «λαϊκών δημοκρατιών» των δύο επαρχιών, όπου κατοικούν πολλοί ρωσόφωνοι Ουκρανοί και εθνικά Ρώσοι πολίτες της Ουκρανίας.

Η ψηφοφορία κρίθηκε «άκυρη» από την ουκρανική κυβέρνηση, τη Δύση και διεθνείς οργανισμούς.