Διαδηλώσεις έγιναν επίσης, σήμερα σε πολλές πόλεις που δεν βρίσκονται υπό τον έλεγχο του στρατού με αφορμή την συμπλήρωση δύο ετών από την έναρξη της εξέγερσης στις 15 Μαρτίου του 2011 κατά του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Οι αντικαθεστωτικοί είχαν ζητήσει την πραγματοποίηση των διαδηλώσεων αυτών υπό το σύνθημα “Δύο χρόνια θυσιών για την νίκη” στον πόλεμο κατά της συριακής κυβέρνησης.

Στην επαρχία της Δαμασκού, όπου οι αντάρτες έχουν εγκαταστήσει τις βάσεις τους ενόψει μιας εισόδου τους στην πρωτεύουσα, τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς των κυβερνητικών δυνάμεων στην Νταράγια, την Ντούμα και την Μουανταμίγια αλ Σαμ, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στις τοποθεσίες Χατζίρα, στη νότια Συρία, Χαμουρία, στη βορειοανατολική, και Χαράστα, επίσης στην βορειοανατολική Συρία, ερρίφθησαν ρουκέτες και οβίδες όλμων, διευκρίνισε η μη κυβερνητική οργάνωση.

Στην Δαμασκό, κυβερνητικές δυνάμεις βομβάρδισαν τις συνοικίες Ασάλι, στο νότιο τμήμα, και Καμπούν, στο βορειοανατολικό. Οι βομβαρδισμοί αυτοί ακολουθήθηκαν από σφοδρές ανταλλαγές πυρών.

Στην Χομς, στην κεντρική Συρία, η οποία είναι γνωστή και ως “πρωτεύουσα της επανάστασης”, μάχες διεξήχθησαν στην περιφέρεια των συνοικιών Χαλντιγέ και στην παλαιά πόλη της Χομς ανάμεσα στους Σύρους αντάρτες και στις τακτικές δυνάμεις, οι οποίες βομβάρδισαν τις περιοχές αυτές “σε μια νέα προσπάθεια για να ξαναπάρουν τον έλεγχό” τους, διευκρίνισε η μη κυβερνητική οργάνωση.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις βομβάρδισαν κι άλλες συνοικίες της επαρχίας της Χομς, μεταξύ των οποίων η Μπάμπα Αμρ, η Χούλα και η Νταμπάα, όπως και συνοικίες της Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία, και του Χαλεπιού, στο βορρά. Στην επαρχία συνεχίζονται εξάλλου οι “φονικές” μάχες ανάμεσα στους στρατιώτες και τους αντάρτες.

Από την αδιάκοπη βία στην Συρία έχασαν χθες τη ζωή τους 178 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 62 ήταν άμαχοι, 66 αντάρτες και 50 στρατιώτες, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Σήμα κινδύνου από τον OHE

Την ίδια ώρα ο επικεφαλής της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) εξέπεμψε σήμερα από την Βηρυτό σήμα κινδύνου όσον αφορά τον κίνδυνο ανάφλεξης στην περιοχή λόγω της συριακής σύγκρουσης.

“Αν η συριακή σύγκρουση συνεχιστεί, υπάρχει ένας πραγματικός κίνδυνος έκρηξης στην Μέση Ανατολή και θα είναι αδύνατο να ανταποκριθούμε σε αυτήν την πρόκληση σε ανθρωπιστικό και πολιτικό επίπεδο, όπως και σε επίπεδο ασφάλειας”, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Μετά τη βία για δύο χρόνια, περισσότεροι από 1,1 εκατομμύριο Σύροι έχουν εγκαταλείψει την χώρα τους και βρίσκονται στον Λίβανο, την Ιορδανία, την Τουρκία και το Ιράκ και άλλα 4 εκατομμύρια έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, το οποίο σημαίνει ότι σχεδόν το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Συρίας χαίρει είτε καθεστώτος πρόσφυγα είτε εκτοπισμένου, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Στο πλαίσιο της περιφερειακής περιοδείας του, η οποία τον έφερε επίσης στην Ιορδανία και την Τουρκία, ο Γκουτέρες προειδοποίησε για τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει το κύμα των προσφύγων στον τομέα της ασφάλειας στις γειτονικές χώρες της Συρίας.

“Η συριακή κρίση βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο. Τα πράγματα θα επιδεινωθούν προτού να υπάρξει κάποια βελτίωση. Όμως δεν είναι ότι θα επιδεινωθούν μόνον στην Συρία, αυτό μπορεί να έχει επίσης έναν πολύ μεγάλο αντίκτυπο στις γειτονικές χώρες”, εξήγησε και κάλεσε την διεθνή κοινότητα να εντείνει τις προσπάθειές της για την επίλυση της κρίσης και να προσφέρει μια βοήθεια στον πληθυσμό που έχει πληγεί από την ανθρωπιστική κρίση.

“Δεν πρόκειται μόνον για ηθική υποχρέωση”, σημείωσε όσον αφορά μια αύξηση της διεθνούς βοήθειας, αλλά “είναι επίσης ουσιαστικής σημασίας για την διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας εν γένει”.

Είναι “προς το γενικό συμφέρον να ανταποκριθούμε στις ανθρωπιστικές ανάγκες”, επέμεινε και κάλεσε την διεθνή κοινότητα να δημιουργήσει ένα ταμείο για την αρωγή των προσφύγων και των χωρών που τους υποδέχονται.

“Δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε σε μια κρίση αυτού του μεγέθους με τους υπάρχοντες ανθρωπιστικούς προϋπολογισμούς”, σημείωσε, εκτιμώντας σε 700 εκατομμύρια δολάρια το κενό στην χρηματοδότηση που απαιτείται για την κάλυψη των ανθρωπιστικών αναγκών που υπάρχουν.

Παράλληλα ο ίδιος σημείωσε ότι οι ανθρωπιστικές οργανώσεις δεν έχουν λάβει παρά το 30% των πόρων που απαιτούνται για να αντιμετωπιστούν οι πιο θεμελιώδεις ανάγκες των θυμάτων της συριακής σύγκρουσης.