Βομβαρδισμοί στην Ιντλίμπ της Συρίας – Φόβοι για μεγάλη αιματοχυσία

Δώδεκα άμαχοι έχασαν τη ζωή τους τη Τετάρτη στην Ιντλίμπ της Συρίας μετά από αεροπορικές επιθέσεις της Ρωσίας σε σχολεία και νοσοκομεία της περιοχής. Χιλιάδες άμαχοι αναγκάστηκαν να εκτοπιστούν από τα σπίτια τους, με τους πολίτες να φοβούνται για λουτρό αίματος.
SOOC
|

 Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η τελευταία αεροπορική επιδρομή των συμμάχων Δαμασκού-Ρωσίας στην Ιντλίμπ κόστισε τη ζωή  12 αμάχων, ενώ πάνω από 150.000 αναγκάστηκαν να εκτοπιστούν από τα σπίτια τους. Επίσης αρκετές καταστροφές σημειώθηκαν σε σπίτια και νοσοκομεία της περιοχής μετά τους βομβαρδισμούς. Ταυτόχρονα υπολογίζεται ότι από τις 20 Απριλίου, περισσότεροι από 100 πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω των αεροπορικών συγκρούσεων.
 
Τη Δευτέρα, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Sana μετέδωσε ότι ο συριακός στρατός έχει «εντατικοποιήσει τα αντίποινα» σε απάντηση για επιθέσεις της αντιπολίτευσης. Οι επιθέσεις των τελευταίων ημερών στην Ιντλίμπ αποτελούν ένα από τα σφοδρότερα χτυπήματα από τον Σεπτέμβριο, όταν η Ρωσία και η Τουρκία (με τη τελευταία να είναι προστάτιδα ορισμένων οργανώσεων των ανταρτών) συνήψαν συμφωνία για τη δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης, με στόχο να αποτρέψουν οποιεσδήποτε εχθροπραξίες.
 
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών», η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, κατήγγειλε την Τετάρτη την  «απαράδεκτη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», αναφέροντας ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση υπενθυμίζει ότι η Ρωσία και η Τουρκία, ως εγγυήτριες της συμφωνίας του Σότσι, έχουν υποχρέωση να εγγυώνται την εφαρμογή της». Υπογράμμισε πως «η πρόσφατη στρατιωτική κλιμάκωση στη βορειοδυτική Συρία, με αεροπορικές επιδρομές και πυρά πυροβολικού να στοχοθετούν σχολεία και νοσοκομεία, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης βαρελιών με εκρηκτικά, αποτελεί απαράδεκτη παραβίαση του διεθνούς δικαίου». Ο ΟΗΕ θα συνεδριάσει εκτάκτως τη Παρασκευή για να συζητήσει την κατάσταση στην Ιντλίμπ.
 


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις