Στην σημερινή συνεδρίαση της Διάσκεψης των προέδρων, δεν προβλέπεται να ληφθεί απόφαση, παρά μόνο να γίνει πρόταση που θα εγκρίνει ή θα απορρίψει η Ολομέλεια της Βουλής αύριο.

Η πρώτη πρόταση, που στηρίζεται από την κυβέρνηση, είναι την Πέμπτη το βράδυ στην Ολομέλεια να στηθούν τρεις κάλπες, μία για κάθε πρόταση που έχει κατατεθεί, και η δεύτερη πρόταση, την οποία υποστηρίζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, είναι να στηθούν τέσσερις κάλπες, μία για κάθε πρόσωπο που προτείνεται η παραπομπή του (Γ. Παπακωνσταντίνου, Ευ. Βενιζέλος, Γ. Παπανδρέου και Λ. Παπαδήμος).

Στελέχη της ΔΗΜΑΡ πρότειναν να στηθεί μία κάλπη με τέσσερα ψηφοδέλτια, ένα για κάθε πρόταση που έχει κατατεθεί, και το λευκό, η οποία, όμως, φαίνεται να μην έχει μεγάλη… τύχη.

Πάντως, όλες οι ενδείξεις οδηγούν στο γεγονός πως η πλειοψηφία στη Διάσκεψη των προέδρων φαίνεται να τάσσεται υπέρ της πρότασης να στηθούν τρεις κάλπες και αυτή κατά πάσα πιθανότητα την πρόταση αναμένεται να «κατεβάσουν» αύριο στην Ολομέλεια του Σώματος.

Ετσι κι αλλιώς, με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά και με διαδικασία που δεν θα έχει προαποφασιστεί, η συνεδρίαση της Πέμπτης αναμένεται να είναι εκρηκτική, με πιο πιθανό η πρόταση της Διάσκεψης των Προέδρων να τεθεί στην αρχή της συνεδρίασης στην Ολομέλεια και επί αυτής να γίνει ονομαστική ψηφοφορία.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η συζήτηση επί των προτάσεων (στην οποία έχουν τη δυνατότητα να τοποθετηθούν και τα προτεινόμενα για παραπομπή πρόσωπα) και μετά το πέρας της συζήτησης θα ακολουθήσει η μυστική ψηφοφορία.

Η διαδικασία απασχόλησε τη σύσκεψη των εταίρων

Η διαδικασία της ψηφοφορίας συζητήθηκε χθες στη σύσκεψη που είχαν οι Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης, παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις των ηγετών του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι ο ίδιος δεν έχει αντίρρηση να «στηθούν» αύριο τρεις κάλπες, όσες δηλαδή και οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί, θέση με την οποία συμφώνησε απολύτως και ο κ. Ευ. Βενιζέλος. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, άλλωστε, δεν έκρυψε ότι ήταν από την αρχή υπέρ αυτής της άποψης και όχι υπέρ τού να στηθούν τέσσερις κάλπες, όσα και τα πρόσωπα τα οποία προτείνονται να παραπεμφθούν.

Στη σύσκεψη, ο Βενιζέλος ρώτησε τον κ. Κουβέλη για την πρόταση που είχε δημοσιοποιήσει λίγο πριν ο Δ. Χατζησωκράτης, να υπάρξει δηλαδή μία κάλπη για όλες τις προτάσεις. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επιφυλάχθηκε να απαντήσει, αλλά δεν είναι διατεθειμένος να συγκρουστεί με τους κυβερνητικούς του εταίρους για το θέμα αυτό. Σε κάθε περίπτωση, η οριστική απόφαση θα ληφθεί σήμερα στη διάσκεψη των προέδρων και εάν υπάρξει διαφωνία από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία επιμένουν στις 4 κάλπες, ο πρόεδρος της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκης θα παραπέμψει το θέμα στην Ολομέλεια, όπου θα διεξαχθεί ψηφοφορία και επί της διαδικασίας.

Τσίπρας: Αυτοενοχοποιείται ο Βενιζέλος

Στο θέμα αναφέρθηκε σήμερα ο Αλέξης Τσίοπρας σε δηλώσεις του μετά από τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο τςη Δημοξκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο.
«Αυτοενοχοποιείται ο κ. Βενιζέλος και ταυτόχρονα γίνεται όμηρος του κ. Σαμαρά», υποστήριξε ο κ. Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί στην αυριανή ψηφοφορία.

Σε σημερινή ανακοίνωσή του ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, χαρακτηρίζει «πραξικόπημα» πιθανή απόφαση για τρεις κάλπες.
Ο Καμμένος σημειώνει ότι ο κανονισμός της Βουλής προβλέπει πως «η ψηφοφορία για όλα τα ζητήματα του άρθρου 86 του Συντάγματος είναι μυστική» και πως «σε αυτήν δεν μετέχει εκείνος κατά του οποίου στρέφεται η πρόταση άσκησης δίωξης, αν είναι βουλευτής».

«Άρα στην λογική να μην έχουν διαρροές και να μπει κάλπη ανά πρόταση, στην δική μας πρόταση που έχει δύο εν ενεργεία βουλευτές (Παπανδρέου, Βενιζέλο) δεν μπορεί να ψηφίσει ούτε ο ένας για την παραπομπή του άλλου αφού στην ίδια κάλπη παραπέμπεται και ο ίδιος», επισημαίνει και προσθέτει πως «οι εγκάθετοι δε της ηγεσίας μπορούν να δουν αν τα ψηφοδέλτια ανά πρόταση του βουλευτή είναι λευκά η όχι άρα καταργείται η μυστικότητα της ψήφου».

«Πόσο πια θα ανέχεται ο ελληνικός λαός και οι βουλευτές τη συγκάλυψη της συμμορίας του κολλεγίου. Ο καθένας πλέον αναλαμβάνει προσωπική ευθύνη», καταλήγει ο Καμμένος.

Και το ΚΚΕ τονίζει πως τυχόν απόφαση να στηθούν τρεις και όχι τέσσερις κάλπες θα σημαίνει ότι η υπόθεση με τη λεγόμενη λίστα Λαγκάρντ «οδηγείται σε κουκούλωμα, ενώ περιέχει και τον κίνδυνο να μην παραπεμφθεί κανένας» και επιμένει στην πρότασή του να στηθούν τέσσερις κάλπες.