Βόυτσεκ: Κλεφτές ματιές πίσω από τον χαρακτήρα ενός αντιήρωα (audio)

Οι Ελισσαίος Βλάχος και Κώστας Παπακωνσταντίνου συζητούν με τον Ορέστη Βέλμαχο για την παράσταση «Βόυτσεκ» του Γκέοργκ Μπύχνερ, που ανεβαίνει μέχρι τις 24 Απριλίου στο θέατρο «Σημείο». Ένα έργο του 1836/1837 που γράφτηκε κάτω από πολύ διαφορετικές συνθήκες σε σχέση με το σήμερα και παρ’ όλα αυτά δημιουργεί σημερινούς προβληματισμούς σχετικά με τις κοινωνικές ανισότητες.
|

Ο Μπύχνερ καταπιάστηκε πριν από περίπου δύο αιώνες με θέματα που φαντάζουν σημερινά, έστω και σε διαφοροποιημένες εκδοχές. Η ζωή του αντιήρωα στρατιώτη Φραντς Βόυτσεκ, φέρνει έντονα μια πνοή αντιεξουσίας, χωρίς πάντως ο ίδιος να είναι πολιτικοποιημένος και ταξικά στρατευμένος.

Η παράσταση ξεκινά με την ανακοίνωση του τέλους του Βόυτσεκ, ο οποίος αποκεφαλίζεται το 1824 στην κεντρική πλατεία της πόλης για τον φόνο της ερωμένης του. Στη συνέχεια δομείται η ιστορία και το πώς ο Βόυτσεκ φτάνει στο σημείο να στρέψει κατά του εαυτού του τις αδικίες που υφίσταται λόγω και των κοινωνικών ανισοτήτων, που «επιτρέπουν» στους φτωχούς να είναι πιο κοντά στα ζωώδη ένστικτά τους λόγω των κοινωνικών συμβάσεων.

Ο Κώστας Παπακωνσταντίνου (σκηνοθέτης και ηθοποιός της παράστασης) και ο Ελισσαίος Βλάχος (ηθοποιός της παράστασης) δίνουν τη δική τους οπτική για την προσέγγιση της παράστασης, αλλά και το έργο του Μπύχνερ.

Ταυτότητα παράστασης
Μετάφραση – Δραματουργική επιμέλεια: Αλέξιος Μάινας
Σκηνοθεσία: Κώστας Παπακωνσταντίνου
Βοηθός σκηνοθέτη: Χαρά Δημητριάδη
Σκηνογραφία – Ενδυματολογία: Βίκυ Πάντζιου
Πρωτότυπη μουσική – Στίχοι τραγουδιών: Βασίλης Κουτσιλιέρης
Κινησιολογία: Κατερίνα Γεβετζή
Φωτισμοί: Γιώργος Αγιαννίτης
Φωτογραφίες: Νίκος Βαρδακαστάνης
Trailer: Αντώνης Κουνέλλας
Εικαστικό – Σχεδιασμός εντύπων: Μανόλης Αλμπάνης
Κατασκευή σκηνικού: Αντώνης Χαλυβίδης
Υπεύθυνη επικοινωνίας: Λήδα Ασλανίδου
Παραγωγή: Ξανθίας Α.Μ.Κ.Ε.

Παίζουν: Ελισσαίος Βλάχος, Αγγελική Μαρίνου, Δημοσθένης Ξυλαρδιστός, Κώστας Παπακωνσταντίνου, Βασιλική Σουρρή, Φοίβος Συμεωνίδης.

Ημέρες και ώρες παραστάσεων
Κυριακή 20.00
Δευτέρα – Τρίτη 21.00

Eεισιτήρια:
€ 12,00
€ 8,00 (φοιτητικό, ομαδικό)
€ 5,00 (άνεργοι, ΑμεΑ)
Ισχύει ατέλεια Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις