Φωτογραφία που εικονίζει αφρικανούς μετανάστες στην ακτή της Πόλης του Τζιμπουτί να κρατούν ψηλά τα κινητά τηλέφωνά τους για να πιάσουν σήμα, κέρδισε το βραβείο World Press Photo
Τεντώνονται για να φτάσουν φτηνότερο σήμα
Η φωτογραφία είναι του αμερικανού φωτογράφου Τζον Στανμέγερ για το φωτογραφικό πρακτορείο VII Photo Agency.
Οι σιλουέτες των ανθρώπων, που κοιτούν προς τη θάλασσα, φαίνονται να τεντώνονται για να πιάσουν φθηνότερο σήμα κινητής τηλεφωνίας προερχόμενο από τη γειτονική Σομαλία, ελπίζοντας να καταφέρουν να μιλήσουν με συγγενείς τους στο εξωτερικό.
«Τόσες και τόσες φωτογραφίες μεταναστών τους δείχνουν κουρελιάρηδες και αξιολύπητους… όμως αυτή η φωτογραφία δεν είναι τόσο ρομαντική, όσο τους προσδίδει αξιοπρέπεια» δήλωσε η Σούζαν Λίνφιλντ, μέλος της επιτροπής του βραβείου.
Το Τζιμπουτί είναι συνηθισμένος σταθμός για μετανάστες οι οποίοι φεύγουν από κοντινές χώρες, όπως η Σομαλία, η Αιθιοπία και η Ερυθραία, αναζητώντας καλύτερη ζωή στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.
«Ανοίγει συζητήσεις για την τεχνολογία, την παγκοσμιοποίηση, τη μετανάστευση, τη φτώχεια, την απελπισία, την αποξένωση, την ανθρωπιά» δήλωσε η Τζίλιαν Έντελσταϊν, επίσης μέλος της επιτροπής του βραβείου, για τη φωτογραφία αυτή, η οποία είχε παραγγελθεί από το περιοδικό National Geographic.
Η επίθεση στη Συρία
Ο φωτογράφος του πρακτορείου Reuters, Γκόραν Τομάσεβιτς, από τη Σερβία, κέρδισε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία του φωτορεπορτάζ για δραματική σειρά φωτογραφιών από τη Συρία, η οποία εικονίζει επίθεση ανταρτών εναντίον κυβερνητικού σημείου ελέγχου.
Ο Γάλλος Φιλίπ Λοπέζ του Γαλλικού Πρακτορείου κέρδισε στην κατηγορία της μεμονωμένης ειδησεογραφικής φωτογραφίας με φωτογραφία επιζώντων του τυφώνα στην Τολόζα των Φιλιππίνων, οι οποίοι μεταφέρουν θρησκευτικές εικόνες μπροστά από ερείπια.
Ο Νοτιοαφρικανός Μπρεντ Στίρτον του πρακτορείου Getty επικράτησε στην κατηγορία των σκηνοθετημένων πορτρέτων με φωτογραφία πέντε τυφλών αλμπίνων παιδιών από τη Δυτική Βεγγάλη της Ινδίας.