Σύμφωνα με το Reuters, ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Μισέλ Τέμερ, προχώρησε την Παρασκευή σε αυτό το έκτακτο μέτρο με στόχο να αντιμετωπίσει την εκτεταμένη εγκληματικότητα, καθώς την περασμένη Τετάρτη, εικόνες από τον εορτασμό του καρναβαλιού, όπου συμμορίες οπλισμένων ανδρών ληστεύουν τουρίστες έκαναν τον γύρo του κόσμου.
 
Σημειώνεται πως τα τελευταία χρόνια, η θανατηφόρα βία έχει αυξηθεί στο Ρίο ντε Τζανέιρο κατακόρυφα, καθώς το 2016 οι δολοφονίες αυξήθηκαν κατά 8%, ενώ ένα χρόνο νωρίτερα, το 2015, είχαν αυξηθεί κατά 26%, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση του Ρίο.
 
Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που τα τελευταία χρόνια ο στρατός λαμβάνει πιο ενεργή δράση, καθώς ενεργοποιήθηκε τόσο κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016, όσο και δύο χρόνια νωρίτερα, στο Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου του 2014. Ωστόσο, η απόφαση Τέμερ δίνει για πρώτη φορά από τη δικτατορία, την εξουσία του στρατού επάνω στα αστυνομικά σώματα.
 
Για τον Τέμερ, η απόφαση αυτή είναι ένα «ακραίο μέτρο» με σκοπό την αντιμετώπιση της βίας από οργανωμένες συμμορίες, «επειδή οι συνθήκες το απαιτούν». Πάντως, στην απόφαση να αναλάβει την επιβολή του «νόμου και της τάξης» αντιδρούν ήδη οι κάτοικοι του φτωχού μέρους του Ρίο, στις φαβέλες, καλώντας την κυβέρνηση να αποστείλει δασκάλους για τα παιδιά και όχι στρατιωτικές δυνάμεις.


 
«Χωρίς ποιοτική εκπαίδευση δεν θα πάμε οπουδήποτε και δεν κάνουμε τίποτα για να βοηθήσουμε τους νέους στις φαβέλες να ενταχθούν στην αγορά εργασίας», δήλωσε ο Μάρκος Βαλέριο Άλβες,  ο οποίος συντονίζει τις ενώσεις κατοίκων της στις φαβέλες του Complexo do Alemao, που θεωρούνται μεταξύ των πιο επικίνδυνων στο Ρίο σύμφωνα με το Reuters.

«Τα παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο μόνο το πρωί ή το απόγευμα και τον υπόλοιπο χρόνο βρίσκονται στο δρόμο, όπου βλέπουν και άλλους νέους ανθρώπους που περπατούν με τουφέκια στους ώμους. Ποιο μέλλον μπορεί να έχουν;» φέρεται να συμπληρώνει ο ίδιος, συνοψίζοντας τις αγωνίες των πιο φτωχών στρωμάτων της βραζιάνικης πρωτεύουσας.
 
Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, ο πρόεδρος Τέμερ προχώρησε στην αμφιλεγόμενη αυτή απόφαση, σε μια προσπάθεια να ανακτήσει μέρος της εμπιστοσύνης του κόσμου, στο πλαίσιο της οποίας ετοιμάζεται να ανακοινώσει και τη δημιουργία ενός νέου υπουργείου Δημόσιας Ασφάλειας. Σε κάθε περίπτωση, η απόφασή του έχει ήδη προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων, ενώ τελεί υπό της έγκρισης του Κογκρέσου, αργότερα εντός της εβδομάδας.
 
Εξάλλου, μόλις την περασμένη Κυριακή, φυλακισμένοι στασίασαν σε φυλακή και πήραν ομήρους οκτώ σωφρονιστικούς υπαλλήλους και δέκα συγκρατούμενούς τους, έπειτα από αποτυχημένη απόπειρα απόδρασης. Ωστόσο, σύμφωνα με τις αρχές του Ρίο ντε Τζανέιρο, η εξέγερση τερματίστηκε λίγες ώρες αργότερα, με την απελευθέρωση όλων των ομήρων.
 
Σημειώνεται επίσης πως η απόφαση αυτή βάζει αναγκαστικά «στον πάγο» την ψηφοφορία για την πολυαναμενόμενη νομοθεσία περί συνταξιοδότησης, καθώς το Σύνταγμα απαγορεύει παρεμβάσεις για όσο καιρό ο στρατός έχει τόσο ενεργή εμπλοκή.