Καπνός αναδύεται από την πόλη Κομπάνι στη Συρία, δίπλα στα σύνορα με την Τουρκία. Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους φέρονται να έχουν υπό τον έλεγχό τους τουλάχιστον το 40% της πόλης, περιλαμβανομένου του διοικητικού της κέντρου.

Οι τζιχαντιστές ανέβασαν βίντεο με εικόνες που δείχνουν την κατάσταση στο Κομπάνι, το οποίο ελέγχουν κατά το ήμισυ

Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) κατέλαβαν σήμερα το κτίριο του γενικού επιτελείου των κουρδικών δυνάμεων στο Κομπάνι, στο βόρειο τμήμα αυτής της κουρδικής πόλης της Συρίας που βρίσκεται στη μεθόριο με την Τουρκία, η οποία κλήθηκε σήμερα από τον ΟΗΕ να επιτρέψει στους κούρδους πρόσφυγες να διασχίσουν και πάλι τα σύνορα για να βοηθήσουν το Κομπάνι.

 
“Οι τζιχαντιστές πήραν τον έλεγχο του ΄τετραγώνου ασφαλείας΄ στο Κομπάνι”, το οποίο περιλαμβάνει το στρατιωτικό συγκρότημα των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG, η κύρια πολιτοφυλακή των Κούρδων της Συρίας), τη βάση των κουρδικών δυνάμεων ασφαλείας και την έδρα του τοπικού συμβουλίου της πόλης, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
 
“Έχουν καταλάβει τουλάχιστον το 40% της πόλης”, δήλωσε ο Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, διευθυντής του Παρατηρητηρίου.


 
“Η κατάληψη του γενικού επιτελείου θα επιτρέψει στους τζιχαντιστές να προωθηθούν προς τη μεθοριακή διάβαση με την Τουρκία στο βόρειο τμήμα της πόλης και, αν το πετύχουν, θα πολιορκήσουν τις κουρδικές δυνάμεις στο Κομπάνι”, εξήγησε ο ίδιος.
 
Η μάχη είναι εντελώς άνιση, καθώς οι τζιχαντιστές υπερτερούν σε αριθμό και σε όπλα και προχωρούν παρά τα πλήγματα που καταφέρει εναντίον τους ο υπό την Ουάσινγκτον συνασπισμός.

 
“Ο συνασπισμός κατέστρεψε οχήματα και θέσεις του ΙΚ, αλλά δεν έχει εμποδίσει τον ανεφοδιασμό τους σε όπλα από τα προπύργιά τους στις επαρχίες της Ράκα και το Χαλεπιού (βόρεια Συρία)”, σύμφωνα με τον Αμπντέλ Ραχμάν.
 
Στο μεταξύ, στη Γενεύη, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στέφαν Ντε Μιστούρα κάλεσε την Τουρκία να επιτρέψει σε εθελοντές να διασχίσουν τα σύνορα για να εμποδίσουν μια σφαγή στο Κομπάνι, όπου εξακολουθούν να βρίσκονται 500-700 άμαχοι, κυρίως ηλικιωμένοι.


 
“Καλούμε τις τουρκικές αρχές να επιτρέψουν στους πρόσφυγες να μπουν στην πόλη για να υποστηρίξουν την άμυνά της”, δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη. Πρόσθεσε πως φοβάται μια “σφαγή”. “Θυμάστε τη Σρεμπρένιτσα” στην πρώην Γιουγκοσλαβία, πρόσθεσε.
 
“Όλοι θα πρέπει να κάνουν οτιδήποτε μπορούν για να το σταματήσουν”, τόνισε ο Ντε Μιστούρα. “Ελπίζω ότι δεν θα δούμε αποκεφαλισμένους ανθρώπους”.

 
Ο Ντε Μιστούρα παρουσίασε δορυφορικές φωτογραφίες και εξήγησε ότι “10.000 ως 13.000 κάτοικοι βρίσκονται σε μια τοποθεσία στη μεθοριακή ζώνη ανάμεσα στην Τουρκία και τη Συρία και πολλοί βρίσκονται ακόμη μέσα στην πόλη”. “Αν πέσει, το πιθανότερο είναι πως οι άμαχοι θα σφαγούν”, δήλωσε ο διπλωμάτης.
 
“Εφόσον το Κομπάνι είναι πιθανόν να πέσει αν δεν βοηθηθεί, επιτρέψτε σ΄ αυτούς που θέλουν να πάνε εκεί και να συμμετάσχουν στην άμυνά του, με επαρκή εξοπλισμό, ο εξοπλισμός μπορεί να κάνει πολλά πράγματα”, διευκρίνισε ο Ντε Μιστούρα απευθυνόμενος στην Τουρκία.

 
“Το ΙΚ δεν θα σταματήσει με αποφάσεις του ΟΗΕ”, συνέχισε ο ίδιος. “Η έκκλησή μας προς την Τουρκία έχει στόχο να λάβει επιπλέον μέτρα για να σταματήσει η προώθηση του ΙΚ, διαφορετικά όλοι μας, της Τουρκίας περιλαμβανομένης, θα το μετανιώσουμε”, δήλωσε.
 

Εκβιασμός των Κούρδων από την Άγκυρα…


Στις συνομιλίες που είχε η τουρκική μυστική υπηρεσία, ΜΙΤ, με τον Σαλέχ Μουσλίμ, ηγέτη του κόμματος Δημοκρατική Ενωση (PYD), των Κούρδων της Συρίας, ζήτησε να στραφούν οι Κούρδοι ενάντια στον Ασαντ, να ενταχθούν στη σουνιτική (υπό τουρκική επιρροή) συριακή αντιπολίτευση και να ξεχάσουν τον πολιτικό στόχο της ίδρυσης αυτόνομου συριακού Κουρδιστάν, προκειμένου να γλιτώσουν οι Κούρδοι άμαχοι από το σπαθί των ισλαμιστών του «Χαλιφάτου», αναφέρει η «Εφ.Συν».

Στην πράξη, οι Τούρκοι επιζητούν να εξασφαλίσουν ότι θα αποτραπεί η αυτονομία των Κούρδων της Συρίας και ταυτόχρονα, θα ιδρυθεί ένα σουνιτικό κράτος στη Συρία, με εξουσία του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (της σχεδόν ανύπαρκτης σουνιτικής αντιπολίτευσης) που θα αντικαταστήσει το «Ισλαμικό κράτος», αναφέρει το δημοσίευμα.
 

..Και εκπαίδευση της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης

Στήριξη σε εκπαίδευση και εξοπλισμό θα προσφέρει η Τουρκία στη μετριοπαθή αντιπολίτευση της Συρίας όπως ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σημειώνοντας ότι μια αμερικανική ομάδα στρατιωτικών θα επισκεφθεί την Άγκυρα την ερχόμενη εβδομάδα για να συζητήσει το θέμα με Τούρκους αξιωματούχους.

«Η Τουρκία συμφώνησε να βοηθήσει στις προσπάθειες εκπαίδευσης και εξοπλισμού της μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης» είπε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαρί Χαρφ στους δημοσιογράφους, ενημερώνοντάς τους για την επίσκεψη που πραγματοποίησαν στην Άγκυρα δύο ανώτατοι Αμερικανοί αξιωματούχοι που έχουν αναλάβει να οικοδομήσουν τον διεθνή συνασπισμό εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ.

Η εκπρόσωπος συμπλήρωσε ότι αξιωματούχοι του Πενταγώνου θα επισκεφθούν την Άγκυρα την επόμενη εβδομάδα στο πλαίσιο του σχεδιασμού της βοήθειας αυτής.
 

Liberation: Δεν είναι ο ISIS προτεραιότητα για τον Ερντογάν

Αφού κατηγορήθηκε ότι παίζει διπλό παιχνίδι έναντι της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, η Τουρκία αποφάσισε τελικά να ανακοινώσει επισήμως ότι εντάσσεται στη διεθνή συμμαχία. Το κοινοβούλιο της χώρας ενέκρινε ψήφισμα που προβλέπει την αποστολή τούρκων στρατιωτών στο Ιράκ και τη Συρία, καθώς και την ανάπτυξη ξένων ενόπλων δυνάμεων στο έδαφος της Τουρκίας.

Μόνο που στο ψήφισμα αυτό δεν κατονομάζεται το Ισλαμικό Κράτος. Και η απροθυμία της Άγκυρας να εμπλακεί δείχνει το χάσμα ανάμεσα στο δικό της όραμα και στους στόχους των Δυτικών. Τα γεωστρατηγικά συμφέροντα της Τουρκίας στην περιοχή δεν της επιτρέπουν να ευθυγραμμιστεί με τους συμμάχους της, τόσο στη Δύση όσο και στον αραβικό κόσμο.


Το Ισλαμικό Κράτος απειλεί ευθέως την ασφάλεια της Τουρκίας, επισημαίνει στη γαλλική Libération ο Μπαϊράμ Μπαλτζί, από το Κέντρο Διεθνών Ερευνών και Μελετών (CERI) της Γαλλίας. Εκτός από τη σύλληψη ομήρων, το Ι.Κ. έχει περικυκλώσει στο συριακό έδαφος τον τουρκικό θύλακα όπου βρίσκεται το μαυσωλείο του Σουλεϊμάν Σαχ, παππού του Οσμάν Μπέι, ιδρυτή της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Ο θύλακας αυτός, ο οποίος παραδόθηκε στην κεμαλική Τουρκία από τη Γαλλία το 1921, φρουρείται από μερικές δεκάδες Τούρκους στρατιώτες. Αλλά ο κλοιός σφίγγει. Και στην απειλή αυτή προστίθεται ο κίνδυνος επιθέσεων που θα μπορούσε να πραγματοποιήσει το Ι.Κ. στο τουρκικό έδαφος.

Τα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία και το Ιράκ, που έχουν μήκος 1200 χιλιομέτρων, είναι πορώδη. Και ένας από τους λόγους γι' αυτό είναι η ελευθερία κινήσεων που παρείχε για καιρό η Άγκυρα στους τζιχαντιστές και στους αντάρτες. Σε περίπτωση ενεργής τουρκικής συμμετοχής στη διεθνή συμμαχία, το Ισλαμικό Κράτος δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να απαντήσει με επιθέσεις στο εσωτερικό του τουρκικού εδάφους.

Επιπλέον, παρόλο που υποστηρίζεται από μουσουλμανικές χώρες όπως το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία, η διεθνής συμμαχία ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από τις Ηνωμένες Πολιτείες, γεγονός που τροφοδοτεί τον αντιαμερικανισμό τόσο της κοινής γνώμης όσο και των ελίτ. Οι αμερικανικές επεμβάσεις στο Ιράκ το 1991 και το 2003 έχουν συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην παγκοσμιοποίηση του κουρδικού ζητήματος, εις βάρος της Τουρκίας. Για την Άγκυρα, έτσι, κάθε μορφή αμερικανικής παρέμβασης θεωρείται ένα είδος επέμβασης, πολύ περισσότερο που οι διμερείς σχέσεις δεν βρίσκονται στο καλύτερο σημείο τους. Πράγματι, η κυβέρνηση Ομπάμα έχει ασκήσει κριτική τόσο για την τουρκική εξωτερική πολιτική όσο και για τις αυταρχικές παρεκκλίσεις του Ταγίπ Ερντογάν.


Όλες αυτές οι ανησυχίες όμως δεν είναι τίποτα μπροστά στην κουρδική απειλή. Αυτή υπαγορεύει ολόκληρη την πολιτική της Τουρκίας, κυρίως στο εξωτερικό πεδίο, αρχίζοντας από τη Συρία. Ο ηγέτης της τελευταίας, ο Μπασάρ Αλ Άσαντ, φρόντισε να χορηγήσει εμμέσως αυτονομία σε μια κατά πλειοψηφία κουρδική περιοχή στον Βορρά, τη Ροτζάβα, η οποία ελέγχεται από το Κόμμα της Δημοκρατικής Ένωσης, που αποτελεί ουσιαστικά προέκταση του ΡΚΚ.

Η ανάδυση αυτού του ισχυρού κουρδικού παράγοντα επιτάχυνε τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο ΡΚΚ και την Άγκυρα, ενίσχυσε όμως ταυτόχρονα και τους Κούρδους της Τουρκίας. Κατά συνέπεια, ο άμεσος κίνδυνος για την Άγκυρα απορρέει λιγότερο από το IK σε σχέση με το ΡΚΚ και τη διατήρηση του κ. Άσαντ στην εξουσία.

Η άνοδος της ισχύος των Κούρδων της Συρίας και η αδράνεια της Δύσης στη Συρία, παρά τη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς και τη σφαγή άνω των 200.000 αμάχων, τροφοδοτούν την πίκρα του κ. Ερντογάν, ο οποίος εδώ και δύο χρόνια δεν παύει να ζητά την επέμβαση της διεθνούς κοινότητας στη Συρία. Ο πρόεδρος της Τουρκίας βλέπει τους Δυτικούς να αδιαφορούν για τις ωμότητες του συριακού καθεστώτος και να επεμβαίνουν για να προστατεύσουν μερικές χριστιανικές μειονότητες και να εκδικηθούν για τους αποκεφαλισμούς, παρόλο που οι δράστες των τελευταίων είναι έμμεσο προϊόν της δυτικής αδράνειας.

Ο κ. Ερντογάν παραμένει έτσι πιστός στη γραμμή που χάραξε από την αρχή: όσο η πτώση του κ. Άσαντ δεν περιλαμβάνεται στους στόχους της διεθνούς συμμαχίας, δεν θα πρέπει να αναμένεται μια ενεργή τουρκική δράση κατά της τρομοκρατίας του Ισλαμικού Κράτους.