Το σχέδιο της κυβέρνησης βρίσκεται ακόμα «επί χάρτου», ωστόσο, προξενεί μεγάλη εντύπωση το να αναθέσουν σε νηπιαγωγεία, αλλά και δημοτικά σχολεία, την «κατασκοπεία» μικρών παιδιών.

Το υπουργείο Εσωτερικών διατείνεται πως θέλει να ληφθεί αυτό το μέτρο, ως «ασπίδα» απέναντι στην τρομοκρατία και ζητάει από τα νηπιαγωγεία και τα σχολεία να «μειώσουν τις πιθανότητες που μπορούν να οδηγήσουν τα μικρά παιδιά στην τρομοκρατία».

Μάλιστα, θα πρέπει τα νηπιαγωγεία να προσφέρουν «τη σωστή εκπαίδευση στο προσωπικό τους, ώστε να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν και να προλαμβάνουν εξτρεμιστικές ιδέες, τις οποίες μοιράζονται τρομοκρατικές ομάδες και μπορούν να οδηγήσουν στη ¨νομιμοποίηση¨ της τρομοκρατίας».

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Βρετανίας, αν αυτό το μέτρο «πιάσει», θα εφαρμοστεί και ανώτερες βαθμίδες μόρφωσης. «Τα σχολεία, συμπεριλαμβανομένων των νηπιαγωγείων, έχουν το καθήκον να διαφυλάξουν την ασφάλεια των μαθητών και των εκπαιδευτικών τους.

Το νέο αυτό μέτρο έχει να κάνει με την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Είναι σημαντικό να μην αφήσουμε τα παιδιά να παρασυρθούν από τις τρομοκρατικές ιδέες», ανέφερε αξιωματούχος της κυβέρνησης.

Αντιδράσεις για το σχέδιο της κυβέρνησης

Το σχέδιο αυτό, έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις, με το μέλος των Συντηρητικών, Ντέιβιντ Ντέιβις, να τονίζει ότι αυτό το μέτρο είναι ανούσιο: «Δεν μπορεί να έχει αποτελέσματα η συγκεκριμένη κίνηση.

Δεν μπορώ να καταλάβω τι περιμένουν από το προσωπικό των νηπιαγωγείων. Αν κάποιο νήπιο επαινέσει έναν ιεροκήρυκα, θα πρέπει να θεωρείται εξτρεμιστική πράξη; Δε νομίζω. Είναι υπερβολικό αυτό το μέτρο».

Από τη μεριά της, η Ιζαμπέλ Σάκνκυ, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου για τα δικαιώματα των πολιτών, θεωρεί ότι αυτό το μέτρο δεν αποδώσει και επιφέρει διχασμό, που θα καλλιεργείται από μικρές ηλικίες.

«Με το να μετατρέψουμε τους δασκάλους και τους νηπιαγωγούς μας σε κατασκόπους, δεν θα σταματήσουμε την τρομοκρατία. Το μόνο που θα καταφέρουμε, είναι να καλλιεργήσουμε πνεύμα μη εμπιστοσύνης και διχασμού από μικρή ηλικία».