Όπως αναφέρει το telesur, κατά τη διάρκεια έκτακτης συζήτησης στο βρετανικό Κοινοβούλιο, μετά από αίτημα της αντιπολίτευσης με στόχο να σταματήσει η πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία, ο υπουργός για τη Μέση Ανατολή, Άλιστερ Μπαρτ, υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην υποστηρίξουμε έναν σύμμαχό μας, που ΄δεχεται επίθεση από ρουκέτες», αναφερόμενος στις επιθέσεις των ανταρτών Χούτι ενάντια στον συνασπισμό υπό της Σαουδική Αραβία. Πρόσθεσε επίσης ότι η βρετανική κυβέρνηση πιστεύει ότι η Σαουδική Αραβία «δεν έχει παραβιάσει το Διεθνές Δίκαιο».

Βουλευτές της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν ότι τα θύματα του πολέμου στην Υεμένη είναι στη συντριπτική πλειοψηφία τους άμαχοι, ακόμα και παιδιά, ενώ όταν ο Μπαρτ ρωτήθηκε αν μπορεί να υποστηρίξει με βεβαιότητα ότι τα βρετανικά όπλα δεν χρησιμοποιούνται για δολοφονίες αμάχων ανέφερε ότι «δεν μπορεί να απαντήσει»

Από το ξεκίνημα των βομβαρδισμών στην Υεμένη, το 2015, η Βρετανία έχει πουλήσει εξοπλισμούς ύψους 6,2 δισ. δολαρίων στη Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με τα στοιχεία της βρετανικής κυβέρνησης, Όπως προσθέτει ο Independent, σε δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε την Τρίτη από το Yougov, ενόψει της συζήτησης στη Βουλή, μόλις το 13% των Βρετανών υποστηρίζουν το εμπόριο όπλων, με το 63% να είναι αντίθετοι, ενώ μόλις το 14% πιστεύει ότι η ανάμειξη της Βρετανίας στον πόλεμο στην Υεμένη είναι προς όφελος των βρετανικών συμφερόντων και σύμφωνη με τις βρετανικές αξίες.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο του 2017 το ανώτατο δικαστήριο της Βρετανίας έκρινε νόμιμη την πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία, απορρίπτοντας την προσφυγή ακτιβιστών.

Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες συνεχίζουν να εξοπλίζουν τη Σαουδική Αραβία, παρά τις συνεχείς καταγγελίες για σφαγές αμάχων στην Υεμένη και την τεράστια ανθρωπιστικής κρίση. Ο πόλεμος στην Υεμένη έχει κοστίζει τη ζωή σε πάνω από 10.000 άτομα, ενώ έχει φέρει εκατομμύρια κατοίκους της χώρας στα όρια του λιμού, απειλώντας τους ακόμα και με αρρώστιες όπως η χολέρα.

Στροφή 180 μοιρών από Ισπανία μέσα σε λίγες μέρες

Παράλληλα, την Πέμπτη η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα προχωρήση τελικά στην πώληση 400 βομβών στη Σαουδική Αραβία, μόλις λίγες μέρες από όταν είχε ανακοινώσει την αναστολή της συμφωνίας και την επιστροφή των χρημάτων (περίπου 7 εκατ. ευρώ). Όπως σημειώνει το Reuters, ο ισπανός Εξωτερικών τόνισε σήμερα ότι θα «τηρήσει τη συμφωνία του 2015, που είχε υπογραφεί από την προηγούμενη κυβέρνηση»., 

Ο Guardian προσθέτει ότι η αλλαγή πλεύσης ήρθε και υπό την πίεση διαμαρτυριών από τους εργάτες στο ναυπηγείο της Ναβάντια στη νότια Ισπανία και τις ανησυχίες ότι η μη παράδοση των 400 βομβών θα σημάνει την ακύρωση της παραγγελίας από τη Σαουδική Αραβία για 5 πολεμικά πλοία.

Η Σαουδική Αραβία παραδέχεται επιθέσεις σε αμάχους

Οι παραπάνω αποφάσεις έρχονται λίγες μέρες μετά από δύο διαχοδικές παραδοχές των αρχών της Σαουδικής Αραβίας, ότι οι βομβιστικές επιθέσεις του συνασπισμού σκότωσαν αμάχους στην Υεμένη. Η τελευταία επίθεση, τον Αύγουστο, είχε θύματα 26 παιδιά. 

Ο εμφύλιος στη χώρα ξεκίνησε το 2014, όταν οι σιίτες αντάρτες Χούτι κατέλαβαν την πρωτεύουσα Σανάα εκδιώκοντας την αναγνωρισμένη κυβέρνηση του προέδρου Αμπντ Ράμπο Μάνσουρ Χάντι, ενώ έθεσαν υπό τον έλεγχό τους το βόρειο τμήμα της Υεμένης. Ο Χάντι αναζήτησε καταφύγιο στη Σαουδική Αραβία και τον Μάρτιο του 2015 το Ριάντ μαζί με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλες σουνιτικές χώρες της περιοχής δημιούργησαν έναν στρατιωτικό συνασπισμό.

Ο αραβικός συνασπισμός με την πλήρη στήριξη των ΗΠΑ και της Βρετανίας έχει καταστρέψει πάνω από το 50% των υγειονομικών δομών της Υεμένης, έχει βάλει στο στόχαστρό του εργοστάσια αφαλάτωσης και οδικές αρτηρίες, ενώ εμποδίζει τις εισαγωγές βασικών προϊόντων. Ο συνασπισμός βομβαρδίζει αδιακρίτως σχολεία, αγορές, νοσοκομεία, ακόμη και γάμους και κηδείες, προκαλώντας τον θάνατο εκατοντάδων αμάχων.

«Η κατάσταση στην Υεμένη σήμερα, τώρα για τον λαό της χώρας, μοιάζει με σκηνές από την Αποκάλυψη», είχε δηλώσει ο επικεφαλής ανθρωπιστικών υπηρεσιών του ΟΗΕ Μαρκ Λόουκοκ στο al Jazeera τον Ιανουάριο.

Σύμφωνα επίσης με τον ΟΗΕ, από τον Απρίλιο του 2017, έχουν αναφερθεί πάνω από 1,1 εκατομμύριο ύποπτα κρούσματα χολέρας και 2.310 θάνατοι που συνδέονται με την ασθένεια στη χώρα

Διαβάστε επίσης: Υεμένη: Η χώρα όπου οι νεκροί δεν μετράνε