«Όσες κινητοποιήσεις και να κάνετε, όσο κόσμο και να καλέσετε σε συγκεντρώσεις, λεφτά δεν δίνονται στις συντάξεις» με την φράση αυτή, που απεύθυνε στους βουλευτές της αριστεράς, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης κατέστησε ξεκάθαρη την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε νέα όσο και άγρια περικοπή των συντάξεων

Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου

Στην τοποθέτηση του στην αρμόδια διαρκή επιτροπή της Βουλής (Τετάρτη 3/12) επιβεβαίωσε πλήρως τα δημοσιεύματα που θέλουν την κυβέρνηση να προτείνει στην τρόικα την αύξηση του ορίου θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος από τα 15 στα 20 χρόνια πλήρους ασφάλισης καθώς και την περικοπή κάθε πρόωρης σύνταξης πριν τα 62 χρόνια. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τελεσίδικα αποκλείονται από την δυνατότητα μίας έγκαιρης και αξιοπρεπούς σύνταξης όσοι ασφαλισμένοι σήμερα είναι μέχρι 40 ετών ενώ επέρχονται δραστικότατες μειώσεις στις συντάξεις των ασφαλισμένων όλων των υπόλοιπων ηλικιών ! Τα μέτρα αυτά θα είναι επιπρόσθετα στις ήδη δρομολογημένες μειώσεις που θα ισχύσουν από 1/1/2015 με τον νέο υπολογισμό των συντάξεων. 

Ξεχνώντας την …νεότερη ιστορία της χώρας, και τους αγώνες που θεμελίωσαν τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα ο υπουργός Εργασίας ήταν προκλητικός. Απαντώντας στην κριτική των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ επισήμανε: «Το ασφαλιστικό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να αφήσουμε μακριά και έξω από κομματικά παιχνίδια. Ούτε οι συντάξεις διασφαλίζονται μέσα από συγκεντρώσεις, διαμαρτυρίες, καταγγελίες, πορείες». Μάλιστα πρόσθεσε πως τα κόμματα της αριστεράς εκφράζουν «κριτική, διαπιστώσεις, καταγγελτικό  λόγος και μια πρόταση. Η πρότασή σας είναι αν θα μεταφέρετε τις συντάξεις στο αρχικό επίπεδο. Δεν γίνεται, δεν είναι δεκτό!»
 
Τοποθετούμενος συγκεκριμένα για τις κυβερνητικές προθέσεις ξεκαθάρισε τα εξής:

  • Θα συνεχιστεί η μείωση των δαπανών για τις συντάξεις: «Για το 2015 προβλέπουμε εξοικονόμηση 132,5 εκατ. ευρώ, για το 2016 προβλέπουμε 182,5 εκατ. ευρώ και για το 2017 προβλέπουμε 272,5 εκατ. Ευρώ».
  • Για συνταξιοδοτήσεις πριν τα 62 χρόνια (μητέρες με ανήλικο παιδί κ.λ.π): «Οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, αποτέλεσαν πολυτέλεια για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας»
  • Για την αύξηση των ορίων θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος: «Πάμε τώρα στη μετάβαση από τα 15 στα 20 χρόνια. Μακάρι να δίναμε συντάξεις και από τα 10 χρόνια ασφάλισης, μακάρι να δίναμε και από τα 5 χρόνια ασφάλισης, δηλαδή πως μας θεωρείται, ως τους άκαρδους, τους άσπλαχνους που δεν θέλουμε να βοηθήσουμε τον κόσμο; Η πλευρά της κυβέρνησης έχει κάνει αλλαγές οι οποίες πλέον εξορθολογίζουν τα πράγματα στον τόπος μας. Η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει όσο αφορά στο συνταξιοδοτικό και στο προνοιακό της σύστημα»

Αξίζει να επισημάνουμε ότι οι δαπάνες για συντάξεις το 2009 ήταν 28,9  δισεκατομμύρια ευρώ και το 2014 έιγναν 23 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή οι συνταξιούχοι παίρνουν 6 δισεκατομμύρια λιγότερα παρότι είναι πολύ περισσότεροι.