Σύμφωνα με τις ελάχιστες προς το παρόν πληροφορίες αναφέρεται ότι και η ανοικτή παρέμβαση του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, για άμεση αλλαγή του συστήματος εποπτείας και χρηματοδότησης των ευρωπαϊκών τραπεζών, με ενοποίηση τόσο της εποπτείας όσο και διασφάλισης των καταθέσεων των συστημικά σημαντικών ευρωπαϊκών τραπεζών, συνδέεται με τις αλλαγές αυτές που φαίνεται να ωριμάζουν στο Βερολίνο. 
 
Βασικό στοιχείο όμως της αλλαγής αυτής που θα προταθεί από το Βερολίνο είναι η βαθύτερη δημοσιονομική και τραπεζική ενοποίηση της Ευρωζώνης. 
 
Αξιοσημείωτο είναι ότι ο κ. Ντράγκι πέραν της ενοποίησης της εποπτείας των ευρωτραπεζών υποστηρίζει και την απ΄ ευθείας χρηματοδότηση των τραπεζών από το ESM, χωρίς αυτή η ροή κεφαλαίων να περνάει μέσα από τις κυβερνήσεις. Το θέμα συζητήθηκε πρόσφατα σε συναντήσεις που έχουν γίνει στην Φρανκφούρτη και στην συνέχεια βγήκε στην δημοσιότητα. 
 
Παρόλα αυτά, τόσο η Γερμανική Κυβέρνηση όσο και οι κυβερνήσεις της Φιλανδίας και της Ολλανδίας, παραμένουν σταθερά αρνητικές στην έκδοση ευρω-ομολόγου και την “αμοιβαιοποίηση” του ευρωπαϊκού χρέους.
 
Διαβάστε περισσότερα: