«Δεν έχει νόημα να δημιουργούν φασαρίες όσοι δεν προβάλουν εξηγήσεις και αποδεικτικά των ειδικών λόγων που επικαλούνται» δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, για το ζήτημα που έχει προκύψει με δεκάδες Έλληνες πολίτες που έχουν παραμείνει εγκλωβισμένοι στο αεροδρόμιο του Λονδίνου, μετά από την ακύρωση πτήσεων από και προς Ηνωμένο Βασίλειο την περασμένη εβδομάδα.

Ο υφυπουργός εμφανίστηκε απόλυτος, τονίζοντας πως στη χώρα θα επιστρέψουν «ειδικές περιπτώσεις», ξεκαθαρίζοντας πως αυτές αφορούν «έγκυες, όσοι έχουν μείνει άστεγοι κλπ. Χτες επέστρεψαν από το Χίθροου 30 άτομα με προβλήματα υγείας. Δεν γίνεται γενικός επαναπατρισμός, οφείλουμε να προστατέψουμε τη δημόσια υγεία στη χώρα».

Επιστροφές γίνεται μόνο για άτομα που έχουν πολύ ειδικούς λόγους, ανέφερε ακόμα, ενώ τόνισε ότι δεν κάνουμε γενικό επαναπατρισμό, γιατί θα ήταν ολέθριο για τη δημόσια υγεία της χώρας μας.

Ακόμα, ο υφυπουργός ανακοίνωσε τη διακοπή πτήσεων από αύριο, Κυριακή στις 3 το πρωί έως τις 15 Απριλίου, από και προς την Ολλανδία, ενώ αναφέρθηκε και στη δυνατότητα που έχουν πλέον οι πολίτες, να λαμβάνουν τις ιατρικές συνταγές στο κινητό τους χωρίς να χρειάζεται να τις προσκομίζουν τυπωμένες στον φαρμακοποιό.

Παραμένουν για πέμπτη ημέρα εγκλωβισμένοι στο αεροδρόμιο του Λονδίνου

«Τώρα θυμήθηκαν την πατρίδα…»

Νωρίτερα το Σάββατο, ο Νίκος Χαρδαλιάς εμφανίστηκε για ακόμα μία φορά με επιθετική διάθεση και υψηλούς τόνους, αυτή τη φορά σε πρωινή εκπομπή, για να παρέμβει, μετά από την παρουσίαση ρεπορτάζ για την κατάσταση που βιώνουν οι πολίτες που είναι εγκλωβισμένοι στο αεροδρόμιο του Λονδίνου. Ο υφυπουργός, όπως και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, επέρριψε ευθύνες για την κατάσταση στην αεροπορική εταιρεία, ενώ δεν δίστασε να επιτεθεί στο πρόσωπο όσων βρίσκονται στο αεροδρόμιο και «κάνουν φασαρία».

«Ακούστε λιγάκι, σας παρακαλώ. Υπηρχε ένα λάθος που έγινε από τη Ryanair, είναι ξεκάθαρο. Υπάρχει η ΝΟΤΑΜ που είναι σε όλες τις εταιρείες, όπως η British Airways και Aegean ειδοποίησε τους πάντες, η Ryanair δεν έκανε αυτό που έπρεπε, ταλαιπωρώντας τους ανθρώπους μας. Δεκτό αυτό και αντιληπτό. Από εκεί και πέρα πρέπει να προτεραιοποιηθούν κάποια ζητήματα. Το ζήτημα του επαναπατρισμού δεν είναι κάτι που γίνεται σε μια στιγμή. Τη στιγμή που και οι Άγγλοι έχουν πάρει μέτρα, και τα σχέδια πτήσης είναι όλα στον αέρα. Πρέπει σε επίπεδο διπλωματικό οι πρεσβείες να μιλήσουν μεταξύ τους, να φτιαχτούν οι σχετικές λίστες… Και εμείς έχουμε να αντιμετωπίσουμε 2.835 αιτήματα. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν είναι κάτι εύκολο» απάντησε αρχικά ο υφυπουργός, ενώ συνέχισε φανερά ενοχλημένος από την έκταση που έχει πάρει η υπόθεση.

«Την ίδια στιγμή, αυτοί που βγαίνουν και το σέβομαι, όσοι πραγματικά είναι σε αυτές τις κατηγορίες θα επιστρέψουν. Μία από τις κυρίες που σήμερα βγήκε θα επιστρέψει. Εγώ, προσέξτε, ανθρώπινα, δεν θα αξιολογήσω εάν έπρεπε να πάει κάποιος για τουρισμό στις 9 Μαρτίου και εγκλωβίστηκε εκεί. Αυτό είναι ευθύνη του καθενός. Εγώ θα φέρω πίσω αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη. Όμως οι υπόλοιποι που έχουν που να μείνουν εκεί και δεν είναι “ξεχασμένα Ελληνόπουλα”, δεν μπορούμε το ελληνικό κράτος να βάλει προτεραιότητες πέρα από αυτούς που έχουν ανάγκη. Επαναπατρισμός είναι ο ορισμός των ανθρώπων που είναι εγκλωβισμένοι. Όχι αυτών που θέλουν να έρθουν, αυτούς που πρέπει να έρθουν» συνέχισε με ένταση ο υφυπουργός, ενώ στη συνέχεια επιτέθηκε σε όσους μιλούν για «ξεχασμένα ελληνόπουλα», δίνοντας την αίσθηση προσωπικής αντιδικείας με τους πολίτες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι και διαμαρτύρονται.

«Θα φέρουμε πίσω τους ανθρώπους που έχουν εγκλωβιστεί. θα φέρουμε τρεις κατηγορίες ανθρώπων: Εκείνοι που δεν έχουν που να μείνουν λόγω απώλειας ή λήξης της μίσθωσης, τους έχουμε καταγεγραμμένους. Κάποιοι παραιτηθήκαν από την εργασία τους που προσκομίζουν τα σχετικά έγγραφα. Προσέξτε, ναι… Θα φέρουμε αυτούς που είναι εγκλωβισμένοι από transit, θα μας δείξουν το εισιτήριο της πρώτης πτήσης τους, και θα φέρουμε αυτούς που χρήζουν φροντίδας υγειονομικής» τόνισε, και αναφέρθηκε στη συνέχεια «στους υπόλοιπους».

«Οι υπόλοιποι όλοι που βγαίνουν στα κανάλια και μιλάνε για τα ξεχασμένα ελληνόπουλα, τα οποία, ζητώ συγγνώμη, αλλά οι περισσότεροι από αυτούς θυμηθήκαν την πατρίδα όταν κλείσαν τα πάντα εκεί. Σας ξαναλέω, 185 είχαν κάνει αίτηση για επαναπατρισμό, και γίναν 2.800. Μακάρι να μπορούσαμε να τους φέρουμε όλους, θα φέρουμε αυτούς που πρέπει και χρειάζεται η πατρίδα να δείξει τη φροντίδα της […] Αυτοί που είναι θα τους φέρουμε πίσω. Κάποιοι από αυτούς που είναι στο αεροδρόμιο, 24 αρνούνται να μας δώσουν πληροφορίες, άρα σημαίνει ότι μπορούνε… Στο Μάντσεστερ και οπουδήποτε αλλού για να μείνουν στα σπίτια τους, δεν μπορεί να εκβιάζεται η κυβέρνηση από κανέναν» τόνισε ο υφυπουργός.