Κατά την ενημέρωση για τον κορονοϊό τη Δευτέρα, ανακοινώθηκαν συνολικά 1.490 κρούσματα, ενώ 239 άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ. Παράλληλα άλλοι 41 συμπολίτες μας έχασαν τη μάχη με τον ιό.

Σε νέα υψηλά ο αριθμός των νεκρών και των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι

Παπαευαγγέλου: Θα πρέπει όλοι να δείξουν προσοχή

Έντονη ανησυχία για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα, εξέφρασε η καθηγήτρια Παιδιατρικής και λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου. Αναφερό9μενη δε, στην αύξηση των διασωληνωμένων το επόμενο διάστημα, σημείωσε πως αυτή θεωρείται δεδομένη λόγω της έξαρσης του κορονοϊού στη χώρα μας.

Ακόμα επεσήμανε ότι προκάλεσε αίσθηση το γεγονός της «μαζικής φυγής» των Αθηναίων προς τις επαρχιακές πόλεις την περασμένη Παρασκευή, καθώς 170.000 οχήματα φέρεται να πέρασαν από τα διόδια και παράλληλα ανέφερε πως την Κυριακή εντός Αττικής στάλθηκαν 1 εκατομμύριο sms στο 13033 για άσκηση, κάτι το οποίο είχε υποστηρίξει νωρίτερα τη Δευτέρα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Παράλληλα η Β. Παπαευαγγέλου είπε πως «θα πρέπει όλοι να δείξουν προσοχή καθώς μπορεί να δούμε αύξηση κρουσμάτων σε μικρές επαρχιακές πόλεις το επόμενο διάστημα επειδή υπήρξε μετακίνηση πληθυσμού από την Αθήνα προς την περιφέρεια».

Θετικά νέα τα αποτελέσματα για το εμβόλιο της Pfizer

Από πλευράς του ο λοιμωξιολόγος, Γκίκας Μαγιορκίνης ξεκίνησε παρουσιάζοντας τα θετικά νέα σε ό,τι αφορά το εμβόλιο της εταιρείας Pfizer, το οποίο όπως είπε «φαίνεται ότι έχει δώσει ισχυρότατη αποτελεσματικότητα της τάξης του 90% μετά από δύο δόσεις». Όπως εξήγησε ο Γ. Μαγιορκίνης οι δύο δόσεις το εμβολίου έγιναν με διαφορά τριών εβδομάδων σε περισσότερες από 43 χιλιάδες πολίτες σε 6 χώρες χωρίς θέματα ασφάλειας.

«Τα νέα είναι πολύ ενθαρρυντικά ωστόσο οι προκλήσεις που έχουμε ακόμα να αντιμετωπίσουμε είναι τεράστιες και έχουμε ακόμα πάρα πολύ δρόμο μπροστά μας να διανύσουμε», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Στα ενθαρρυντικά αποτελέσματα για το εμβόλιο της Pfizer αναφέρθηκε και ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης ο οποίος υποστήριξε ότι ταυτόχρονα με την υπόλοιπη Ευρώπη, θα έχει και η Ελλάδα το εμβόλιο, προσθέτοντας ακόμα ότι η συμφωνία είναι για 200 εκατομμύρια δόσεις.

Η πανδημία covid-19 επιδεινώνεται σε παγκόσμια κλίμακα

Αναφερόμενος δε, στην εξέλιξη της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο, ο Γκ. Μαγιορκίνης υπογράμμισε πως αυτή βρίσκεται παγκοσμίως σε φάση επιδείνωσης, εξακολουθώντας να καταγράφονται περισσότερες από 600.000 διαγνώσεις σε μια μέρα. Ταυτόχρονα, ο αριθμός των ανθρώπων που καταλήγουν παραμένει σε ανοδική πορεία και διατηρείται σε περισσότερα από 9.000 την ημέρα, δηλαδή επεκτείνεται στα υψηλότερα καταγεγραμμένα επίπεδα από την αρχή της πανδημίας

Επίσης, όπως είπε ο εκπρόσωπος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, στην Ευρώπη η πανδημία βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο από την αρχή της, έχοντας ξεπεράσει τις 12 εκ. διαγνώσεις, με τον αριθμό των νέων διαγνώσεων να διατηρείται σε υψηλότερα από 300.000 ανά ημέρα, ενώ οι άνθρωποι που καταλήγουν στην Ευρώπη είναι περισσότεροι από 3.000 ανά ημέρα.

Διευκρινίσεις για τα δικαστήρια

Πιο έντονο από το πρώτο χαρακτήρισε το δεύτερο κύμα του κοροναϊού στη χώρα μας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη δική του τοποθέτηση. «Ο πρωθυπουργός θέλησε να κινηθούμε γρήγορα και να πάρουμε μέτρα πριν από τις άλλες χώρες», ισχυρίστηκε ο υφυπουργός και πρόσθεσε ότι «όπως και την άνοιξη είναι απαραίτητο να εφαρμόσουμε αυτά τα μέτρα».
Παράλληλα ο Ν. Χαρδαλιάς έδωσε διευκρινίσεις αναφορικά με συγκεκριμένες μετακινήσεις όπως συμβολαιογράφων, δικηγόρων και δικαστικών επιμελητών. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον υφυπουργό, σχετικά με τη μεταφορά τους από και πρός τα δικαστήρια όσο και για μετακινήσεις εκτός περιφερειακής ενότητας. Όπως τόνισε, η μετάβαση στις δικαστικές αρχές γίνεται με κλήση ή βεβαίωση δικηγόρου όπως και η μετάβαση σε συμβολαιογράφο. Σημειώνεται ότι ο κωδικός μετακίνησης σε δικαστήρια είναι το 3.

Για τις μετακινήσεις εκτός περιφερειακής ενότητας, αυτές δικαιούνται να πραγματοποιήσουν οι δικηγόροι με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει φόρμα τύπου Α, αυτή των ελεύθερων επαγγελματιών, ενώ και οι μάρτυρες μπορούν να μεταβούν σε δικαστήριο εκτός περιφερειακής ενότητας αν πρέπει να καταθέσουν.
Απαγόρευση μετακίνησης για ψάρεμα και κυνήγι

Επίσης ο Ν. Χαρδαλιάς ανέφερε πως οι μετακινήσεις για ψάρεμα και κυνήγι απαγορεύονται χωρίς καμία εξαίρεση. Επομένως, όπως είπε δρομολογείται η παράταση της ισχύος των σχετικών αδειών για ένα έτος.

Ειδικότερα σε σχέση με τους κυνηγούς ανέφερε ότι «αντιλαμβανόμενοι σε κάθε περίπτωση τα έξοδα που μπορεί να έχουν γίνει από τους κυνηγούς, δρομολογείται τις επόμενες μέρες και σχετική ρύθμιση ώστε η ισχύς των αδειών κυνηγίου να επεκταθεί για ένα ακόμα έτος, για να μην χρειαστεί η ανανέωσή της του χρόνου και οποιαδήποτε περαιτέρω δαπάνη για τις σχετικές άδειες και την ανανέωσή τους».

Δυνατότητα μετακίνησης για συγκεκριμένους εξαιρετικούς λόγους

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας συνέστησε προσοχή στην ανάγκη να περιοριστούν οι μετακινήσεις, καθώς όπως είπε «υπάρχει δυνατότητα μετακίνησης για συγκεκριμένους εξαιρετικούς λόγους. Κάθε προσπάθεια κατάχρησης της δυνατότητας αυτής μας φέρνει πιο κοντά στην αυστηροποίηση των μέτρων που ισχύουν», προειδοποίησε.

Παράλληλα σημείωσε πως «μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και το δεύτερο σφοδρότερο κύμα της πανδημίας, συνεχίζοντας να δείχνουμε την ίδια επιμονή, την υπευθυνότητα αλλά και την αλληλεγγύη που δείξαμε και στην πρώτη φάση. Μπορούμε να πετύχουμε και πάλι τον στόχο μας. Να σπάσουμε την αλυσίδα μετάδοσης του ιού» κατέληξε ο υφυπουργός.

Πρόστιμα σε όσους φορούν ασπίδα προσώπου

Σε ερώτηση για τις διάφανες ασπίδες προσώπου, ο Ν. Χαρδαλιάς δήλωσε πως δεν θεωρούνται μάσκες και όσοι τις φοράνε κινδυνεύουν με πρόστιμο. Επίσης διευκρίνισε πως η ασπίδα προσώπου δεν αντικαθιστά για κανέναν λόγο την μάσκα.

Παρόλα αυτά, εξήγησε πως ορισμένα άτομα γλιτώνουν το πρόστιμο, ή τουλάχιστον στην περίπτωση τους θα υπάρξει επιείκεια από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.
«Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι πιο επιεικής σε περίπτωση που κάποιος έχει χρόνιο νόσημα», είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός.