Όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση, «οι επικεφαλής και τα μέλη διοίκησης των εν λόγω Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών πρέπει να διασφαλιστεί ότι δεν κατέχουν και δεν κατείχαν για ικανό χρονικό διάστημα πριν την ανάληψη των καθηκόντων τους, με οιονδήποτε τρόπο, θέση ιδίως σε γραφεία ή πολιτικά γραφεία του Πρωθυπουργού, μελών της κυβέρνησης ή κυβερνητικών οργάνων (…)».

Ειδικότερα, για την Επιτροπή Ανταγωνισμού αναθεωρούνται διατάξεις του ν. 3959/2011 περί προστασίας του ελεύθερου ανταγωνισμού και ορίζεται με αναλυτικό τρόπο το ασυμβίβαστο που καθιερώνεται, μεταξύ άλλων και για όσους έχουν διατελέσει έμμισθοι ή άμισθοι προϊστάμενοι σε γραφεία του πρωθυπουργού. Ακόμη, η προτεινόμενη ρύθμιση αποσαφηνίζεται ότι δεν θα ισχύσει μόνο για τα μελλοντικά μέλη της Επιτροπής, αλλά «και για τα ήδη υπηρετούντα μέλη αυτής».

Λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα παραπάνω, γίνεται κατανοητό πως με την ψήφιση της διάταξης, η σημερινή πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού θα αντιμετωπίσει τη διαδικασία απομάκρυνσής της από τη θέση, με την κυβέρνηση να προτείνει τον αντικαταστάτη της.

Αξίζει να σημειωθεί πως το επίμαχο νομοσχέδιο περιελάμβανε αντίστοιχη διάταξη και για τους γενικούς γραμματείς, την οποία ο αρμόδιος υπουργός ανακάλεσε μετά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, επαναφέροντάς την όμως με την παραπάνω μορφή της.

Αξίζει να σημειωθεί πως στη χώρα μας, μόλις τον περασμένο Μάρτιο, η Επιτροπή Ανταγωνισμού αποφάνθηκε πως επί 30 και πλέον έτη, η πλειοψηφία ελληνικών και ξένων κατασκευαστικών εταιρειών είχαν προχωρήσει στη σύσταση καρτέλ, νοθεύοντας τον ανταγωνισμό σε σχεδόν όλα τα δημόσια έργα. Μάλιστα, αυτή ήταν η πρώτη απόφαση από την έναρξη της θητείας της Β. Θάνου.

Διαβάστε ακόμα: 

Η κυβέρνηση έχει δικαίωμα να διεκδικήσει αποζημιώσεις για το καρτέλ των εργολάβων. Θα το κάνει;

Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έφτασε έως και το σημείο να κάνει «παράπονα» στην Ευρωπαία Επίτροπο Ανταγωνισμού, Μαγκρέτ Βεστάγκερ, βάζοντας στο στόχαστρο όχι μόνο την πρώην δικαστικό, αλλά και την αντιπρόεδρό της, Άννα Νάκου, υπό την κατηγορία πως είχε διατελέσει σύμβολος του Νίκου Παππά.

«Είναι σαφές ότι όλα όσα έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια με ευθύνη της κυβέρνησης, απειλούν ευθέως τον πυρήνα της ανεξαρτησίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού και συνιστούν απόπειρα μετατροπής της σε de facto όργανό της» υπογράμμιζε τότε καταληκτικά ο Κ. Μητσοτάκης, εξαίροντας τις προσπάθειες και το ρόλο της Βεστάγκερ, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι και η ίδια θα πράξει τα δέοντα για την ανάγκη αποκομματικοποίησης της δημόσιας διοίκησης και τη διατήρηση της ανεξαρτησίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού στην Ελλάδα.

Διαβάστε περισσότερα:

«Παράπονα» Μητσοτάκη στην Κομισιόν για την τοποθέτηση Θάνου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού