Σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας στη βουλγαρική πρωτεύουσα, όταν χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από το κοινοβούλιο, διαμαρτυρόμενοι για την πρόθεση της κεντροδεξιάς κυβέρνησης Μπορίσοφ να προχωρήσει στη δημιουργία νέου συντάγματος.

Η διαδήλωση έλαβε χώρα τη πρώτη ημέρα της επανέναρξης των κοινοβουλευτικών διαδικασιών, μετά από διακοπή λόγω των καλοκαιρινών διακοπών και αποτελεί συνέχεια των διαδηλώσεων που έχουν ξεσπάσει εδώ και 56 ημέρες.

Οι διαδηλωτές πέταξαν αυγά, μήλα, σκουπιδια και άλλα αντικείμενα εναντίον του κοινοβουλίου, το οποίο φυλασσόταν από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ αναποδογύρισαν και αστυνομικά οχήματα, με τις αρχές να κάνουν χρήση σπρέι πιπεριού και να προχωρούν σε πολλές συλλήψεις.

Όπως μετέδωσε το «Reuters», ο αρχηγός της αστυνομίας της Σόφιας, Γκεόργκι Χαντζίεφ, κατήγγειλε ότι 20 περίπου αστυνομικοί επηρεάστηκαν από μια άγνωστη ουσία που εκτόξευσαν εναντίον τους οι διαδηλωτές. Σύμφωνα με το «BalkanInsight», δύο ασθενοφόρα ατέφθασαν στο σημείο των συγκρούσεων, προκειμένου να παράσχουν τις πρώτες βοήθειες σε διαδηλωτές και αστυνομικούς που επηρεάστηκαν από το σπρέι πιπεριού, που οι ίδιες οι δυνάμεις καταστολής έριξαν.

Οι διαδηλωτές απαιτούσαν την παραίτηση του πρωθυπουργού της χώρας Μπορίσοφ, καθώς τον κατηγορούν ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του, δεν κατόρθωσε να καταπολεμήσει τη διαφθορά, η οποία μαστίζει τη Βουλγαρία και ωφελεί μόνο τους ισχυρούς.

Η χώρα παραμένει η φτωχότερη της ΕΕ αλλά και η πιο διεφθαρμένη της Ένωσης. Παράλληλα καμία νομική διαδικασία δεν έχει κινηθεί εναντίον ανώτερου αξιωματούχου για διαφθορά.

Τα αιτήματα των διαδηλωτών ωστόσο απήχησαν και εντός της Βουλγαρικής Βουλής, με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Ρούμεν Ράντεφ να ζητά και αυτός με τη σειρά του την παραίτηση του Μπορίσοφ, καλώντας τους βουλευτές, να απορρίψουν το προσχέδιο του νέου συντάγματος.

Όπως είπε ο Ράντεφ, «δεν ήταν η έλλειψη ενός νέου συντάγματος που έβγαλε τους ανθρώπους στους δρόμους, αλλά η έλλειψη ηθικής στην ηγεσία, η διάβρωση του κράτους και η διαφθορά», ενώ πρόσθεσε πως «το πραγματικό κοινοβούλιο είναι στο δρόμο».

Ο Μπορίσοφ έχει δεσμευτεί να παραιτηθεί εάν το κοινοβούλιο εγκρίνει την έκκλησή του για την εκλογή μιας ευρείας εθνοσυνέλευσης επιφορτισμένης με την ψηφοφορία ενός νέου συντάγματος. Παρόλα αυτά ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, δεν αναμένεται να λάβει αρκετές ψήφους ούτως ώστε να προχωρήσει το σχέδιο του.

Σύσσωμοι διαδηλωτές και κόμματα της αντιπολίτευσης, απέρριψαν την πρόταση για νέο σύνταγμα ως «τέχνασμα» του Μπορίσοφ που θα του επιτρέψει να παραμείνει περισσότερο καιρό στην εξουσία.