Χιλιάδες γιατροί από όλη την Ευρώπη κάνουν έκκληση για την εκκένωση του καταυλισμού της Μόριας, όπου πολλές χιλιάδες άνθρωποι ζουν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες εν μέσω της κρίσης της πανδημίας του κορονοϊού.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle, η πρωτοβουλία Ολλανδών γιατρών ζητά την άμεση εκκένωση των προσφυγικών καταυλισμών στα νησιά του Αιγαίου για να αποτραπεί μια ανθρωπιστική καταστροφή. Στην πρωτοβουλία των δύο γιατρών που έχει το όνομα #SOSMoria έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή περισσότεροι από 5.000 γιατροί από ολόκληρη την Ευρώπη.

Η ιδέα για την πρωτοβουλία προέρχεται από τους  Στίβεν βαν ντερ Φάιφερ και Σάνε βαν ντερ Κόι, οι οποίοι έχουν προσφέρει τις υπηρεσίες τους στο κέντρο της Μόριας.  Ο βαν ντερ Φάιφερ προειδοποιεί πως αν δεν υπάρξει εκκένωση του κέντρου κράτησης θα πεθάνουν χιλιάδες άνθρωποι.

«22.000 άτομα ζουν ο ένας δίπλα στον άλλο. Όλοι κινδυνεύουν να προσβληθούν από τον ιό. Πολλοί από τους μετανάστες έχουν ήδη εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Θα πεθάνουν χιλιάδες άνθρωποι στη Μόρια», ανέφερε ο Ολλανδός γιατρός και πρόσθεσε πως πολλοί από τους ανθρώπους που διαβιούν στο κέντρο κράτησης μπορεί να το εγκαταλείψουν όταν αντιληφθούν τον κίνδυνο, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν και οι κάτοικοι της Λέσβου.

Η γυναικολόγος Σάνε βαν ντερ Κόι, υπογραμμίζει πως η ίδια, αλλά και πολύ συνάδελφοι της δεν διαθέτουν τα αναγκαία μέσα για να περιθάλψουν όπως πρέπει τους ασθενείς στον καταυλισμό, ενώ αναφέρεται και στις εφιαλτικές στιγμές που βιώνουν καθημερινά οι άνθρωποι που βρίσκονται στο κέντρο κράτησης.

«Συναντάς παιδιά με ψυχικά τραύματα που σταμάτησαν να μιλούν, γυναίκες με ψυχολογικά προβλήματα που δεν φροντίζουν πια τα παιδιά τους και νεαρούς που κάνουν απόπειρες αυτοκτονίας», αναφέρει χαρακτηριστικά η Ολλανδή γυναικολόγος.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το ρεπορτάζ