Το συγκεκριμένο νοσοκομείο, την άνοιξη δεν είχε οριστεί ως νοσοκομείο αναφοράς για τον Covid-19, ωστόσο, όπως αναφέρει στο TPP ο νευροχειρούργος στο Νοσοκομείο και γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ, Πάνος Παπανικολάου, από τα μέσα Αυγούστου αυτός ο διαχωρισμός έχει πάψει πρακτικά να ισχύει. «Ολα τα μεγάλα νοσοκομεία έχουν δεχθεί εντολή από τις διοικήσεις υγειονομικών περιφερειών να νοσηλεύουν επιβεβαιωμένα κρούσματα. Υπάρχουν νοσοκομεία που δεν αποτελούσαν νοσοκομεία αναφοράς, όπως για παράδειγμα το νοσοκομείο της Νίκαιας, το «Γεννηματάς και άλλα νοσοκομεία, που αντιμετώπιζαν μόνο περιπτώσεις ύποπτων κρουσμάτων και μόλις κάποιο κρούσμα επιβεβαιωνόταν ως θετικό διακομιζόταν σε νοσοκομείο αναφοράς. Αυτό σταμάτησε από τον Αύγουστο. Εμείς, στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, όχι μόνο δεν είχαμε αρνηθεί, αλλά θελήσαμε να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση της πανδημίας με αυτοθυσία πολλών συναδέλφων του παθολογικού τομέα» δηλώνει συγκεκριμένα και προσθέτει:

«Εδώ και 1,5 μήνα υπήρχαν πράγματα που τα είχαμε απαιτήσει και είχαν να κάνουν και με τραγική υποστελέχωση και έλλειψη σε βασικές σχετικές υποδομές που άπτονται της ασφάλειας των πολιτών αλλά και της ασφάλειας του υγειονομικού προσωπικού, που δεν πραγματοποιήθηκαν μέχρι σήμερα. Οι υπεύθυνοι γνώριζαν τις τραγικές ελλείψεις, αλλά δεν φρόντισαν να καλύψουν τα κενά στην πληρότητα των εφημεριών και άρχισαν να φορτώνουν εφημεριακά το νοσοκομείο και με τα περιστατικά της πανδημίας».

Στο συγκεκριμένο νοσοκομείο δεν υπάρχει πτέρυγα ΜΕΘ, αλλά λειτουργεί πτέρυγα νοσηλείας με πάνω από 20 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Όσα καταγγέλλονται αφορούν ασθενείς που νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ. Η κατάσταση έφτασε σε οριακό σημείο στην εφημερία της Κυριακής, κατά την οποία, σύμφωνα με τον γ.γ της ΟΕΝΓΕ, διαπιστώθηκε πλέον ότι το σύστημα είναι στα όριά του και πλέον κρίνεται επικίνδυνο να συνεχίσει το νοσοκομείο να δέχεται νέα κρούσματα κορονοϊου για νοσηλεία. Αυτό οδήγησε τους γιατρούς ομόφωνα στην απόφαση να εκπέμψουν σήμα SOS, κρίνοντας ότι πλέον δεν μπορούν να συνεχίσουν το έργο τους με την απαραίτητη ασφάλεια, υπό τις παρούσες συνθήκες και την κρατική αδιαφορία. «Αγνοήθηκαν από τους αρμόδιους οι εκκλήσεις των γιατρών που είχαν εφημερία, με αποτέλεσμα να εξαντληθεί κάθε όριο ασφαλείας, τόσο στον αριθμό των κρουσμάτων που προσήλθαν για επιβεβαίωση, όσο και στον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που εισήχθησαν. Μετά τα παραπάνω η συνέλευση των γιατρών του Νοσοκομείου σήμερα, με μαζική συμμετοχή, δηλώνει ομόφωνα ότι με αυτές τις συνθήκες είναι αδύνατο και ανασφαλές πλέον για το νοσοκομείο να νοσηλεύει επιβεβαιωμένα κρούσματα» αναφέρει ο κ.Παπανικολάου.

Μάλιστα, για αυτούς τους λόγους έχουν υποβάλει τις παραιτήσεις τους ο διευθυντής ιατρικής υπηρεσίας και η υπεύθυνη λοιμωξιολόγος της πτέρυγας για τον ιό. «Αν ο γιατρός θεωρεί ότι δεν είναι ασφαλής η λειτουργία, η ιατρική δεοντολογία του επιβάλει να μην την υπηρετεί, είναι τόσο απλό» εξηγεί ο γ.γ. της ΟΕΝΓΕ.