Μια απόλυτη «ισορροπία του τρόμου» έχει διαμορφωθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ανάμεσα στις πολιτικές οικογένειες, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το οποίο επικαλείται διπλωματικές πηγές. Στην κρίσιμη συνεδρίαση για την ανάδειξη του νέου προέδρου της Κομισιόν, οι σοσιαλιστές κεφαλαιοποιούν την επιλογή τους να συνεργαστούν με τον Α.  Τσίπρα, καθώς με τη συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού γέρνει η πλάστιγγα υπέρ των προοδευτικών δυνάμεων.

Οι συσχετισμοί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι 8 ηγέτες που συντάσσονται με τη θέση που έχει υιοθετήσει το ΕΛΚ, 8 με το Σοσιαλιστικό Κόμμα μαζί με τον Α. Τσίπρα και 7 με τους Φιλελεύθερους. Το Συμβούλιο έκανε την τρίτη προσπάθειά του να συμπληρώσει τις 5 κορυφαίες θέσεις της ΕΕ για τα επόμενα τουλάχιστον πέντε χρόνια, χωρίς όμως αποτέλεσμα μετά από την μεγαλύτερης διάρκειας συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπως αναφέρει το Reuters. Η κεντροδεξιά Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, μέλος του Λαϊκού Κόμματος, φαίνεται να είναι το φαβορί για να γίνει πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Σύμφωνα με το Reuters για πρώτη φορά το ΕΛΚ αποτυγχάνει να δεχθεί την πλειοψηφία της στήριξης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και θεωρείται πιθανό το πέρασμα της προεδρίας της Κομισιόν στα χέρια των σοσιαλιστών μετά από 15 χρόνια, με τον Εμμανουέλ Μακρόν να χαρακτηρίζει νίκη την αποτυχία του Μάνφρεντ Βέμπερ. Ο ίδιος είχε ασκήσει σφοδρή κριτική στον Γερμανό υποψήφιο του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν, όπως και η Ισπανία είχε τονίσει την αντίθεσή της με την υποψηφιότητά του.

Τη διακοπή της Συνόδου Κορυφής μέχρι την Τρίτη στις 12 ώρα Ελλάδας ανακοίνωσε μέσω twitter o Πρέμπεν Αμάν, εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «Ο Ντόναλντ Τουσκ διέκοψε τη συνεδρίαση και συγκαλεί νέο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αύριο στις 11», ανέφερε.

«Οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν κατάφεραν σήμερα να συμφωνήσουν ποιοί θα πρέπει να αναλάβουν τα κορυφαία αξιώματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε αξιωματούχος και ερωτηθείς, μετά τη διακοπή των συνομιλιών της συνόδου κορυφής ποιο είναι το προβληματικό σημείο, ο αξιωματούχος δήλωσε «ολόκληρο το πακέτο». Διπλωματικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ δήλωσαν πως την επίτευξη συμφωνίας εμπόδισαν επιφυλάξεις εκ μέρους της Ιταλίας, της Κροατίας, της Λετονίας και της Ουγγαρίας.

Σε ανάρτησή του στο facebook, ο Α. Τσίπρας υπογράμμισε την «συντριπτική πλειοψηφία εναντίον της υποψηφιότητας του Μάνφρεντ Βέμπερ» καθώς και την αδυναμία του να παρευρεθεί στην νέα συνάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ θα τον εκπροσωπήσει στη Σύνοδο Κορυφής.

Στη Σύνοδο Κορυφής για την επιλογή της νέας ηγεσίας των θεσμικών οργάνων της ΕΕ για την επόμενη πενταετία, καταγράφηκε…

Gepostet von Alexis Tsipras am Montag, 1. Juli 2019