Χωρίς ρεύμα για μία ολόκληρη ώρα έμεινε το μεσημέρι της Παρασκευής το Νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς στη Θεσσαλονίκη, λόγω βλάβης στον υποσταθμό της ΔΕΗ, με την εφεδρική γεννήτρια που υπάρχει στο Νοσοκομείο να μην λειτουργεί λόγω κακής συντήρησης.

Λόγω των παραπάνω διακόπηκε η παροχή οξυγόνου στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, αναγκάζοντας το προσωπικό να υποστηρίξει χειροκίνητα τους ασθενείς για όσο δεν λειτουργούσαν τα μηχανήματα, όπως υποστήριξε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, με τον Διοικητή του νοσοκομείου να διαψεύδει τα περί χειροκίνητης παροχής οξυγόνου.

«Στην παλιά πτέρυγα του “Γεννηματάς” νοσηλεύονται πάνω από 50 περιστατικά κορονοϊού στις κλινικές, που έχουν αυξημένες ανάγκες οξυγόνου, άρα και αυξημένες ανάγκες ηλεκτρικού ρεύματος. Εκεί είναι και η ΜΕΘ, όπου όλοι οι αναπνευστήρες χρειάζονται ρεύμα για να λειτουργήσουν» σημείωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, μιλώντας στο Mega. Όπως ανέφερε συνολικά 17 ασθενείς νοσηλεύονται σε κλίνες ΜΕΘ στο νοσοκομείο.

«Αφού είχαμε ανάγκη για περισσότερο ηλεκτρικό ρεύμα, θα έπρεπε να γίνουν βελτιώσεις στον υποσταθμό. Κάηκε καλώδιο στον υποσταθμό την Παρασκευή το μεσημέρι και έγινε διακοπή ρεύματος. Έπρεπε να λειτουργήσει η γεννήτρια. Η διοίκηση όμως του νοσοκομείου δεν είχε κάνει σύμβαση συντήρησης της γεννήτριας με καμία εταιρεία από τον Αύγουστο. Και όταν πήγαν οι τεχνικοί να τη βάλουν μπροστά δεν λειτουργούσε» κατήγγειλε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Από την πλευρά του ο διοικητής του νοσοκομείου Γιώργος Κούτρας, έριξε το μπαλάκι στην προηγούμενη διοίκηση και έκανε λόγο για σωρεία παρατάσεων της σύμβασης για τη συντήρηση, ενώ στη συνέχεια παραδέχτηκε ότι δεν έχει υπογραφεί μέχρι τώρα σύμβαση για τις γεννήτριες και πως μέχρι τώρα δεν γνώριζε τις λεπτομέρειες, καθώς και ότι θα αναζητηθούν οι ευθύνες «από τις αρμόδιες υπηρεσίες».

Το απίστευτο είναι ότι στη συνέχεια παραδέχτηκε ότι η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου έχει παρθεί από τον Αύγουστο για συνοπτικό διαγωνισμό, ενώ μέσα σε μισόλογα επικαλέστηκε τις ενστάσεις που έγιναν από την εταιρεία του διαγωνισμού, για τον λόγο ότι δεν έχει υπογραφεί ακόμη η σύμβαση, η οποία είπε πως είναι έτοιμη προς υπογραφή από 2 Δεκεμβρίου.

Ο ίδιος διέψευσε ότι υπήρξε χειροκίνητη παροχή οξυγόνου και ότι τα μηχανήματα μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς κεντρική παροχή ρεύματος για 90 λεπτά.

Παραιτήσεις ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Η είδηση προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση της Αν. Τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Δώρας Αυγέρη η οποία σημειώνει ότι η διοίκηση του Νοσοκομείου είναι επικίνδυνη για την υγεία των ασθνένων ερωτώντας από το Υπουργείο Υγείας θα ζητήσει ή όχι την παραίτησή της.

Αναλυτικά η δήλωσή της: «Σοκαριστική είναι σημερινή αποκάλυψη της voria.gr πως προχτές το μεσημέρι το νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» στη Θεσσαλονίκη έμεινε για μία ώρα χωρίς ηλεκτροδότηση, λόγω βλάβης στον υποσταθμό της ΔΕΗ, ενώ η γεννήτρια που διατίθεται γι’ αυτές τις περιπτώσεις στο νοσοκομείο δεν λειτούργησε λόγω κακής συντήρησης.

Στο “Γ. Γεννηματάς” νοσηλεύονται ασθενείς σε ΜΕΘ στους οποίους χορηγείται οξυγόνο. Όπως αναφέρουν υγειονομικοί που έζησαν το αδιανόητο περιστατικό, μόνο οι πέντε από τις δεκαεπτά συσκευές διαθέτουν μπαταρία που να εξασφαλίζει αυτονομία μιάμισης ώρας στους αναπνευστήρες. Έτσι, στους υπόλοιπους δώδεκα ασθενείς το προσωπικό αναγκάστηκε να χορηγεί οξυγόνο χειροκίνητα! Και λένε οι υγειονομικοί ότι ευτυχώς που η βλάβη έγινε μεσημέρι, πάνω στην αλλαγή της βάρδιας, και ήταν όλο το προσωπικό των ΜΕΘ εκεί.

Οι τεχνικοί κατάφεραν να διορθώσουν τη βλάβη μετά από μία ώρα και έτσι αποφεύχθηκαν τα χειρότερα. Κι όπως αποκαλύπτουν τα ρεπορτάζ, δεν λειτούργησε ούτε η γεννήτρια από το παρακείμενο και υπό ενιαία διοίκηση νοσοκομείο “Άγιος Δημήτριος”, η οποία μεταφέρθηκε στο “Γ. Γεννηματάς” για να τροφοδοτηθούν οι συσκευές οξυγόνου.

Τι συνέβη στο «Γ. Γεννηματάς»; Τι θα είχε συμβεί, αν η βλάβη συνέβαινε σε κάποια άλλη ώρα με το προσωπικό της μίας βάρδιας; Ποιος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη που μπήκαν οι ζωές των ασθενών σε κίνδυνο; Ποιος πρέπει να παραιτηθεί; Ο διοικητής του «Γ. Γεννηματάς» και η υποδιοικήτρια στο “Άγιος Δημήτριος” ή ο διοικητής της 3ης ΥΠΕ που τους επιβλέπει; Τι έχει να πει η κυβέρνηση που πανηγυρίζει και μειώνει τις δαπάνες στην υγεία; Θα αναλάβει την πολιτική ευθύνη για την κατάσταση που έχει φέρει το ΕΣΥ στη Θεσσαλονίκη;

Είναι που για τη διασπορά της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη “φταίει ο χαρακτήρας των Θεσσαλονικέων”, όπως με θράσος δήλωσε προσφάτως υπουργός της κυβέρνησης. Οι κυβερνητικές τακτικές και μεθοδεύσεις είναι αχαρακτήριστες. Πλέον έχουν περάσει κάθε όριο ανοχής.»