Με τη σημείωση πως από τις απολύσεις εξαιρούνται οι διερμηνείς του προγράμματος, το διοικητικό το διοικητικό συμβούλιο της Κοινωφελούς Επιχείρησης Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας αποφάσισε, έπειτα από μαραθώνια συνεδρίαση, την μη ανανέωση των συμβάσεων είκοσι εργαζόμενων του προγράμματος «ΕΣΤΙΑ», οι οποίες λήγουν την τελευταία ημέρα του τρέχοντος έτους.

Το πρόγραμμα του δήμου Ν. Φιλαδέλφειας -Ν. Χαλκηδόνας σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ θεωρείται πρότυπο, τόσο για την παραμονή όσο και για την ένταξη προσφύγων και μεταναστών. Όπως αναφέρει το τοπικό politisfx.gr, «μεγάλη πλειοψηφία των παιδιών φοιτά στο σχολείο, είτε σε τάξεις υποδοχής είτε στις «κανονικές» τάξεις, ενώ όλα αυτά τα χρόνια καταβλήθηκαν μεγάλες προσπάθειες ώστε οι μετανάστες/πρόσφυγες να ενταχθούν στον πολιτισμό της χώρας και της πόλης μας με πλήθος δράσεων και εκδηλώσεων που έφερναν τους ανθρώπους κοντά, σπάζοντας προκαταλήψεις και φόβους (Δείτε ενδεικτικά εδώ και εδώ και εδώ)».

Αξίζει να σημειωθεί, κατά τις ίδιες πληροφορίες, πως ο δήμαρχος Βούρος είχε δεσμευθεί σε συνάντησή του με τους εργαζόμενους την περασμένη εβδομάδα πως δεν θα γίνουν απολύσεις. Σημειώνεται δε πως κατά της συγκεκριμένης απόφασης ψήφισαν ο πρόεδρος της Κοινωφελούς επιχείρησης Γιώργος Καραβίας, ο εκπρόσωπος της Δύναμης Πολιτών Κώστας Ντάτσης, καθώς και ο εκπρόσωπος των εργαζομένων της Κοινωφελούς επιχείρησης στο Διοικητικό Συμβούλιο.

Δύναμη Πολιτών: Να ανακληθούν άμεσα οι απολύσεις των εργαζομένων του Προγράμματος «Εστία»

Άμεση ήταν η αντίδραση της αντιπολίτευσης στον δήμο Νέας Φιλαδέλφειας, αποκαλύπτοντας τόσο το αυθαίρετο της απόφασης της δημοτικής αρχής Βούρου, όσο και τα προβλήματα που αναμένεται αυτή να δημιουργήσει.

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση:

Σε μία τρίωρη συνεδρίαση – ρεσιτάλ πολιτικού κανιβαλισμού, το Διοικητικό Συμβούλιο της Κοινωφελούς επιχείρησης του Δήμου αποφάσισε με πλειοψηφία 6-3 την απόλυση των 20 εργαζομένων του Προγράμματος «Εστία» που λειτουργεί ο Δήμος μας σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ από τον Σεπτέμβριο του 2017. Για να μην υπάρχει καμία παρεξήγηση για το τι πραγματικά σκοπεύει να πράξει η δημοτική αρχή, από την απόλυση εξαιρούνται οι διερμηνείς, των οποίων οι συμβάσεις θα ανανεωθούν αυτόματα, κάτι το οποίο δεν ισχύει για τους υπόλοιπους εργαζόμενους, των οποίων οι συμβάσεις λήγουν στις 31/12!!! Κατά της απόφασης και υπέρ της ανανέωσης των συμβάσεων ψήφισαν ο κ. Ντάτσης (Δύναμη Πολιτών), ο εκπρόσωπος των εργαζομένων και, προς τιμήν του, ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης κ. Καραβίας. Οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα που ήταν παρόντες στη χθεσινή συνεδρίαση παρέδωσαν μαθήματα ήθους και αξιοπρέπειας με τις παρεμβάσεις τους , σε αντίθεση με όσα μέλη του Δ.Σ. ψήφισαν υπέρ της απόλυσής τους, με μοναδικό επιχείρημα «την μη έγκαιρη ενημέρωσή τους ότι λήγουν οι συμβάσεις 31.12.19». Η υλοποίηση του προγράμματος από τη συγκεκριμένη ομάδα, αποτελεί πρότυπο και για άλλους δήμους πράγμα που παραδέχθηκαν όλα τα μέλη του Δ.Σ.

Η απόφαση αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι δεν έχουμε απλώς να κάνουμε με μία διοίκηση που ασκεί ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική εις βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων της πόλης, αλλά με μία πλήρως ανάλγητη και υποκριτική διοίκηση, που γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων της αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων που και η ίδια ψηφίζει (223/2019). Μία διοίκηση, που προκειμένου να προσλάβει «ημετέρους» αυξάνει το ετήσιο κόστος για δαπάνες έμμισθων συνεργατών του Δημάρχου κατά 81.000 ευρώ, τη στιγμή που οι επιχορηγήσεις στα σχολεία μειώνονται κατά 75.000 ευρώ στον προϋπολογισμό του 2020. Μία διοίκηση, που σε μία πρωτοφανή επίδειξη πολιτικής αλαζονείας, δεν διστάζει να απολύσει εργαζομένους που δημιούργησαν εκ του μηδενός ένα απόλυτα επιτυχημένο πρόγραμμα, όχι επειδή δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους, αλλά με αποκλειστικό στόχο να προσλάβει «τα δικά της παιδιά».

Η απόφαση αυτή, εκτός της μνημειώδους πολιτικής ανηθικότητας που τη διακρίνει, θέτει σε κίνδυνο την ίδια την υλοποίηση του προγράμματος και τους ίδιους τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που είναι ενταγμένοι σε αυτό. Γιατί, αν η σημερινή διοίκηση, όπως ειπώθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση, θεωρεί ότι μπορεί να καλύψει το κενό που θα δημιουργηθεί τις επόμενες εβδομάδες με εργαζόμενους της ήδη υποστελεχωμένης Κοινωνικής υπηρεσίας του Δήμου, εκτός του ότι είναι παράνομο, πραγματικά παίζει με τη φωτιά. Γιατί αν η διοίκηση θεωρεί ότι οι σχέσεις εμπιστοσύνης που χτίστηκαν με πολύ κόπο από τους εργαζόμενους του προγράμματος όλα αυτά τα χρόνια για να στηριχθούν άνθρωποι κυνηγημένοι από τους πολέμους και τη φτώχεια και να ενταχθούν ομαλά στην τοπική κοινωνία, μπορούν να διαγραφούν μέσα σε μία νύχτα, πλανάται πλάνην οικτρά.

Η θέση της Δύναμης Πολιτών ήταν και παραμένει η δημιουργία υποδομών και σταθερών θέσεων εργασίας στους Δήμους και τις Περιφέρειες με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να εντάσσονται στις τοπικές κοινωνίες με ασφαλή, ισότιμο και λειτουργικό τρόπο οι πρόσφυγες και οι μετανάστες.

Καλούμε τη σημερινή δημοτική αρχή Βούρου, Γρετζελιά, Κωνσταντινίδη, Κοπελούσου, έστω και την ύστατη στιγμή, να αναθεωρήσει τη στάση της και να μην απειλήσει τη συνέχεια ενός απόλυτα επιτυχημένου προγράμματος.