Την επαναφορά και την ενίσχυση της δυνατότητας αγοροπωλησίας ακινήτων μέσω μηχανημάτων POS για την απόκτηση Golden Visa προβλέπει μίας από τις δεκάδες τροπολογίες που περιλαμβάνει το «αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο» του Άδωνι Γεωργιάδη, ανοίγοντας ξανά τον δρόμο για το πρόγραμμα της «Χρυσής Βίζας» για αγορά ακινήτου ύψους τουλάχιστον 250.000 ευρώ, με «αντάλλαγμα» τη χορήγηση άδειας παραμονής σε πολίτες τρίτων χωρών.

«Πήραμε γνωμοδότηση από την Τράπεζα της Ελλάδος ότι δεν παραβιάζεται καμία ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία από τη χρήση POS, οπότε με την τροπολογία θα επανανομοθετηθεί τη χρήση POS» υπερασπίζεται την τροπολογία ο Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ περιλαμβάνεται και άλλη ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα στον ίδιο και τον υπουργό Οικονομικών να θεσπίσουν ανώτερο πλαφόν ανά περιοχή, «με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων και σε άλλες περιοχές πλην της Αττικής και της Αθήνας».

«Το 90% των αγοραπωλησιών ακινήτων γίνονταν στην Αττική. Η κατεύθυνση όλων των ανθρώπων, που θέλουν να επενδύσουν στα ακίνητα κυρίως στην Αθήνα, είχε πολύ μεγαλύτερη του φυσιολογικού αύξηση τιμών ακινήτων σε αυτή την περιοχή, ανέβαζε τα ενοίκια κλπ. Έτσι δίνουμε το δικαίωμα στους Υπουργούς Ανάπτυξης και Οικονομικών, να καθορίζουμε όχι κατώτερο ποσό – οι 250.000 ευρώ παραμένουν – αλλά ανώτερο ποσό για παράδειγμα στην Αθήνα, για να κατευθύνουμε αγοραστές και σε άλλες περιοχές της χώρας και να αποφορτίσουμε την Αττική, που αρχίζει να έχει τις αρνητικές διαστάσεις ενός κατά τα άλλα θετικού μέτρου» δήλωσε ακόμα ο υπουργός Ανάπτυξης.

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με δημοσίευμα του Αθήνα 984, βασικοί πελάτες του προγράμματος της Χρυσής Βίζας είναι οι Κινέζοι, αφού από τις 4.154 άδειες διαμονής που έχουν δοθεί μέχρι τον περασμένο Μάιο, οι 2.416 ή περίπου το 56% έχουν δοθεί σε πολίτη της Κίνας. Δεύτεροι έρχονται οι Ρώσοι με μόλις 428 άδειες, ενώ ακολουθούν οι Τούρκοι με 402 άδειες διαμονής και ακολούθως οι Λιβανέζοι με 122 άδειες.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως η διάταξη προβλέπει αναδρομική ισχύ ώστε να καλύπτει και τις αγοροπωλησίες που έχουν γίνει από την 1η Ιανουαρίου 2017, «φωτογραφίζοντας» την υπόθεση Παπαευαγγέλου με τις κινεζικές Golden Visa που ξέσπασε τον περσινό Οκτώβριο, και είχε ως αποτέλεσμα την αποπομπή του αντιπροέδρου των Jumbo, αλλά και την αποπομπή τραπεζικών στελεχών που εμπλέκονταν στις παράνομες συναλλαγές.

Ήταν ακριβώς πριν από έναν χρόνο όταν η υπόθεση της πώλησης ακινήτων σε Κινέζους μέσω μηχανημάτων POS με σκοπό την εξασφάλιση άδειας παραμονής τους στην Ελλάδα (Golden Visa) ταλάνιζε τον επιχειρηματικό και τον τραπεζικό κόσμο με την φερόμενη παραβίαση της ελληνικής και τραπεζικής νομοθεσίας. Σύμφωνα με την έως τότε ισχύουσα νομοθεσία, η καταβολή του τιμήματος έπρεπε να γίνεται αποκλειστικά με δίγραμμη τραπεζική επιταγή ή με τραπεζικό έμβασμα στο λογαριασμό του δικαιούχου, ενώ ο λογαριασμός αυτός όφειλε να τηρείται σε τραπεζικό ίδρυμα στην Ελλάδα ή σε πιστωτικό ίδρυμα που τελεί υπό την εποπτεία της τράπεζας Ελλάδος.

Διαβάστε περισσότερα:

Μεγάλη τραπεζική απάτη με τα POS, τη Χρυσή Βίζα, το νο2 της Jumbo και… Κινέζους επενδυτές

Ο τότε αντιπρόεδρος των Jumbo, Απόστολος Βακάκης, που ακολούθως βρέθηκε εκτός εταιρείας, φέρεται να είχε συστήσει εταιρεία real estate μέσω της οποίας πωλούσε ακίνητα αξίας μεγαλύτερης των 250.000 ευρώ σε Κινέζους, οι οποίοι με τη σειρά τους εξασφάλιζαν την Golden Visa που προβλέπει η ελληνική νομοθεσία για εύπορους αλλοδαπούς. Σύμφωνα με τις τότε εκτιμήσεις, ο όγκος των χρημάτων που διακινήθηκαν παράνομα ήταν τουλάχιστον 40-50 εκατ. ευρώ, ενώ κατά άλλες εκτιμήσεις φτάνουν έως και τα 100 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, τον περασμένο Απρίλιο ήρθε το Νομικό Συμβούλιο της Τράπεζας της Ελλάδας να αποφανθεί πως η απόκτηση ακινήτου με χρήση πιστωτικής κάρτας δεν παραβιάζει τα capital controls, ενώ κατά την ίδια απόφαση, τα χρήματα που έρχονται στη χώρα μέσω POS μπορούν να ξαναβγούν στο εξωτερικό. Παράλληλα, την ίδια περίοδο ήρθαν και τα συμπεράσματα του 4ου Πανελληνίου Συνεδρίου Ένωσης Δικαίου Αλλοδαπών και Μετανάστευσης, που τάχθηκαν με την άποψη του Νομικού Συμβουλίου της ΤτΕ.

Παρόλα αυτά, καθώς η υπόθεση Παπαευαγγέλου φέρεται να περιλαμβάνει και άλλα ζητήματα, όπως το γεγονός πως το σύστημα της ΕΤΕ που εντόπιζε ύποπτες συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες ήταν «τυφλό» για σημαντικό χρονικό διάστημα μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου του 2018, έως τα μέσα Οκτωβρίου η υπόθεση έχει παραμείνει ανοιχτή.

Ωστόσο, η θέσπιση της έγκριση της επίμαχης διάταξης που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο Γεωργιάδη, και μάλιστα με αναδρομική ισχύ από τις αρχές του 2017, αναμένεται να σημάνει τέλος στους «πονοκεφάλους» των εμπλεκόμενων στην υπόθεση Παπαευαγγέλου.