Αρχικά μιλώντας στο «Βήμα» για το προσφυγικό, αναφέρθηκε στις διώξεις 35 ανθρώπων μελών ΜΚΟ και μη, στους οποίους αποδόθηκαν κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα για σύσταση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση αλλά και κατασκοπεία, για τους οποίους οι αρχές διατείνονται ότι βοηθούσαν κυκλώματα διακινητών, να περάσουν βάρκες με πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά. Ωστόσο υπενθυμίζεται ότι το κατηγορητήριο έχει αρκετά κενά και αντιφάσεις και δημιουργεί ερωτήματα αναφορικά με ποινικοποίηση της διάσωσης ανθρώπων και της αλληλεγγύης.

Όπως είπε ο υπουργός, όπως πάντα, όπως παντού, έτσι και στη Λέσβο, κάποιες λίγες φανατικές μειοψηφίες υπερβαίνουν νόμους και θεσμούς και αυτοανακηρύσσονται σωτήρες της ανθρωπότητας», είπε σημειώνοντας παράλληλα πως αυτές οι ΜΚΟ «παρανόμησαν, στην ουσία βοηθούσαν δουλεμπόρους, όχι μετανάστες και πρόσφυγες. Θα λογοδοτήσουν για αυτό», υπογράμμισε λέγοντας ωστόσο ότι η πλειοψηφία των ΜΚΟ έχουν συνδράμει τα μέγιστα στο προσφυγικό.

Σε σχέση δε, με τη φωτιά στη Μόρια ο Μ. Χρυσοχοΐδης είπε πως «ήταν τελικά μια ανεύθυνη πράξη ανήλικων και νεαρών μεταναστών με δυνητικά τεράστιες συνέπειες», ενώ υποστήριξε πως «θα μπορούσε να εξελιχθεί και σε κρίση ασφαλείας για τη χώρα, γιατί συνέβη σε ακριτικό νησί, σε συνθήκες υγειονομικής κρίσης, με μεγάλη ένταση στο Αιγαίο, και με πολλά σενάρια για τα αίτιά της», ανέφερε και ισχυρίστηκες πως η δημιουργία της νέας δομής στον Καρά Τεπέ αποσόβησε κάθε ένταση. «Η Μόρια τέλειωσε, το νησί ηρέμησε. Εδώ ισχύει ότι κάναμε την κρίση ευκαιρία», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερώτημα αναφορικά με «ενδεχόμενη νέα μεταναστευτική πίεση από τη Τουρκία», ο υπουργός Προ.Πο. υπογράμμισε πως «η Τουρκία το 2019 εργαλειοποίησε το μεταναστευτικό» για να αποκαλέσει το κύμα προσφυγικών ροών «εισβολή πάνω από 50.000 στο Αιγαίο και 25.000 στον Έβρο», λέγοντας ταυτόχρονα πως «ο φράκτης και η αποτροπή είναι εργαλεία».

Κράτος δικαίου και μέτρα για τον κορονοϊό

Σε ερώτηση σχετικά με ενδεχόμενη υποχώρηση του κράτους δικαίου από τα μέτρα που επιβάλλονται για τον κορονοϊό, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης απάντησε πως «κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί στα σοβαρά πως σήμερα στην Ελλάδα οι εξουσίες όλες μαζί συνωμοτούν κι εκμεταλλεύονται πονηρά την κρίση για να περιορίσουν δικαιώματα».

Στη δεύτερη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, αναφορικά με το ίδιο θέμα, ο υπουργός είπε πως «αυτό που μπορεί να κάνει ένας αστυνομικός είναι να κόψει πρόστιμα. Είναι πολύ σημαντικό ζήτημα πια η ευθύνη του καθενός. Αυτή τη στιγμή περνάμε μια δοκιμασία».

Επίσης πρόσθεσε πως η δουλειά της πολιτείας και των αρχών είναι να εποπτεύσουν την εφαρμογή των μέτρων για μηδενισμό του προβλήματος.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε ξανά στον γνώριμο «εχθρό» της κυβέρνησης, τις πλατείες, λέγοντας πως «το πρόβλημα είναι στις πλατείες. Συσσωρεύονται μαζικά σε πλατείες», είπε και συμπλήρωσε πως «τα μέτρα κλιμακώνονται διαρκώς». Τέλος ισχυρίστηκε πως «εάν νοσήσει η αστυνομία, καταρρέει το κράτος».

Συλλήψεις «για τρομοκρατία»

Στη συνέντευξή του στο «Βήμα» τόσο ο δημοσιογράφος όσο και ο Μ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκαν σε «συλλήψεις για τρομοκρατία», αναφορικά με τις τρεις συλλήψεις της αντιτρομοκρατικής. Ωστόσο υπενθυμίζεται ότι η κατηγορία της τρομοκρατίας αν και αναπαρήχθη και άφησε να εννοηθεί από πλήθος συστημικών μέσων, μέχρι στιγμής από τις έρευνες της αστυνομίας δεν έχει προκύψει κάτι τέτοιο.

Ο υπουργός είπε πως «συλλήψεις έγιναν και θα συνεχιστούν. Το φαινόμενο επιμένει γιατί οι διωκτικές αρχές δεν επιμένουν διαχρονικά, συστηματικά, μεθοδικά, αμείωτα». Ισχυρίστηκε ακόμα πως «δεν έχω τίποτε προσωπικό στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Είμαι δημοκράτης, τη θεωρώ κύριο εχθρό της δημοκρατίας, τη μάχομαι αδιαπραγμάτευτα και ασταμάτητα».

Έκανε δε και «κριτική» στην «τρομοκρατία», λέγοντας πως «η τρομοκρατία στην Ελλάδα είναι περιορισμένη, απολύτως παρακμιακή και καθόλου ρομαντική».

Οι εν ψυχρώ εκτελέσεις δεν σχετίζεται με την εγκληματικότητα

Κατά τη φιλοξενία του στον ΣΚΑΪ, ζητήθηκε από τον υπουργό να σχολιάσει την εν ψυχρώ εκτέλεση στη Καλλιθέα. «ένα σχόλιο κύριε υπουργέ για τις εν ψυχρώ εκτελέσεις σε γειτονιές», ζήτησε η δημοσιογράφος, με τον Μ. Χρυσοχοΐδη να απαντά ατάραχος «τί εννοείται γειτονιές; Αυτό συνέβη 4 τα ξημερώματα, κάπου, αυτός είναι ένας άλλος κόσμος διαφορετικός, δεν σχετίζεται με εγκληματικότητα», είπε.

«Η αστυνομία μπορεί να παρέμβει στις καταλήψεις μόνο με εντολή εισαγγελέα»

Αναφορικά με το κύμα καταλήψεων και τις συνεχείς διώξεις κατά των μαθητών, που διεκδικούν λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό, ο υπουργός δήλωσε στο «Βήμα, ότι «προσωπικά θεωρώ τις καταλήψεις, όπως γίνονται, ξεπερασμένες. Επίσης θεωρώ πως είναι άτοπο να ζητάμε από ένα κίνημα να φέρεται με συμβατική λογική», επίσης χαρακτήρισε το κύμα με πάνω από 700 καταλήψεις ως «τελετουργικές καταλήψεις, απομιμήσεις παρελθόντος στα διάφορα σχολεία».

Για το ίδιο θέμα στον ΣΚΑΪ δήλωσε πως «δεν θα ασκήσουμε βία στα παιδιά για να ανοίξουμε τα σχολεία. Η απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξουν τα σχολεία έχει δικαιωθεί πλήρως. Δεν έχουμε κρούσματα στα σχολεία», υποστήριξε την ώρα που 158 σχολεία παραμένουν κλειστά λόγω κορονοϊού.

Ειδικότερα σε σχέση με τις καταλήψεις ισχυρίστηκε οπως αυτές «δεν έχουν κανέναν σκοπό», ενώ είπε πως «τις καταστάσεις αυτές τις πληρώνουν τα παιδιά που θέλουν να περάσουν στο πανεπιστήμιο». Τέλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επέμβασης της αστυνομίας στις σχολικές καταλήψεις λέγοντας πως «η αστυνομία μπορεί να παρέμβει στις καταλήψεις μόνο με εντολή εισαγγελέα».

Η Χρυσή Αυγή και «όλες οι υποθέσεις»

Για τη δίκη της Χρυσής Αυγής η οποία βαίνει στο τέλος της τη Τετάρτη, είπε πως η δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της την Τετάρτη. «Είναι μαχαιροβγάλτες. Δεν παλεύουν με τα χέρια τους αλλά βγάζουν μαχαίρια. Είναι όλοι δειλοί. Πρέπει να σταθούμε όλοι ενεργά απέναντι σε αυτό το φαινόμενο», είπε.

Ωστόσο φρόντισε να εντάξει την υπόθεση σε «όλες τις υποθέσεις», αναφέροντας παράλληλα και εκείνη της Marfin, λέγοντας πως «εργαζόμαστε και για την εξιχνίαση της υπόθεσης της Marfin».