«Έχουν δίκιο οι συγκεκριμένες κυρίες. Θεωρώ ότι ήταν μια υπερβολή που δεν έπρεπε να γίνει, και οφείλω να ζητήσω και συγγνώμη για αυτό. Θεωρώ ότι ήταν μια υπερβολή που δεν έπρεπε να γίνει, και οφείλω να ζητήσω και συγγνώμη για αυτό. Δεν έπρεπε να γίνει αυτή η υπερβολή» τόνισε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μιλώντας στον Real.

Σχετικά με την απαγόρευση των διαδηλώσεων για το Πολυτεχνείο, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη υποστήριξε ότι «επρεπε να γίνει αυτή η απαγόρευση, ήταν επιβεβλημένη, διότι διαφορετικά θα κοροϊδεύαμε και εμείς τον κόσμο αν έλεγε η κυβέρνηση δεν πειράζει παρελάστε, διαδώστε τον κορονοϊό στο κέντρο της πόλης, όπως είχε γίνει με την υπόθεση του Εφετείου».

Πρόσθεσε μάλιστα, μολονότι τα επιδημιολογικά δεδομένα τον διαψεύδουν καθώς δεν υπήρχε επιπλέον αύξηση κρουσμάτων λόγω του Εφετείου, ότι «η άποψη μου είναι ότι δεν έπρεπε να γίνει όλο αυτό το πράγμα, αλλά αυτό έγινε σε μια περίοδο που δεν είχε τόσο μεγάλη κρίση ο ιός και δεύτερον ήταν μια αυθόρμητη λαϊκή προσέλευση του κόσμου που αφορούσε σε ένα θέμα δημοκρατικής ευαισθησίας . Αλλά και αυτό άφησε πίσω του το αποτύπωμά του όσον αφορά τον κορονοϊό.»

Ωστόσο, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη υποστήριξε τα ακριβώς αντίθετα όταν κλήθηκε να σχολιάσει την τήρηση των μέτρων προστασίας και των αποστάσεων από τις αστυνομικές δυνάμεις την ημέρα του Πολυτεχνείου:

«Η αστυνομία αυτή τη στιγμή έχει γύρω στα 500 κρούσματα. Ελάχιστοι, νομίζω μετρούνται στα δάχτυλα μιας παλάμης, νοσηλεύονται γιατί είναι νέοι άνθρωποι. Δυστυχώς, όλο το πρόβλημα έρχεται από φιλικό και οικογενειακό περιβάλλον όχι από το υπηρεσιακό. Και δεύτερον οι άνθρωποι που αναπτύχθηκαν στο Πολυτεχνείο, οι 5.000 φορούσαν όλοι μάσκες, ήταν αραιά ο ένας από τον άλλον βάσει οδηγίας που δόθηκε και ήταν έξω. Δεν μεταδίδεται έξω, στην ατμόσφαιρα, ο ιός, Ο ιός μεταδίδεται σε κλειστούς χώρους. Γίνονται τα πάντα και λαμβάνονται πολύ αυστηρά μέτρα και υπάρχουν εντολές προς τους διοικητές των υπηρεσιών για την τήρηση των μέτρων».

Πολυτεχνείο : Πορεία και καθιστική διαμαρτυρία του ΜεΡΑ25 | in.gr

 

«Υπάρχουν τραυματίες διαδηλωτές; Πουθενά»

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για το δόγμα καταστολής, ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης προτίμησε τη «λύση» της πλήρους άρνησης της πραγματικότητας. «Υπάρχουν τραυματίες διαδηλωτές όλους αυτούς τους μήνες για τους οποίους γίνεται κουβέντα; Δηλαδή κάποιους που χτύπησε η αστυνομία και τους αιματοκύλισε και τους έστειλε στο νοσοκομείο; Πουθενά. Αντιθέτως μπορώ να σας πω ότι υπάρχουν τραυματίες αστυνομικοί.» υποστήριξε, κάνοντας λόγο για «αφήγημε περί αστυνομικής βίας».

Ο υπουργός προχώρησε σε αυτό το ψευδές επιχείρημα, λίγες μόνο μέρες μετά τη βία κατά μίας οικογένειας, της οικογένειας Καττή, με τη μητέρα και τον πατέρα να μεταφέρονται στο νοσοκομείο, αλλά και τα χτυπήματα και τη λεκτική βία με χυδαίους χαρακτηρισμούς κατά της κόρης, της Λυδίας Καττή.

Ηχητικό ντοκουμέντο από την αστυνομική βαρβαρότητα στα Σεπόλια, μέσα κι έξω από το Α.Τ.

Ενώ δεν έχει περάσει ούτε ένας μήνας από την ασυνομική αγριότητα στο Γαλάτσι, με δυναμεις τον ΜΑΤ να ξυλοκοπούν διαδηλωτές και επραστικούς και να ρίχνουν χημικά σε καφετέρια, με τις καταγγελίες αυτόπτων μαρτύρων να καταγγέλλουν και χτύπημα σε 5χρονο παιδί.

Ανέφερε επίσης ότι «τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν περαιτέρω ανακοινώσεις για να διασφαλίσουμε το δικαίωμα της διαδήλωσης και της συνάθροισης. Θα υπάρξει καινούργιο επιχειρησιακό δόγμα, θα υποχωρήσουμε σε ό,τι αφορά τη χρήση χημικών. Θα υπάρξουν άλλα πράγματα πιο ήπια έτσι ώστε να αλλάξουμε ριζικά όλο αυτό το επιχειρησιακό δόγμα της αστυνομίας που χρησιμοποίησε κατά κόρον ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έριξε 3 φορές περισσότερα χημικά σε έναν χρόνο από ό,τι έχουμε ρίξει εμείς σε έναν χρόνο», επισήμανε.

Κάμερες στα ΜΑΤ και αναφορά σε «νέο επιχειρησιακό σχέδιο»

Σχετικά με το σχέδιο για τοποθέτηση καμερών στους αστυνομικούς, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανέφερε: «Έχει τελειώσει η υπόθεση. Έχουν ρυθμιστεί όλες οι νομικές και τεχνικές λεπτομέρειες. Πιστεύω τις επόμενες ημέρες τα ΜΑΤ θα βγαίνουν στις επιχειρήσεις με κάμερα της οποίας η λειτουργία θα ανακοινώνεται σε αυτούς που διαδηλώνουν, ότι από τώρα αρχίζει η καταγραφή» σημειώνοντας ότι αυτό το υλικό θα πηγαίνει σε ένα σημείο όπου θα κρατιέται με όλους τους κανόνες και τις δικλείδες ασφαλείας για τα προσωπικά δεδομένα.

«Αν χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί για προανακριτικούς λόγους, είναι προφανές ότι με άδεια του εισαγγελέα θα χρησιμοποιείται” σημείωσε. «Και άλλες ομάδες της αστυνομίας όπως η ΟΠΚΕ και η ΔΡΑΣΗ, θα φέρουν κάμερες στο σώμα τους, άλλου είδους, που θα χρησιμοποιούνται την ώρα των επιχειρήσεών τους. Πιστεύω ότι αυτό θα συμβάλει στη διαφάνεια των επιχειρήσεων της αστυνομίας και θα λυθούν πολλά προβλήματα» συμπλήρωσε.