Ξέραμε ότι αν επιτραπεί να καταθέσουν δεν θα τους βλέπαμε. Οι μάρτυρες της υπεράσπισης οι καταθέσεις των οποίων αναγνώστηκαν στο δικαστήριο σήμερα το πρωί, έφεραν την ονομασία Μάρτυρας Ένα και Μάρτυρας Δύο.

Ο πρώτος ήταν μέτοχος της εταιρίας σεκιούριτυ Γιου Σι Γκλομπάλ (UC Global) που φύλασσε την πρεσβεία του Ισημερινού όσα χρόνια ζούσε εκεί ο Τζούλιαν Ασάνζ. Ο δεύτερος ο υπεύθυνος ΙΤ της ίδιας εταιρίας. Και οι δύο κατέθεσαν στην Ισπανία, υπό τον όρο της ανωνυμίας, γιατί έχουν πολλούς λόγους να φοβούνται: οι πληροφορίες που έδωσαν προδίδουν όλα τα βρώμικα παιγνίδια της CIA και την εκδικητική μανία των ΗΠΑ κατά του Ασάνζ.

Βασικός μέτοχος στη συγκεκριμένη εταιρία είναι ο Νταβίντ Μοράλες, Ισπανός πρώην πεζοναύτης, που έκλεισε τη συμφωνία για την παρακολούθηση του Ασάνζ με την CIA, την οποία αποκαλούσε «οι αμερικάνοι φίλοι μας». Το αντάλλαγμα, ομολόγησε ο ίδιος, για την παρακολούθηση κάθε κίνησης του Ασανζ μέσα στην πρεσβεία ήταν «συμβόλαια σε όλο τον κόσμο». Σύμφωνα με τον πρώτο μάρτυρα, ο Μοράλες καυχιόταν για τη συμφωνία του με τη CIA μες στην εταιρία,τουλάχιστον στα υψηλόβαθμα στελέχη. «Ήταν κάτι που συζητούσαμε ελεύθερα». Η σχέση γινόταν πολύ πιο στενή κάθε χρόνο της προεδρίας Τραμπ. «Ο ίδιος ο ιδιοκτήτης της εταιρίας, ο κ. Μοράλες, πήγαινε στις ΗΠΑ μία ή δύο φορές το μήνα να συναντηθεί με αυτούς που ονόμαζε “αμερικάνους φίλους μας”… Οι ‘αμερικάνοι φίλοι’ μας μετά την εκλογή Τραμπ ζήτησαν να καταγράφουμε κάθε συνομιλία του Τζούλιαν Ασανζ με τους δικηγόρους του. Τότε ήταν που πούλησα τις μετοχές μου και αποχώρησα από την εταιρία».

Η πρώτη συμφωνία, η πρώτη επίσκεψη για να κλειστεί η συμφωνία μάλλον, έγινε στο Λας Βέγκας. Όπως αποκάλυψε το Greyzone έγινε εκεί γιατί πίσω της κρύβεται ο βασικός χρηματοδότης της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, φανατικός και ακραίος σιωνιστής, πίσω από τις κινήσεις Τραμπ και Νετανιάχου, Σέλντον Άντελσον.

Ο Μάρτυρας Δύο ήταν εκείνος που κλήθηκε να υλοποιήσει το τεχνικό μέρος της παρακολούθησης. Που γινόταν μεγαλύτερη μέρα με τη μέρα. «Μετά την εκλογή του Τραμπ μας ζητούσαν όλο και περισσότερες πληροφορίες.. Κλήθηκα να βοηθήσω στην επιλογή των πληροφοριών εξ όσων συγκεντρώναμε στην πρεσβεία, με κάμερες που ηχογραφούσαν… Σύντομα μου ζήτησα να βρουμε τρόπο να υπάρχει streaming από τις υψηλής τεχνολογίας κάμερες που τοποθετήσαμε στην πρεσβεία.. εξήγησα ότι αυτό δε μπορούσαν να το κάνω, ήταν πολύ ακραία παρανομία… Μετά μου ζήτησε να πάω στην πρεσβεία και να τοποθετήσω και μικρόφωνα εκεί που έκανε τις συναντήσεις του ο Τζούλιαν Ασανζ… Πολύ σύντομα οι ‘αμερικάνοι φίλοι μας’ ζήτησαν να καλωδιώσουμε και παρακολουθούμε κάθε χώρο της πρεσβείας.. βασικός στόχος ήταν η καταγραφή όλων των συναντήσεων και όλα όσα έλεγε με τους δικηγόρους του… Υπάλληλοι της εταιρίας έκλεψαν χαρτιά όπως και τα δαχτυλικά αποτυπώματα του Ασανζ από ένα ποτήρι… Μετα ‘οι αμερικάνοι φίλοι μας’ ζήτησαν να κλέψουμε και την πάνα ενός μωρού που επισκεπτόταν τον κο Ασανζ για ήθελαν να βρουν την πατρότητα… Οι ‘αμερικανοι φίλοι μας’ εκτος όσων τοποθετήσαμε μεσα στην πρεσβεία, βρίσκονταν και απέξω με μικρόφωνα .. ενώ ένα μικρόφωνο τοποθετήσαμε και στην τουαλέτα… Σε κάποια περίπτωση εξετάστηκε και σχέδιο δηλητηρίασης του Ασάνζ μεσα στην πρεσβεία..»

Και δεν ήταν μόνο ο Τζούλιαν Ασάνζ ο ίδιος. Και ο δικηγόρος του στην Ισπανία, ο θρυλικός πρώην εισαγγελέας, διώκτης του Πινοτσέτ, Μπαλτάσαρ Γκαρζόν, «ήταν υπό παρακολούθηση, καταγραφονταν οι κινήσεις του και οι αμερικάνοι φίλοι διέρρηξαν το γραφείο του». Και λογικά, δεν ήταν το μόνο γραφείο δικηγόρου του Ασανζ που διέρρηξαν οι «αμερικάνοι φίλοι». Απλώς, για τα άλλα δεν έχουμε ένορκες έγγραφες καταθέσεις… Έχουμε όμως μαρτυρία και διασταυρωμένη την πληροφορία ότι παρακολουθούσαν τον διακεκριμένο καθηγητή Νομικής Γκάυ Γκούντγουιν, που επισκέφτηκε το Τζούλιαν Ασάνζ στην πρεσβεία του Ισημερινού, για να μάθει καιρό μετά ότι όλη τους η συνομιλία είχε καταγραφεί και ήταν στα χέρια της CIA…

Οι υπόλοιποι μάρτυρες

Από τις λοιπές καταθέσεις διαβάστηκαν αποσπάσματα στα οποία συμφώνησαν ότι μπορούν να αναγνωστούν και οι δύο πλευρές, υπεράσπιση του Ασάνζ και εκπρόσωποι των ΗΠΑ. Από τις αναμενόμενες με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αυτή του Νόαμ Τσόμσκυ. Στην κατάθεσή του μίλησε μάλλον ως ακαδημαϊκός δάσκαλος, αναλύοντας το ρόλο της πληροφορίας, του Τύπου, στη σχέση μεταξύ κυβέρνησης και κυβερνώντων σε μια δημοκρατία και κατέληξε λέγοντας ότι «ο Τζούλιαν Ασανζ προσέφερε τεράστια υπηρεσία σε όλους εμάς που έχουμε ψηλά τη δημοκρατία, και γι’ αυτό τον τιμωρούν». Εάν, όπως ζητήσαμε, μας δοθεί ολόκληρη θα φροντίσουμε να μεταφραστεί και να δημοσιευτεί στο ΤΡΡ.

Η διαδικασία σήμερα το πρωί άνοιξε με την ανάγνωση της ένορκης κατάθεσης του γνωστού δημοσιογράφου Πάτρικ Κόκμπερν, που κατέθεσε για τη σημασία των Wikileaks ώστε να μαθευτεί η αλήθεια για τους πολέμους – ο ίδιος έχει καλύψει τον πόλεμο του Ιράκ. «Τα wikileaks μετέφεραν στους πολίτες την αλήθεια αυτού του πολέμου πολύ καλύτερα από οποιαδήποτε δημοσιογραφικά κείμενα που προηγήθηκαν… αποτελούν μα μεγάλη νίκη της Ελευθερίας της Έκφρασης και έκθεσης του προσώπου των κρατικών μυστικών… Και είναι γνωστό ότι στη δίκη της Τσέλσυ Μάννινγκ ο ταξίαρχος Καρ παραδέχθηκε ότι δεν έχει προκληθεί ούτε ένας θάνατος από τα wikileaks»

Μεταξύ των μαρτύρων και ο Ίαν Κομπέιν,  βρετανός δημοσιογράφος που έφερε στο φως τα βασανιστήρια που διέπρατταν οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, συνεργαζόμενες αγαστά με τις αμερικανικές. Εξήγησε με σαφηνεια πόσο δύσκολο είναι να φέρεις σήμερα στη δημοσιότητα  τα εγκλήματα των κρατικών μηχανών και πόσο σημαντικό είναι να υπάρχουν τέτοιες αποκαλύψεις στο δημόσιο λόγο. Χάρη στα Wikileaks, είπε, υπήρξε η αρχή, τα πρώτα στοιχεία. Αν δεν υπήρχαν τα Wikileaks «dεν θα υπήρχαν στοιχεία, δε θα υπήρχαν μάρτυρες να τα στηρίξουν, δε θα μπορούσαμε να διασταυρώσουμε, δεν θα είχε έρθει τίποτε στο φως… ειδικά όταν υπάρχουν ακόμη και στρατιωτικές επιθέσεις κατά δημοσιογράφων»…

Ειδικό ενδιαφέρον για μας – και λόγος περηφάνειας για το The Press Project – η κατάθεση της Ιταλίδας εξαιρετικής ερευνήτριας δημοσιογράφου και μαθηματικού, συνεργάτη των wikileaks, Στεφανία Μαουρίτσι. Η Στ.Μ. εξήγησε πόσο σημαντικό ήταν αυτό που έκανε ο Ασανζ και σε τοπικό επίπεδο, στην κάθε χώρα ξεχωριστα και στην περίπτωση της Ιταλίας και για το Βατικανό. Υπενθύμισε επίσης ότι, με βάση όσα προέκυψαν από τα Wikileaks «η Ιταλία είναι η μόνη χώρα που δίωξε και δίκασε βασανιστές πράκτορες της CIA», έστω και ερήμην, έστω και αν «η Ιταλική κυβέρνηση υπέκυψε στις πιέσεις και τους έδωσε χάρη».

«Η βοήθεια που πρόσφεραν τα WikiLeaks είναι ανεκτίμητη, γιατί τίποτε από όλα αυτά δε θα ερχόταν στο φως» και αναφορά στη σημασία των κατά χώρα συνεργατών «που ήξεραν καλύτερα την τοπική σκηνή» και μπορούσαν να φέρουν στο φως ακόμη περισσότερα. Στην Ελλάδα, ο συνεργάτης των WikiLeaks ήταν και είναι το The Press Project.

Διαβάστηκε επίσης η έγγραφη κατάθεση του Αμερικάνου πρώην εισαγγελέα Ρόμπερτ Μπόυλ, που εξήγησε το ρόλο των ειδικών δικαστηρίων (grand juries), αναφέρθηκε σε όλες τις κακοδικίες και στρεβλώσεις στη δίκη της Τσέλσυ Μάννινγκ, τόνισε ότι το grand jury, ένα «απομεινάρι του 12ου αιώνα είναι και ο τρόπος του εισαγγελέα να αποσπάσει δίωξη σε πολιτικές υποθέσεις». Η κατάθεση του Μπόυλ, με τις πολλές αναφορές σε όσα συνέβησαν στην Τσέλσυ Μάννινγκ, καλύπτει και την απουσία της από τους μάρτυρες, καθώς ήταν η άλλη πρωταγωνίστρια στις αποκαλύψεις.

Ο δημοσιογράφος Άντυ Ουόρθινγκτον, του οποίου η κατάθεση διαβάστηκε μετά, αναφέρθηκε εκτενώς στις έρευνές του για όσα συνέβαιναν στο Γκουαντάναμο και τη συνεργασία του με τα WikiLeaks, σε οτιδήποτε ήρθε στο φως για το Γκουαντάναμο και τα black sites της CIA, για τα βασανιστήρια και την κακοποίηση ανθρώπων εκεί μέσα. Μία εξαιρετική, πολιτική δήλωσή του: «Μία εβδομάδα μετά τις αποκαλύψεις για τα βασανιστήρια, οι ΗΠΑ σκότωσαν τον Οσάμα μπιν Λάντεν λέγοντας ότι απέκτησαν τις πληροφορίες για τον εντοπισμό του χάρη στα βασανιστήρια στο Γκουανταναμο, κατι που γρήγορα αποδείχθηκε ψευδές».