Εν τω μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται «χωρίς να κάνει παραχωρήσεις σε θέματα εργασίας». Ο εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να επαναφέρει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τόνισε ότι θα πρέπει να γίνει σαφής η θέση του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα, αλλά δεν θα πρέπει να επιβάλει αυστηρές προϋποθέσεις προκειμένου να συμμετάσχει. Ωστόσο, όπως σημειώνει η Citi, σύμφωνα με αναφορές στα μέσα, ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να είναι έτοιμος να προβεί σε περαιτέρω παραχωρήσεις για μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας, προκειμένου να καταλήξει γρήγορα σε συμφωνία σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους.

Όπως σχολιάζει η Citigroup, η πρόσθετη ευελιξία της αγοράς εργασίας πάντα θα είναι ένα πολύ δύσκολο θέμα για να συμφωνηθεί από την αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, το κλίμα των πρόσφατων διαπραγματεύσεων φαίνεται να είναι πιο εποικοδομητικό σε σχέση με προηγούμενους γύρους, και το σαφές κίνητρο για την Αθήνα είναι να λάβει περαιτέρω δεσμεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους κάνει τη συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση στις 5 Δεκεμβρίου, εφικτή.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η αμερικάνικη τράπεζα, εξακολουθούν να υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με την έκταση της ελάφρυνσης του χρέους που θα συμφωνηθεί με τους πιστωτές – ειδικά μετά τις ανανεωμένες αντιρρήσεις της Γερμανίας απέναντι σε μία τέτοια κίνηση, καθώς και σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα (η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη θετική ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους). Αυτό με τη σειρά του, τονίζει η Citi, θα καθορίσει αν τα ελληνικά ομόλογα τελικά θα συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.