«Σε οριστική απώλεια τζίρου για τις ΜμΕ, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου» οδηγούν οι αποφάσεις της κυβέρνησης, σύμφωνα με τη Γενικη Συνομοσπονδια Επαγγελματιων Βιοτεχνων Εμπορων Ελλαδας (ΓΣΕΒΕΕ) με την επιβίωση χιλιάδων μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων να «αφήνεται στην τύχη τους, χωρίς την ανακοίνωση κάποιου ουσιαστικού μέτρου στήριξής τους, από την πλευρά της κυβέρνησης».

Μόνο το 17% από το σύνολο της αγοράς διαθέτει e-shop, ενώ εξ αυτών μονοψήφιο είναι το ποσοστό με πλήρως λειτουργική πλατφόρμα, όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), Γιώργος Καββαθάς. Όπως τόνισε, «το click away δεν είναι ο ιδανικός τρόπος να λειτουργήσει η αγορά, αλλά είναι ένα μέσο στο πλαίσιο μιας ύστατης προσπάθειας να σωθεί μέρος του χαμένου τζίρου του λιανεμπορίου από το lockdown».Ωστόσο «από την άλλη πλευρά, οι επιχειρήσεις, κυρίως οι μικρότερες, βλέπουν ότι πρόκειται για άλλο ένα εργαλείο στα χέρια των μεγάλων εταιρειών του κλάδου να αποσπάσουν μερίδια από τους μικρούς παίκτες».

Για «οριστική η απώλεια του εορταστικού τζίρου για τις μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις» κάνει λόγο από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδία Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), Γιώργος Καρανίκας υποστηρίζοντας πως «η μέθοδος του clickaway πρακτικά αφορά μόνο μετρημένες μεγάλες επιχειρήσεις», αφού «οι ευκαιρίες να δουλέψουν στις γιορτές δεν είναι με το clickaway ίσες και ίδιες για όλους τους εμπόρους».

«Αναμένουμε από την κυβέρνηση να ανακοινώσει άμεσα ένα γενναίο πλαίσιο αντισταθμιστικών μέτρων στήριξης της ρευστότητας για τους μικρομεσαίους εμπόρους» οι οποίοι «είναι οι μεγάλοι χαμένοι του νέου πλαισίου λειτουργίας της εορταστικής αγοράς».

Συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού κα παραγνωνισμένες επιχειρήσεις

Ο Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης μιλώντας στην Αυγή τόνισε πως  το click away μπορεί να δημιουργήσει αδικίες και «συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού». Συγκεκριμένα, όπως σημείωσε «το ψηφιακό κανάλι, το“click away” και άλλες αντίστοιχες δυνατότητες υπάρχουν και λειτουργούν συμπληρωματικά στις εμπορικές επιχειρήσεις. Σε καμία περίπτωση οι μέθοδοι αυτές δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την πλήρη και μαζική λειτουργία της αγοράς», αλλά «αντιθέτως, τέτοιου τύπου περιορισμοί δυστυχώς δημιουργούν αδικίες και συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού» κάνοντας μάλιστα «μεγάλες ομάδες να αισθάνονται παραγκωνισμένες και να αντιμετωπίζουν το απόλυτο αδιέξοδο».

Άμεση αναθεώρηση του click away ζητούν εμπορικοί φορείς των Χανίων

Την άμεση αναθεώρηση του μηχανισμού αγορών του click away, ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν περισσότερες επιχειρήσεις ζητούν τόσο το Επιμελητήριο Χανίων και όσο και ο Εμπορικός Σύλλογος της πόλης.

Οι διοικήσεις του Επιμελητηρίου και του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων τονίζουν από κοινού πως το επιτελείο της κυβέρνησης οφείλει να αναθεωρήσει τις προτάσεις του για την αποτελεσματική ενίσχυση των Χανιώτικων επιχειρήσεων και την υιοθέτηση των ολοκληρωμένων προτάσεων τους, τις οποίες έχουν αποστείλει από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης προς τον πρωθυπουργό. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων, Αντώνης Ροκάκης, υπογραμμίζει πως μόνο μια στις δέκα μικρές και πολύ μικρές εμπορικές επιχειρήσεις των Χανίων θα μπορέσουν διαχειριστούν το μηχανισμό αγορών του “click away”.

Πλατφόρμα για τις επιχειρήσεις που δε διαθέτουν e-shop

Σε ισχύ τίθεται από σήμερα η ειδική πλατφόρμα e-katanalotis του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για όσες επιχειρήσεις δεν έχουν e-shop.  Όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, τα μηνύματα για τους καταστηματάρχες που δεν έχουν ηλεκτρονικό κατάστημα θα είναι δωρεάν μέσω της πλατφόρμας e-katanalotis της γενικής γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή. Η αναμένεται να λειτουργεί ως ενδιάμεσος για την επικοινωνία καταναλωτή και εμπόρου.

Υπενθυμίζεται πως σήμερα το πρωί «ανέβασαν ρολά» βιβλιοπωλεία, κομμωτήρια και κουρεία με προαιρετικό ωράριο λειτουργίας από τις 7:00 έως τις 21:00, ενώ από σήμερα ανοίγουν και τα ΚΤΕΟ.

Επαναλειτουργούν βιβλιοπωλεία, κομμωτήρια, κουρεία και ΚΤΕΟ