Υπενθυμίζεται πως οι αυξήσεις που είχαν προαναγγείλει και πάγωσαν μετά την παρέμβαση της ΕΕΤΤ, αναφέρονταν στα μηνιαία πάγια κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, από ένα έως 2,5 ευρώ τον μήνα, ενώ στα σκαριά είχαν και σημαντικές αυξήσεις στη χρέωση ανά μονάδα χρόνου.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως η περιβόητη παρέμβαση του απερχόμενου προέδρου της ΕΕΤΤ, Δημήτρη Τσαμάκη, που ανάγκασε τις εταιρείες να πάρουν πίσω τις αυξήσεις δεν ήταν παρά η υπόδειξη του Νέου Γενικού Κανονισμού της ΕΕΤΤ, που είχε ήδη δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ) ενάμιση μήνα πριν ανακοινώσουν τις αυξήσεις, γι' αυτό και αναγκάστηκαν να τις ανακαλέσουν.
 
«Ειδικά για τις περιπτώσεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου, ανεξαρτήτως του εάν υπάρχει επιδότηση συσκευής ή έκπτωση παγίου, δεν δύναται εντός του ορισμένου χρόνου της σύμβασης να πραγματοποιηθεί αύξηση του παγίου ή μείωση οποιασδήποτε υπηρεσίας του πακέτου υπηρεσιών (όπως λεπτά χρόνου ομιλίας, αριθμός SMS/MMS και όγκος δεδομένων) το οποίο περιλαμβάνεται στο πάγιο» ανέφερε η επίμαχη διάταξη.
 
Οι αυξήσεις για Vodafone και Cosmote πάγωσαν τότε, ενώ η Wind πρόλαβε και τις εφάρμοσε, σε πάγια και χρονοχρέωση, καθώς τις είχε ανακοινώσει πριν την έκδοση του νέου κανονισμού της ΕΕΤΤ. Σήμερα, Vodafone και Cosmote έχουν ήδη ανακοινώσει νέες και μεγαλύτερες αυξήσεις, που θα εφαρμοστούν από τις 27 Μαρτίου και 1 Απριλίου αντίστοιχα, και λόγω των περιορισμών για τα υπάρχοντα συμβόλαια, αναμένεται να επιβαρύνουν κυρίως τα νέα συμβόλαια που θα υπογράφονται.
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Cosmote αναμένεται, μεταξύ άλλων, να αυξήσει τις χρεώσεις για κλήσεις στον προσωπικό τηλεφωνητή, για την αποστολή γραπτού μηνύματος SMS, για κλήσεις ομιλίας και video κλήσεις, για πλοήγηση στο Internet μετά την κατανάλωση των πακέτων χρήσης διαδικτύου, το μηνιαίο πάγιο αορίστου χρόνου σύμβασης προγράμματος συμβολαίου.
 
Από τη μεριά της, η Vodafone έχει ανακοινώσει εξίσου αυξήσεις για τα SMS και για τις κλήσεις στον προσωπικό τηλεφωνητή, για τις βασικές χρεώσεις κλήσεων κατά τη διάρκεια περιαγωγής εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, για μία σειρά από πακέτα συμβολαίων κινητής, καρτοκινητής και σταθερής τηλεφωνίας, για τη χρέωση της ομιλίας ανά μονάδα χρόνου, καθώς και των δεδομένων ανά MB για τις υπηρεσίες που προσφέρονται εκτός παγίου.
 
Και οι δύο εταιρείες αναφέρουν στις ανακοινώσεις τους πως παράλληλα με τις χρεώσεις, αναμένεται να προσφέρονται πακέτα προσφορών για τους πελάτες τους, ενώ όλες μαζί συμφωνούν πως οι αυξήσεις είναι απαραίτητες, καθώς όπως αναφέρει η Καθημερινή, «εισέρχονται σε νέα φάση επενδύσεων δικτύων 4ης και 5ης γενιάς, που απαιτούν σημαντικά κεφάλαια».