Συνέντευξη στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 παραχώρησε ο Βασίλης Κικίλιας την Τρίτη, με τις εικόνες του δακρυσμένου υπουργού Υγείας να κάνουν τον γύρο του διαδικτύου. Συγκεκριμένα, αιτία για τον υπουργό να δακρύσει ήταν η ερώτηση που δέχτηκε για την παραμονή του στο υπουργείο Υγείας έπειτα από τον πρόσφατο ανασχηματισμό, μη διστάζοντας να θριαμβολογήσει.

«Σε κάθε περίπτωση, καταλαβαίνετε ότι στο τελευταίο κομμάτι μίας κρίσης, και αυτή την κρίση την έχει χειριστεί ένας υπουργός και υπάρχουν αυτά τα αποτελέσματα, λογικό είναι να παραμένει στη θέση του, τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή η μάχη και αυτή η κρίση» ανέφερε στο αρχικό σκέλος της απάντησή του ο υπουργός, ενώ συνέχισε σε παντελώς συναισθηματικούς τόνους.

«Και πρέπει να σας πως ότι έχω δεθεί άρρηκτα με αυτούς τους ανθρώπους. Με τις νοσηλεύτριες, με τους τραπεζοκόμους, με τις καθαρίστριες, με τους γιατρούς, με τους ανθρώπους που φυλάνε τα νοσοκομεία, με τους διοικητικούς. Συγκλονιστική… Τίποτα, θέλω να τους ευχαριστήσω, έχουν υπάρξει συγκλονιστικοί» πρόσθεσε, ενώ εμφανιζόταν να μην μπορεί να συγκρατήσει τα δάκρυα της συγκίνησής του.

Ωστόσο, λίγο πριν δεχθεί την παραπάνω ερώτηση, ένας από τους δημοσιογράφους του υπενθύμισε τα «χειροκροτήματα» του περασμένου Μαρτίου στους υγειονομικούς, με τον Β. Κικίλια να απαντά αρχικά πως υπάρχουν δύο ζητήματα. «Το ένα είναι πως ακόμα θα επιβραβεύσεις αυτή την προσπάθεια, το έχουμε κάνει ήδη μία φορά. Η συζήτηση που έχω κάνει με τον πρωθυπουργό είναι να ξαναγίνει και δεύτερη φορά» σημείωσε, πριν ξεκαθαρίσει ποιο είναι το «δεύτερο ζήτημα».

«Το δεύτερο κομμάτι που πρέπει να συνυπολογίσει κανείς είναι πως θα ρυθμίσει τα εργασιακά τους. Και όταν λέω τα εργασιακά τους εννοώ τον τρόπο με τον οποίο δεν θα υπάρχει παρασύστημα ή παραοικονομία στην Ελλάδα σε ότι έχει να κάνει με την υγεία. Αντιθέτως, νόμιμα αυτά τα ποσά τα οποία διακινήθηκαν τα τελευταία χρόνια, όπως διακινήθηκαν και δεν θα ήθελα να το σχολιάσω, θα μπούνε στην υγεία, ώστε να μπορούμε να έχουμε σωστά πληρωμένους και στα επίπεδα στα οποία πρέπει ιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, και λοιπό προσωπικό» δεν δίστασε να απαντήσει, συμπληρώνοντας ψευδεπίγραφα ακολούθως «να μη φεύγουν αυτοί οι κορυφαίοι άνθρωποι στο εξωτερικό και ψάχνουμε να τους βρούμε όταν έχουμε πολύ μεγάλη κρίση».

«Έστω και ένας γιατρός ή μια νοσηλεύτρια να “φύγει”, μας θλίβει. Πάνω απ’ όλα η ανθρώπινη ζωή. Πάνω από 75-80% των γιατρών μας έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να εμβολιαστούν. Το ποσοστό στους νοσηλευτές είναι πιο χαμηλό, πάνω από 50%, αλλά αυξάνεται. Ενδεχομένως να υπάρξει και δεύτερο κύμα εμβολιασμού στο νοσηλευτικό προσωπικό» δήλωσε για το υγειονομικό προσωπικό σε άλλο σημείο. Πάντως, ήταν μόλις πριν από έναν μήνα, που η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) κατήγγειλε την άρνηση του Β. Κικίλια να συναντήσει την αντιπροσωπεία των «ηρώων με τις λευκές και τις πράσινες μπλούζες», στις 10 Δεκεμβρίου. «Αποδεκατιστήκαμε, κουραστήκαμε, τσακισμένοι δίνουμε την μάχη για να κερδίσουμε τον υγειονομικό πόλεμο» υπογράμμιζαν τότε στην ανακοίνωσή τους, υπενθυμίζοντας ότι «11 υγειονομικοί κατέληξαν, 10 βρίσκονται διασωληνωμένοι και εκατοντάδες νοσούν».

«Έχουμε αρκετά εμβόλια» και «αυξήσαμε 200% τις ΜΕΘ

«Έχουμε αρκετά εμβόλια με βάση τις ενέργειες της Ε.Ε. και θα έχουμε περισσότερα τους μήνες που θα έρθουν. Η προμήθεια γίνεται με αυτόν τον ρυθμό και μας δίνεται η δυνατότητα να κάνουμε προτεραιοποίηση. Από τις 20 Ιανουαρίου περνάμε στον γενικό πληθυσμό και στους άνω των 85» δήλωσε αναφορικά με το εμβολιαστικό πρόγραμμα ο υπουργός, διαστρέφοντας επί της ουσίας τις προηγούμενες ανακοινώσεις του για 2 εκατ. εμβολιασμούς τον μήνα, και υποστηρίζοντας πως «η καθημερινή δυνατότητα εμβολιασμού θα αυξηθεί στις 8.000 δόσεις ημερησίως και ανάλογα με τις προμήθειες των εμβολίων, καθώς όσο περισσότερα έρχονται, τόσο θα αυξάνονται οι ρυθμοί. Αν χρειαστεί να γίνονται πάνω από 2 εκατομμύρια εμβολιασμοί τον μήνα, θα ενεργοποιήσουμε το σχέδιο».

«Για τα 2 εκατ. εμβολιασμούς έχουμε μέσα στον σχεδιασμό τους επαγγελματίας που θα εμβολιάσουν. Αν παραστούν και άλλες ανάγκες, έχουμε εφεδρείες. Οι υγειονομικοί του στρατού, αλλά έχουμε και τη δυνατότητα να ανοίξει περισσότερο. Τα φαρμακεία έχουν αναλάβει ενεργό ρόλο στα ραντεβού. Όταν ήρθε η ώρα των εμβολιασμών εμπιστεύτηκα την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, την οποία δημιούργησε ο προκάτοχός μου, ο κ. Ξανθός, και διατήρησα αυτούσια» δήλωσε σε άλλο σημείο, παρότι μόλις την Τρίτη έγινε γνωστό πως το σχέδιο των 1.018 εμβολιαστικών κέντρων δεν προχωράει, πως εμβολιασμοί θα γίνονται στα νοσοκομεία, ενώ ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για τέσσερα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα μέσα στον Φεβρουάριο, που θα καταφέρνουν 20.000 εμβολιασμούς την ημέρα.

«Για να έχουμε το τείχος ανοσίας θα φτάσουμε στα 6 εκατ. συμπολίτες μας. Τότε θα αρχίσουν να πέφτουν πολύ γρήγορα οι δείκτες νοσηρότητας και θνητότητας» εκτίμησε ο Β. Κικίλιας.

Κατά την συζήτηση, ο υπουργός ερωτήθηκε ακόμα για την ενίσχυση του συστήματος υγείας, και ειδικότερα για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, για τις οποίες ο υφυπουργός του σε δηλώσεις του τις προηγούμενες ημέρες κατηγόρησε του γιατρούς για το γεγονός πως μεγάλο μέρος των νεκρών από την πανδημία πέθαναν εκτός ΜΕΘ, ο ίδιος υποστήριξε πως «από 567 ΜΕΘ έχουμε ήδη φτάσει στις 1.300 και προχωράμε. Τις επόμενες μέρες θα εγκαινιαστούν οι 35 ΜΕΘ καινούριες στο ΚΑΤ».

Παράλληλα έκανε λόγο για χρήματα που «έχουμε ζητήσει» για μία σειρά δράσεων στην Υγεία, αλλά και «μία πολύ μεγάλη επένδυση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας», με τον υπουργό να αναφέρεται σε «νέες δομές, κτιριακά ανώτερες, ψηφιακά άρτιες». Ακόμα, για τη Δευτεροβάθμια, «στα νοσοκομεία μας, που δεν έχει επενδυθεί τίποτα τα τελευταία χρόνια, στο κτιριακό, στο κομμάτι της επιμόρφωσης, της ψηφιοποιησης, των νέων τεχνολογιών, των νέων μηχανημάτων και εξοπλισμών», χωρίς σε καμία από τις περιπτώσεις που αναφέρθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

«Όποιος βιάζεται σκοντάφτει», α λα Κικίλιας

«Δεσμεύτηκα ότι πάνω απ’ όλα είναι η ασφάλεια των πολιτών μας. Θα συμβαδίσουμε με τον τρόπο που προμηθεύονται οι εταίροι μας, αλλά δεν θα το κάνουμε βιαστικά. Αν οι αρμόδιες αρχές εγκρίνουν μία δόση αντί για δύο, γίνει εισήγηση από τους επιστήμονές μας και θα το εξετάσουμε» ανέφερε σε άλλο σημείο για τους ρυθμούς του εμβολιαστικού προγράμματος.

«Οι προτάσεις δεν είναι κακό, αλλά να είναι ρεαλιστικά εφαρμόσιμες και να έχουν καλές προθέσεις. Να μας πει η αντιπολίτευση τι θα συνέβαινε αν δεν ήμασταν στην ΕΕ, που έτσι θα πάρουμε 25 εκατ. εμβόλια» απάντησε στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, για να συνεχίσει με μέρος των σχεδιασμών.

«Μέχρι τον Μάρτη θα έχουμε 1,3 εμβόλια της Pfizer και 300-330 χιλιάδες της Moderna. Ευελπιστούμε τις επόμενες εβδομάδες να εγκριθούν και τα άλλα εμβόλια και να δούμε τι θα γίνει με της Astrazeneca. Αρχές Φλεβάρη ίσως εγκριθεί το εμβόλιο της Johnson & Johnson.
Θεωρώ κομβικό και αφορά τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο ίδιος πήρε ένα πολύ μεγάλος βάρος των αποφάσεων. Στο πρώτο κύμα έκλεισε νωρίτερα απ’ όλους και πήγαμε καλά και γι’ αυτό ανοίξαμε τον τουρισμό το καλοκαίρι» ανέφερε ακόμ, ενώ στη συνέχεια επανέλαβε τα όσα αναφέρουν οι κυβερνητικοί για τις αποφάσεις για τη Θεσσαλονίκη.

«Για τη Θεσσαλονίκη, το λένε οι ίδιοι, δεν πλειοψήφησε η επιτροπή να κλείσει νωρίτερα. Η δήλωση του κ. Μητσοτάκη στη Βουλή ήταν και μία πολιτική μεγαλοψυχία» συμπλήρωσε για τα γεγονότα του Οκτωβρίου.

«Ο ιός αυτός δεν είναι θέμα περίθαλψης, αλλά θέμα προστασίας και προσοχής. Εμείς αυξήσαμε 200% τις ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα. Για μία ακόμη φορά κάποιοι βιάστηκαν και είπαν ότι “αυτοί δεν θα τα καταφέρουν”. Έχουμε ανθρώπους που δούλεψαν με αυταπάρνηση» ανέφερε ακόμα, ενώ παρότι είπε πως δεν θέλει να το κάνει, εν τέλει αναφέρθηκε ονομαστικά σε μερικούς από τους ανθρώπους με τους οποίους «έχουμε δεθεί περισσότερο και έχουμε συνεργαστεί πολύ».