Μια δημόσια βιβλιοθήκη, στα ράφια της οποίας βρίσκονται βιβλία που εντοπίστηκαν σε κάδους απορριμμάτων, έχει ανοίξει από τον περασμένο Σεπτέμβριο τις πύλες της σε προάστιο της Άγκυρας, στην Τουρκία.
 
Πρόκειται για πρωτοβουλία υπαλλήλων καθαριότητας του δήμου Τσανκάγια, οι οποίοι κάνουν πράξη το ρητό πως τα απορρίμματα ενός ανθρώπου, μπορούν να αποτελούν θησαυρό για κάποιον άλλο.
 
Επί μήνες, σύμφωνα με το CNN, οι δημοτικοί υπάλληλοι συγκέντρωναν βιβλία τα οποία έβρισκαν στα σκουπίδια.Αρχικά, η δανειστική βιβλιοθήκη -η οποία στεγάζεται σε ένα παλιό εργοστάσιο τούβλων- απευθυνόταν στους υπαλλήλους και τις οικογένειές τους, ωστόσο καθώς η πρωτοβουλία τους έγινε γνωστή, σταδιακά κάτοικοι της τουρκικής πρωτεύουσας άρχισαν να στέλνουν όλο και περισσότερα βιβλία.
 
Έτσι, με τη βιβλιοθήκη να μετρά ήδη πάνω από 6.000 βιβλία όλων των ειδών, πλέον επιτρέπεται η πρόσβαση σε όλους τους πολίτες. «Τέθηκε το θέμα να δημιουργήσουμε μία βιβλιοθήκη από τα εγκαταλελειμμένα βιβλία και χάρη στην υποστήριξη όλων, το πρότζεκτ υλοποιήθηκε», δήλωσε ο δήμαρχος της Τσανκάγια Άλπερ Τασντέλεν, ο οποίος επόπτευσε το έργο.