Οι δικαστές τον έκριναν ένοχο κατά πλειοψηφία (5-2) για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση με ενδεχόμενο δόλο.
Το δικαστήριο επέβαλε τη μικρότερη δυνατή ποινή των 10 ετών κάθειρξης, συν 6 μήνες για οπλοχρησία και οπλοκατοχή. Τα μέλη δεν έδωσαν ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση. Αυτό σημαίνει ότι ο δράστης οδηγείται στη φυλακή για να εκτίσει την ποινή του.

Το δικαστήριο αναγνώρισε στον κατηγορούμενο τα ελαφρυντικά του προτέρου εντίμου βίου και της μετεφηβικής ηλικίας, ενώ δεν έκαναν δεκτό το αίτημά του να του δοθεί αναστολή στην έφεση, παρά την σχετική πρόταση της Εισαγγελέως, η οποία νωρίτερα στην αγόρευσή της είχε προτείνει την μετατροπή της κατηγορίας σε βαριά σωματική βλάβη.

Στον κατηγορούμενο επιβλήθηκαν επιπλέον 6 μήνες για οπλοχρησία και οπλοκατοχή. Με το άκουσμα της απόφασης η μητέρα και η κοπέλα του ξέσπασαν σε λυγμούς.
Η δικογραφία περιλαμβάνεται σε αυτές που ερευνούν οι εφέτες ανακρίτριες Ι. Κλάπα και Μ. Δημητροπούλου για εγκληματική δραστηριότητα της Χρυσής Αυγής, αν και ο ίδιος ο κατηγορούμενος αρνείται κάθε σχέση του με την συγκεκριμένη οργάνωση.
 
Κατά την εισαγγελέα, «εάν ο κατηγορούμενος ήθελε να σκοτώσει τον ανήλικο μαθητή θα τον χτύπαγε στη πλάτη, την καρδιά ή την κοιλιά. Θα έπρεπε να είχε οργανώσει διαφορετικά την επίθεσή του, για να έχει εξασφαλισμένο αποτέλεσμα».
 
Τόνισε επίσης πως το βαρύ χτύπημα στο λαιμό που είχε δεχθεί ο μαθητής «ήταν επικίνδυνο μεν αλλά απείχε από την καρωτίδα. Δεν υπήρχε τρώση και δεν θα μπορούσε να επιφέρει τον θάνατο».
 
Σύμφωνα με την εισήγηση της εισαγγελέως, στην πράξη του κατηγορουμένου «δεν υπήρχε ενδεχόμενος δόλος, καθώς στόχος του ήταν το πρόσωπο του θύματος».
 
Η εισαγγελέας χαρακτήρισε «προδήλως αναληθή» τον υπερασπιστικό ισχυρισμό του κατηγορούμενου ότι βρισκόταν σε άμυνα, καθώς το θύμα είχε πάρει μία πέτρα για να τον χτυπήσει: «Είναι άξιο απορίας» τόνισε η εισαγγελέας «γιατί ο μαθητής δεν αμύνθηκε με την πέτρα που υποτίθεται ότι κρατούσε, ενώ στην πραγματικότητα ο δράστης τον έσφαζε. Θα πρέπει να είχε ακινητοποιηθεί και να βρισκόταν υπό την απόλυτη εξουσία του».
Ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες της νεαρής φίλης του Γιώργου Αποστολόπουλου που καταδικάστηκε σήμερα για την επίθεση σε βάρος μαθητή στο Παλαιό Φάληρο, θα ερευνήσει η Εισαγγελία.

Με απόφαση του το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο διέταξε την αποστολή του φακέλου της δικογραφίας για τον σοβαρό τραυματισμό του μαθητή, στην Εισαγγελία με την εντολή να ερευνηθεί ενδεχόμενη ποινική εμπλοκή της φίλης του καταδικασθέντος 23χρονου και συμμαθήτριας του θύματος.

Οι δικαστές έλαβαν την συγκεκριμένη απόφαση καθώς από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου του 23χρονου προέκυψαν στοιχεία, που περιλαμβάνονται στην δικογραφία, από μηνύματα που αντάλλαξε το ζευγάρι πριν το περιστατικό, τα οποία κρίθηκε ότι πρέπει να ερευνηθούν όσον αφορά τον ρόλο της μαθήτριας στην όλη υπόθεση.