Οι υπόλοιποι είχαν την τύχη να φιλοξενηθούν σε σπίτια συγγενών και φίλων ή είχαν τα χρήματα για ξενοδοχείο, ενώ κάποιοι κοιμούνται σε γραφεία μεταναστευτικών κοινοτήτων.
 
«Δεν ξέρουν τι να κάνουν και έχουν τρελαθεί. Εμείς τους κατευθύνουμε σε μη κυβερνητικούς οργανισμούς που μπορούν να τους βοηθήσουν» παρατηρεί ο Α. Νταρουίς.
 
Ο αριθμός των νεοεισερχόμενων άστεγων μεταναστών και προσφύγων ίσως είναι ακόμα μεγαλύτερος, εκτιμά από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων Γιονούς Μοχαμαντί.
 
«Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι περισσότερο και για εμάς είναι πολύ δύσκολο. Τη λύση πρέπει να δώσει το υπουργείο. Ωστόσο πρέπει και οι δήμοι να συμμετάσχουν στη φιλοξενία των ανθρώπων αυτών» υπογραμμίζει.
 
 

Αναγκαία η μεταφορά στην Αθήνα
 

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, κύκλοι του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής εξηγούν ότι η μεταφορά των νεοεισερχόμενων μεταναστών και προσφύγων από τα νησιά στην Αθήνα είναι αναγκαία, λόγω της ανεπάρκειας του προσωπικού και των χώρων για τη φιλοξενία και καταγραφή τους.
 
Ο δήμαρχος Αθηναίων έχει ωστόσο διαφορετική γνώμη. «Το κέντρο της πρωτεύουσας χρησιμοποιείται απροκάλυπτα ως μια χοάνη που μέσα της επιχειρείται να χαθούν οι φόβοι, οι ελπίδες και εν τέλει τα δικαιώματα χιλιάδων ανθρώπων», λέει ο Γιώργος Καμίνης.
 
«Τη στιγμή που οι ροές προσφύγων προς τη χώρα εντείνονται ακατάπαυστα, η τακτική της άναρχης και χωρίς κανένα σχέδιο διοχέτευσής τους στο κέντρο της Αθήνας συνεχίζεται» υπογραμμίζει σε δήλωσή του ο κ. Καμίνης και προσθέτει: «Η πόλη της Αθήνας δεν αντέχει άλλο αυτή τη μεταχείριση».
 
 

Κέντρα φιλοξενίας προσφύγων
 

Ο δήμαρχος Αθηναίων σημειώνει ότι υπάρχουν «άφθονοι πόροι για συστηματική αντιμετώπιση του ζητήματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αρκεί να έχουμε σχέδιο και πολιτική βούληση να τα αξιοποιήσουμε» και ζητάει να μετατραπούν τα κέντρα κράτησης μεταναστών σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και να λειτουργήσουν χωρίς καμία καθυστέρηση, με τις πιο αυστηρές προδιαγραφές σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επίσης, προτείνει να αξιοποιηθούν γι’ αυτό τον σκοπό παροπλισμένες στρατιωτικές εγκαταστάσεις.
 
Το ζήτημα της ροής προσφύγων και μεταναστών συζητείται στο Συμβούλιο υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, στο οποίο συμμετέχει η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωσή της, η διαπραγμάτευση γίνεται σε οριακή στιγμή για τη χώρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει, κατά το πρώτο πεντάμηνο του 2015 ο αριθμός των εισερχόμενων στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας ήταν 46.016 και πάνω από το 70% των νεοεισερχόμενων είναι άνθρωποι με προσφυγικό προφίλ (Σύροι σε ποσοστό 60%, Αφγανοί, Σομαλοί και Ερυθραίοι).
 
«Οι ροές δεν προβλέπεται να περιοριστούν μεσοπρόθεσμα και αυτό θέτει την Ελλάδα ενώπιον της διαχείρισης εξαιρετικά δύσκολων καταστάσεων, κυρίως δοθείσης της δημοσιονομικής συγκυρίας» υπογραμμίζει η αναπληρώτρια υπουργός και προσθέτει: «Δεν είναι η στιγμή να αποδοθούν ευθύνες για το χρηματοδοτικό κενό, το οποίο από την πρώτη στιγμή της σύστασης του χαρτοφυλακίου Μεταναστευτικής Πολιτικής παλεύουμε να αντιμετωπίσουμε.

Ωστόσο κάνουμε το ανθρωπίνως δυνατό, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κατάσταση με τα μέσα που διαθέτουμε».