«159 άτομα που αρνήθηκαν να τερματίσουν διαδήλωση μπροστά στην πανεπιστημιούπολη (…) και περικύκλωσαν το πρυτανείο, τέθηκαν υπό κράτηση», ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες του κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης.

Βίντεο που καταγράφουν τη βίαιη επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων εναντίον των φοιτητών, που ως εκείνη την ώρα διαδήλωναν ειρηνικά, τραγουδώντας, κάνουν τον γύρο του διαδικτύου.

Η ετικέτα «δεν θα κατεβάσουμε τα μάτια», που αναφέρεται στη διαταγή αστυνομικών προς φοιτητές να κοιτάνε κάτω, είναι πλέον από τις πιο δημοφιλείς μεταξύ των Τούρκων χρηστών στο Twitter.

Οι νέες διαδηλώσεις και οι συλλήψεις φοιτητών σημειώθηκαν μερικές ώρες μετά την επίθεση του Τούρκου προέδρου εναντίον των φοιτητών σε ομιλία του. Ο Ερντογάν κατηγόρησε μέλη του φοιτητικού κινήματος και συγκεκριμένα υποστηρικτές της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας για «βανδαλισμό» και διατράνωσε ότι η νεολαία του κόμματός του «δεν ανήκει» σε αυτή την κοινότητα, ότι η χώρα του δεν θα βαδίσει «στο μέλλον με μια νεολαία ΛΟΑΤΚΙ+, αλλά με μια νεολαία αντάξια της ένδοξης ιστορίας αυτού του έθνους», απευθυνόμενος σε στελέχη του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και φοιτητές οι οποίοι κρέμασαν πίνακα με το σύμβολο του κινήματος την Παρασκευή μπροστά στο γραφείου του πρύτανη του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου (Boğaziçi Üniversitesi) που διορίστηκε από τον Ερντογάν. Οι φοιτητές που συνελήφθησαν εξαιτίας του συμβόλου της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας κατηγορούνται για «υποκίνηση μίσους» από τις αρχές.

Ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού είχε ήδη προκαλέσει αγανάκτηση όταν ανέφερε μέσω Twitter πως συνελήφθησαν «τέσσερις ανώμαλοι».

Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Βοσπόρου στέλνουν μήνυμα αλληλεγγύης στους αγωνιζόμενους φοιτητές στην Ελλάδα

Οι φοιτητές από το Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου τις τελευταίες βδομάδες έχον προχωρήσει σε μαζικότατες κινητοποιήσεις με βασικό αίτημα την παραίτηση του πρύτανη που διόρισε ο πρόεδρος, του Μελίχ Μπουλού.

Ο Μελίχ Μπουλού είναι ο πρώτος πρύτανης χωρίς καμία σχέση με τον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που διορίστηκε σε τέτοια θέση μετά την περίοδο που είχε ακολουθήσει το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1980, καταγγέλλουν φοιτητές και εκπαιδευτικοί, που ζητούν να ανακτήσουν το δικαίωμα να εκλέγουν τον πρύτανη.

Τον περασμένο μήνα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι ορισμένοι από τους διαδηλωτές δεν είναι φοιτητές, αλλά «τρομοκράτες».

Ο αρχηγός του κράτους απέκτησε το αποκλειστικό προνόμιο να διορίζει τους πρυτάνεις των δημόσιων πανεπιστημίων εντός των ορίων της αναθεώρησης του Συντάγματος το 2018, όταν στην Τουρκία εγκαθιδρύθηκε προεδρικό σύστημα.