Για τρίτο συνεχόμενο βράδυ διαδηλωτές στη Βαρκελώνη συγκρούστηκαν με αστυνομικές δυνάμεις απαιτώντας την ανάκληση της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ισπανίας, που επέβαλε ποινές κάθειρξης από 9 έως 13 χρόνια φυλάκισης σε 12 Καταλανούς αυτονομιστές ηγέτες, με την κατηγορία πως πρωτοστάτησαν στην προσπάθεια ανεξαρτησίας του 2017.

Σύμφωνα με τον Guardian, 78 διαδηλωτές τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις, που έκαναν εκτεταμένη χρήση χημικών. Επιχείρησαν να ρίξουν τις μπάρες ασφαλείας που είχαν στηθεί γύρω από τα τοπικά κεντρικά γραφεία της ισπανικής κυβέρνησης στο κέντρο της πόλης και συγκρούστηκαν με τους αστυνομικούς σε μάχες σώμα με σώμα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν γίνει τουλάχιστον 10 συλλήψεις.

Καταδίκες για στάση σε 9 Καταλανούς ηγέτες λόγω του δημοψηφίσματος του 2016

Ο υπουργός Εσωτερικών Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάσκα, τόνισε ότι η ισπανική κυβέρνηση θα ενισχύσει τις αστυνομικές δυνάμεις στην Καταλονία, προκειμένου «να διασφαλιστεί η ασφάλεια των πολιτών απέναντι σε όσους επιχειρούν να δημιουργήσουν “ρήγμα” στην ασφάλεια και τους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας».

Ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεζ, ξεκαθάρισε ότι η ισπανική κυβέρνηση θα εντείνει τις προσπάθειες καταστολής τους, κατηγορώντας με έμμεσο τρόπο τους Καταλανούς ηγέτες που ενθάρρυναν τους πολίτες για την αυτονομία το 2017.

«Κανένας ηγέτης δεν μπορεί να κρύψει την αποτυχία του πίσω από κουρτίνες καπνού και φωτιάς. Το κράτος θα εγγυάται πάντα για το δικαίωμα που έχουν οι πολίτες να διαδηλώσουν με ειρηνικό τρόπο για τις ιδέες τους. Ωστόσο, να είμαστε ξεκάθαροι για τις ομάδες που προσπαθούν με τη βία να σπάσουν τα όρια της Δημοκρατίας: Θα αποτύχουν. Αυτές οι βίαιες ομάδες ελπίζουν ότι θα κάνουμε το λάθος να πέσουμε στην παγίδα τους και να διαχωριστούμε, Θέλουν από εμάς να πέσουμε στην παγίδα τους και στο μπαράζ βίαιων επιθέσεων που επιχειρούν, ώστε να μας παρασύρουν».