Πλανώνται όσοι έσπευσαν να καταγράψουν ένα σκηνικό εσωτερικής κόντρας στον ΣΥΡΙΖΑ με την ηγετική του ομάδα να προωθεί ένα σχέδιο συμφωνίας και στελέχη ή βουλευτές να διαμαρτύρονται. Καταρχήν γιατί το …«βαρύ πυροβολικό»  όσων στέκονται κριτικά ή επικριτικά δεν έχει βγει ακόμη στο προσκήνιο και κατά δεύτερον γιατί ακόμη δεν έχει παρουσιαστεί το τελικό κείμενο της συμφωνίας που είναι πιθανό να είναι ακόμη πιο «ζόρικό» από όσο διαφάνηκε στην Διάσκεψη Κορυφής της Δευτέρας!  

Των Κώστα Εφήμερου – Γεράσιμου Λιβιτσάνου

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από το «πεδίο» των διαπραγματεύσεων, συνεχίζονται οι πιέσεις από την πλευρά των δανειστών για διεύρυνση της συλλογής εσόδων μέσω του ΦΠΑ, ενώ έχει τεθεί ξανά στο τραπέζι το ζήτημα της αύξησης της φορολογίας στις νησιωτικές περιοχές. Πρόκειται για το ζήτημα που έχουν αποκαλέσει “casus belli” οι ΑΝΕΛ, προκαλώντας συνεχείς επαφές στο ανώτερο επίπεδο ανάμεσα στα δύο κυβερνητικά κόμματα. Παράλληλα ιδιαίτερα δύσπιστοι φαίνονται οι εκπρόσωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου απέναντι σε μια σειρά οικονομικών στόχων, αμφιβάλλοντας για την δυνατότητα να επιτευχθούν  και ως εκ τούτου ζητούν μεγαλύτερες εγγυήσεις. Είναι φανερό πώς με τον χρόνο να λειτουργεί πλέον αφόρητα πιεστικά συντρέχουν οι προϋποθέσεις η διαφαινόμενη συμφωνία να καταλήξει επαχθέστερη στα «σημεία». Αυτά ενώ έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι το ύψος των μέτρων που θα απαιτηθούν είναι 7,9 δις, οι έλεγχοι υλοποίησης του προγράμματος ασφυκτικοί και σε εβδομαδιαία βάση μέσω ανεξάρτητου μηχανισμού ενώ με το σταγονόμετρο θα γίνονται οι εκταμιεύσεις προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες αποπληρωμής των ελληνικών υποχρεώσεων. Πάντως κυβερνητικό στέλεχος που έχει πολύ καλή γνώση των έως τώρα διαπραγματεύσεων υποστήριξε μιλώντας στο TPP ότι η ελληνική πλευρά δεν είναι διατεθειμένη να βάλει την υπογραφή της σε κείμενο που δεν θα έχει γραπτή αναφορά στην αναδιάρθωση του ελληνικού χρέους.

Την ίδια στιγμή σε καθεστώς τεταμένης αναμονής βρίσκονται σχεδόν …οι πάντες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Τόσο αυτοί που θα κληθούν να χειριστούν τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του όσο και αυτοί που δεν είναι ικανοποιημένοι με τις διαφαινόμενες εξελίξεις.

Η επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι πρόκειται για μία συμφωνία με «επώδυνα μέτρα» (όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στο TPP, ο υπουργός Διοικητικής μεταρρύθμισης Γ.Κατρούγκαλος) πλην όμως αναγκαία και απαιτείται μία «ομόψυχη» θέση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος σύμφωνα με την δήλωση που έκανε ο αρμόδιος υφυπουρός Συντονισμού  Α.Φλαμπουράρης.  Το θέμα της  κομματικής πειθαρχίας άλλωστε έχει θέσει ξεκάθαρα με δηλώσεις του στο TPP ήδη από τις 28 Μαϊου ο υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, Νίκος Παππάς ξεκαθαρίζοντας πως πρέπει να διατηρηθεί η δεδηλωμένη της κυβέρνησης δηλαδή 151 ψήφοι στην κοινοβουλευτική διαδικασία. Μάλιστα είχε επισημάνει (και επανέλαβε σήμερα) ότι «ο Τσίπρας δεν θα γίνει Παπαδήμος» είτε επιδιώκοντας διαφορετικές κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες είτε αρκούμενος στην θετική ψήφο στην συμφωνία από την Ν.Δ, το ΠΑΣΟΚ ή το Ποτάμι. Επί της ουσίας το ζήτημα το οποίο θα τεθεί στους βουλευτές αλλά και στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι το αν συναινούν στην διαφαινόμενη συμφωνία αλλά το αν θα οδηγήσουν την χώρα σε εκλογές. Η όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ το «αν θα ρίξουν την μόνη αριστερή κυβέρνηση αυτή την στιγμή στην Ευρώπη».  ‘Όλα αυτά φυσικά δεν σημαίνει πώς στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο του να υπάρξουν κάποιες διαρροές στην όποια κοινοβουλευτική διαδικασία τελικά επιλεγεί. Σε κάθε περίπτωση πάντως αυτή για να γίνει ανεκτή θα πρέπει να κυμαίνεται σε …μικρό μονοψήφιο αριθμό αν και θα υπάρξουν επαφές με το σύνολο των βουλευτών και πιθανότατα συντεταγμένη κοινοβουλευτική συζήτηση στην Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως για πολλούς στον ΣΥΡΙΖΑ τεράστιας σημασίας για τον τρόπο που θα αντιμετωπίσουν την συμφωνία αποτελεί το ζήτημα του χρέους (που την Δευτέρα, η Γερμανίδα Καγκελάριος Α.Μέρκελ χαρακτήρισε «λεπτομέρεια» της όλης διαδικασίας).

Ανάμεσα σε αυτούς συμπεριλαμβάνεται και η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, που άλλωστε έχει λάβει και την σχετική πρωτοβουλία της σύστασης της επιτροπής Αλήθειας, η οποία πρόσφατα δημοσιοποίησε και τα προκαταρκτικά της συμπεράσματα. Φέρεται να θεωρεί το ζήτημα αποφασιστικής σημασίας για την διαμόρφωση γνώμης σχετικά με την επικείμενη συμφωνία και μη σοβαρή οποιαδήποτε προσέγγιση του θέματος χωρίς να εξεταστεί αυτό το ζήτημα. Σε κάθε περίπτωση πάντως η πρόεδρος της Βουλής, τάσσεται υπέρ μίας συντεταγμένης και αναλυτικής συζήτησης στην Βουλή της συμφωνίας που τυχόν θα προκύψει, εφόσον προκύψει. Πράγμα που σημαίνει ότι η κυβέρνηση εξαιρετικά δύσκολα θα αποσπάσει την συναίνεσή της σε διαδικασίες που δεν θα προάγουν αυτόν τον στόχο. Όπως για παράδειγμα συζητήσεις με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος ή άλλες μορφές που θα εκτιμηθεί ότι χειραγωγούν το κοινοβουλευτικό σώμα. Αυτά την ίδια στιγμή που δημοσιεύματα θέλουν την συμφωνία να έρχεται για ψήφιση μέσα στο επόμενο Σαββατοκύριακο.

Στην αριστερή πλατφόρμα τα πράγματα είναι μάλλον συγκεχυμένα αφού πολλές είναι οι προσεγγίσεις που διαμορφώνονται και ποικίλλουν ως προς την στάση που θα τηρηθεί, χωρίς πάντως αυτό να αποκλείει και την εμφάνιση συγκεκριμένων πολιτικών πρωτοβουλιών. Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, σε ομιλία του χθες το απόγευμα έκανε λόγο για την ανάγκη «ένεσης ρευστότητας» στην ελληνική οικονομία καθώς και για «βαθιά διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους». Πάντως επισήμανε πώς η κυβέρνηση δέχεται πιέσεις από το εξωτερικό και το εσωτερικό οπότε η αριστερά για να ανταπεξέλθει πρέπει «να έχει πάρει αποφάσεις και να επιδείξει τόλμη» καθώς «να έχει τη στήριξη από ένα μεγάλο λαϊκό κίνημα σε αυτή τη μεταβατική περίοδο». Η χρήση του όρου της «μεταβατικής περιόδου» πάντως ίσως και να αποτελεί την πολιτική βάση για την υπερψήφιση της συμφωνίας εφόσον «υπόσχεται» εξελίξεις στο ζήτημα του χρέους. Δεν λείπουν πάντως και άλλες φωνές που μιλούν ουσιαστικά για ήττα της διαπραγματευτικής τακτικής και την ανάγκη αναπροσαρμογής της έτσι ώστε να λαμβάνει υπόψιν και το ζήτημα του νομίσματος και συνολικά της Ε.Ε.

Για μέτρα που «δεν μπορούν να υπερψηφιστούν» έχει κάνει λόγο η βουλευτής Αττικής Ελένη Σωτηρίου εκφράζοντας ουσιαστικά απόψεις ομάδας βουλευτών προερχόμενους από τον χώρο της ΚΟΕ και της ΔΕΑ που όμως είναι ακόμη αμφίβολο αν θα κινηθούν με ενιαίο τρόπο.