Η δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών της Ριτσώνας μπαίνει σε καραντίνα για 14 ημέρες, καθώς εμφανίστηκαν εκεί 20 κρούσματα κορονοϊού. Όλες οι περιπτώσεις εμφανίστηκαν ως αποτέλεσμα της ιχνηλάτησης των επαφών της γυναίκας που διαμένει στη δομή και είχε προ ημερών διαγνωστεί θετική στον κορονοϊό, όταν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για να γεννήσει. Σημαντικό να αναφερθεί είναι ότι κανένας από τους ανθρώπους που βρέθηκαν θετικοί στον ιό δεν έχει νοσήσει ή εμφανίσει συμπτώματα της νόσου του ιού.

Επίσης από το σύνολο των υπαλλήλων στους οποίου πραγματοποιήθηκε διαγνωστισκός έλεγχος, κανείς δεν εμφανίστηκε θετικός στον κορονοϊό.

Ύστερα από την ιχνηλάτηση με εντολή του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη και του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά η δομή αποκλείστηκε, ενώ παράλληλα συνεχίζονται οι έλεγχοι στους διαμένοντες στην δομή με σκοπό να διαπιστωθεί αν υπάρχουν και άλλα κρούσματα. Την ίδια ώρα αυξημένη είναι η αστυνομική παρουσία γύρω από τη δομή, με σκοπό την επιτήρηση των μέτρων αποκλεισμού.

«Δε μπαίνει και δε βγαίνει κανείς»

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ 100,3», ανέφερε ότι ενισχύονται τα μέτρα ασφαλείας αλλά και τα μέτρα περίφραξης, ενώ περιορίζεται στο απολύτως απαραίτητο το προσωπικό. «Δεν μπαίνει και δεν βγαίνει κανείς», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Επιπλέον ο υπουργός υποστήριξε ότι δεν είναι ακόμα βέβαιο το πώς εισήχθη ο ιός στη δομή και εάν μεταφέρθηκε από κάποιον εργαζόμενο ή διαμένοντα.

Οι δομές στα νησιά «δεν ανταποκρίνονται στις συνθήκες υγιεινής»

Ο υπουργός παραδέχτηκε ότι αυτή τη στιγμή οι δομές στη Μόρια, στη ΒΙΑΛ και στο Βαθύ δεν ανταποκρίνονται στις συνθήκες υγιεινής και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει λάβει τέσσερα μέτρα για τη πρόληψη της εξάπλωσης του κορονοϊού στις δομές των νησιών αναφέροντας ότι:

-Όλες οι νέες αφίξεις από την 1η Μαρτίου, κρατήθηκαν εκτός των δομών

-Επιβλήθηκαν από νωρίς περιορισμοί στην κυκλοφορία

-Δημιουργήθηκαν υγειονομικές δομές στην περίμετρο των προσφυγικών δομών

-Έγινε ενημέρωση για τον κορωνοϊό στους διαμένοντες στις γλώσσες τους.

-Δημιουργήθηκε σχέδιο έκτακτης ανάγκης με σκηνές και προσωπικό που θα ενεργοποιηθεί όπου χρειαστεί εάν υπάρξει κρούσμα σε προσφυγική δομή.

Ωστόσο παραμένουν τα ερωτήματα σχετικά με την εκκένωση των δομών στα νησιά, την οποία σύμφωνα με την Ευρωπαία Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, ίλβα Γιόχανσον, η ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε καθως όπως ανέφερε δεν είχε εμφανιστεί κρούσμα κορονοϊού εντός των δομών. Παρόλα αυτά μετά τα περιστατικά στη δομή της Ριτσωνας, το ζήτημα της αποσυμφόρησης των δομών στα νησιά και της μεταφοράς τουλάχιστον των ευπαθών ομάδων σε ασφαλή τοποθεσία, παραμένει επιτακτικό.