Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν υπάρχουν κυβερνητικές ευθύνες για το 2ο lockdown, πέρα από τη συνεχή επίκληση στην «ατομική ευθύνη» των πολιτών, ο Πρωθυπουργός ανέφερε:

«Προφανώς και υπάρχει και ατομική ευθύνη και κυβερνητική ευθύνη. Εμείς χρεωνόμαστε την επιτυχία ή την αποτυχία των πολιτικών που εφαρμόζουμε. Προφανώς και έχουν γίνει λάθη που με θάρρος έχουμε αναγνωρίσει και έχουμε σπεύσει να τα διορθώσουμε. Έχουν καλλιεργηθεί προσδοκίες ή έοχυμε δεχτεί κριτική από την αντιπολίτευση που είναι ανυπόστατη. Ένα παράδειγμα είναι το ζήτημα των ΜΜΜ. Μας είπαν ότι πρέπει να ενισχύσουμε τα Μέσα γιατί υπάρχει συγχρωτισμός. Και το κάναμε. Θα μπορούσαμε να έχουμε ενδεχομένως προσθέσει περισσότερα λεωφορεία. Αυξήσαμε, όμως, σημαντικά τα λεωφορεία και κάναμε το καλύτερο που μπορούσαμε. Δεν μπορούμε να γεννήσουμε λεωφορεία από το πουθενά. Αλλά μιλάμε για Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Παντού στον κόσμο παρατηρείται έντονος συγχρωτισμός στα Μέσα. Γι’ αυτό και υλοποιούμε μέτρα όπως το κυλιόμενο ωράριο.

Νομίζω ότι το ένα λάθος που κάναμε και  ίσως ήταν αναμενόμενο γιατί ήταν πολύ μεγάλη η ανακούφιση μετά το πρώτο κύμα, ήταν ο μεγάλος εφησυχασμός μετά το πρώτο κύμα ότι αυτό πέρασε. Γι’ αυτό και μετά το δεύτερο lockdown δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψουμε αυτή την αντίδραση».

Για το ίδιο ζήτημα ο καθηγητής, Σωτήρης Τσιόδρας είχε αναφέρει νωρίτερα ότι συνεχώς γίνονται συστάσεις και αιτήματα από την Επιτροπή των ΕΙδικών στην κυβέρνηση.

Γενικό lockdown «τριών εβδομάδων» ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης, με τον Τσιόδρα πρώτη φορά δίπλα του