Σχετικά με την πολιτική της κυβέρνησης για το προσφυγικό τοποθετήθηκε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης μιλώντας, την Τρίτη, στην τηλεόραση της Deutsche Welle, στον απόηχο των καταγγελιών και των ερευνών που έχουν βγει στη δημοσιότητα για παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών αλλά και δολοφονίες προσφύγων στον Έβρο.

Στο ερώτημα αν η ελληνική ακτοφυλακή κάνει παράνομες επαναπροωθήσεις ο υπουργός Μετανάστευσης δήλωσε ότι «σε καμία περίπτωση. Εφαρμόζουμε πλήρως τη διεθνή και ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο. Αντιμετωπίζουμε μία κρίση. Το 2020 έχουμε καταγράψει 9.800 αφίξεις, όπως αντιλαμβάνεστε είναι ένας μεγάλος αριθμός για τους υπερπλήρεις καταυλισμούς στα νησιά και για τις υπηρεσίες ασύλου».

Στη συνέχεια, πρόσθεσε ότι «ωστόσο προστατεύουμε τα σύνορά μας. Η ακτοφυλακή έχει ενεργό ρόλο στην προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα και είμαι στην ευχάριστη θέση να σας αναφέρω ότι το 2020 είχαμε τις λιγότερες απώλειες ανθρώπινων ζωών στο Αιγαίο. Σε ολόκληρο το πρώτο εξάμηνο χάθηκε μόνο ένας άνθρωπος- κάτι λυπηρό, οπωσδήποτε, αλλά και μία θετική εξέλιξη για την προστασία της ανθρώπινης ζωής».

Αναφορικά με βίντεο και φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας στα τέλη Ιουνίου και τα οποία απεικόνιζαν μασκοφόρους να απωθούν βάρκες με πρόσφυγες και μετανάστες στο Αιγαίο, ο Ν. Μηταράκης δήλωσε πως «δεν έχω δει τις φωτογραφίες, στις οποίες αναφέρεστε. Φυσικά και δεν ενεργούμε δι’ αντιπροσώπων (proxies). Η ελληνική ακτοφυλακή, η Frontex και κατά περίσταση το ΝΑΤΟ βρίσκονται εκεί για να προστατεύσουν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ».

Οι έρευνες των πλατφορμών Bellingcat και Lighthouse Report ήταν σε θέση να ταυτοποιήσουν το φουσκωτό που απεικονίζεται στο βίντεο με σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής. «Το φουσκωτό ανήκει στο ελληνικό σκάφος της ακτοφυλακής ΛΣ 080 και αυτό το σκάφος αποδεικνύεται ότι κινήθηκε στα ανοιχτά της Λέσβου εκείνη την ημέρα» αναφέρει το δημοσίευμα της DW.

Σχετικά με τα τεκταινόμενα τον Μάρτιο στον Έβρο ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου είπε: «Γνωρίζετε ότι από τον Μάρτιο αντιμετωπίζουμε μία οργανωμένη επίθεση (aggression) από τους γείτονές μας. Ήταν μια καλά οργανωμένη επιχείρηση για να διασχίσουν τον Έβρο περισσότεροι από 150.000 άνθρωποι. Ολόκληρη η ηγεσία της ΕΕ- η προεδρία του Συμβουλίου, η προεδρία της Κομισιόν, η προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου- ήταν εκεί για να δηλώσει τη συμπαράσταση της ΕΕ. Και την Πέμπτη η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα συζητήσει, με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), την επιθετικότητα της Τουρκίας».

Μάλιστα, σε νέα διευκρινιστική ερώτηση για το αν έχει δει τα δημοσιεύματα με τις απωθήσεις αλλά και ποιον θεωρεί υπεύθυνο για αυτά, δήλωσε πως «προσπαθούμε να συνεργαστούμε ενεργά με τις τουρκικές αρχές, οι οποίες δεν συνεργάζονται πάντοτε», επισημαίνει. «Και με ένα σύστημα έγκαιρης προστασίας (προσπαθούμε) να προλάβουμε και να διασώσουμε αυτές τις βάρκες, πριν εισέλθουν σε ευρωπαϊκά ύδατα».

Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για τη δημιουργία νέων camp στη Σάμο, την Κω, τη Λέρο, τη Λέσβο και τη Χίο

Για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών στα camp του Αν. Αιγαίου εκτίμησε ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί σύντομα και με τη συνδρομή της ΕΕ, ενώ αποκάλυψε ότι έχει ζητηθεί ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Όπως ο ίδιος αποκάλυψε, η νέα ευρωπαϊκή χρηματοδότηση θα αντληθεί για τη δημιουργία νέων camp στη Σάμο, την Κω, τη Λέρο, τη Λέσβο και τη Χίο.

Οι νέοι καταυλισμοί «θα παρέχουν τις μέγιστες προδιαγραφές ασφάλειας» και «ενδεδειγμένες συνθήκες διαβίωσης» αιτιολόγησε ο Ν. Μηταράκης. «Ξέρετε τί συνέβη το 2019; Είχαμε τεράστια αύξηση των αφίξεων και αυτό σημαίνει ότι εγκαταστάσεις που είχαν κατασκευαστεί για να δεχθούν μερικές χιλιάδες ανθρώπους, δέχθηκαν τον εξαπλάσιο αριθμό. Δεν είχαμε επαρκή χωρητικότητα για απρόσμενες αφίξεις το 2019 και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να δημιουργήσουμε νέες εγκαταστάσεις» είπε.

Τέλος, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου έκανε λόγο για μία «ισορροπημένη προσέγγιση» στο προσφυγικό, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα χορηγεί το καθεστώς του πρόσφυγα «σε όσους το δικαιούνται» και τους βοηθά για να βρουν στέγη και δουλειά, αλλά την ίδια στιγμή «έχουμε μία αυστηρή εθνική πολιτική, σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο, για την επιστροφή όλων όσων δεν δικαιούνται διεθνή προστασία. Και αυτό είναι κάτι, στο οποίο η ΕΕ θα πρέπει να αποκτήσει πιο ενεργό ρόλο».

«Νομίζω ότι δεν υπάρχει επαρκής στήριξη για να μετακινηθούν οι άνθρωποι από τις χώρες πρώτης γραμμής στην υπόλοιπη Ευρώπη. Στην Ελλάδα έχουμε αυτή τη στιγμή 101.000 αιτούντες άσυλο. Αντιλαμβάνεστε ότι είναι τεράστιο το βάρος για τις υπηρεσίες ασύλου, για τους 38 καταυλισμούς» τόνισε, απαντώντας στο ερώτημα, εάν θεωρεί ότι η υπόλοιπη ΕΕ έχει αφήσει μόνη της την Ελλάδα να αντιμετωπίσει το ζήτημα.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη οι Νότης Μηταράκης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Γιώργος Κουμουτσάκος κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, αναφορικά με τη διαχείριση του προσφυγικού. Προς το τέλος της συνεδρίασης τα μέλη της Επιτροπής υποστήριξαν ότι τα κυβερνητικά στελέχη στην ουσία απέφυγαν να απαντήσουν στα ερωτήματα των ευρωβουλευτών και χαρακτήρισαν ως «εκτός θέματος» τις απαντήσεις που κλήθηκε να δώσει το ελληνικό επιτελείο.

Τα στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης δέχτηκαν ταπεινωτικά σχόλια και σφοδρή κριτική από την Επιτροπή, αναφορικά με τις συνεχείς καταγγελίες για παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών, τις αποκαλύψεις που κάνουν λόγο για νεκρούς μετανάστες από ελληνικά πυρά στον Έβρο αλλά και την ανεξέλεγκτη βία κατά αιτούντων διεθνούς προστασίας στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Ταπεινωτική εμφάνιση στο ευρωκοινοβούλιο για τους τρεις διαχειριστές του προσφυγικού

Τη Δευτέρα δημοσιεύθηκε νέα έρευνα της ερευνιτικής ομάδας Forensic Architecture σχετικά με τη δολοφονία του Σύρου Μοχάμαντ Αλ Αράμπ ό οποίος σκοτώθηκε από πυρά στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο. Σύμφωνα με την έρευνα, κατά πάσα πιθανότητα για το θάνατο του ευθύνονται Έλληνες στρατιώτες και ότι Τούρκοι στρατιώτες δεν φαίνονται σε κανένα από τα βίντεο ή τις εικόνες, ενώ οι μαρτυρίες δεν αναφέρουν την παρουσία τους.

Forensic Architecture: Πιθανότερο το σενάριο ελληνικών πυρών για τον θάνατο Σύρου πρόσφυγα στον Έβρο

Δεν ήταν η πρώτη έρευνα που δημοσίευσε το Forensic Architecture, καθώς στις 5 Μαρτίου η ομάδα Forensic Architecture είχε δημοσιεύσει προκαταρκτική έρευνα που περιείχε ενδείξεις πως τα βίντεο και οι φωτογραφίες από τον θάνατο του Μοχάμαντ ήταν αυθεντικά και ότι οι ευθύνες πιθανότατα βαραίνουν την ελληνική πλευρά.

Ένα άλλο κομμάτι στο οποίο η κυβέρνηση δεν έχει δώσει σαφείς απαντήσεις είναι το ρεπορτάζ των NYT τον Μάρτιο, το οποίο αφορούσε την ύπαρξη μιας μυστικής τοποθεσίας όπου κρατούνταν πρόσφυγες στον Έβρο, χωρίς κανένα δικαίωμα και ενόψει της απέλασής τους στην Τουρκία, ενώ βίντεο-έρευνα είχε δημοσιεύσει και η Forensic Architecture για αυτό το ζήτημα.