Η πανελλαδική έρευνα της ActionAid αφορά στον ευρύτερο πληθυσμό των γυναικών, καθώς και σε γυναίκες εργαζόμενες στον τουρισμό, τον επισιτισμό και στον ευρύτερο κλάδο της φιλοξενίας.

Σύμφωνα με τα ανησυχητικά αποτελέσματα της έρευνας, που φέρει τον τίτλο «Δεν είναι αυτή η δουλειά μας», το 85% των γυναικών στον γενικό πληθυσμό αναφέρει ότι έχει υποστεί κάποια σεξουαλικά παρενοχλητική συμπεριφορά στο χώρο εργασίας της, ενώ 1 στις 10 γυναίκες αναφέρει ότι έχει υπάρξει θύμα απόπειρας σεξουαλικής επίθεσης, απόπειρας βιασμού ή βιασμού. Την ίδια στιγμή 1 στις 5 δηλώνει πως έχει πέσει θύμα σεξουαλικού εκβιασμού, ενώ 92% των θυμάτων βίωσε επιπτώσεις σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο με το 18% (1 στις 5 γυναίκες) να φτάνει, μάλιστα, στην παραίτηση

Μερικά ακόμα από τα βασικά πορίσματα της έρευνας:

•Οι μισές γυναίκες έχουν παρενοχληθεί από συνάδελφο

•Το 1/4 περίπου αναφέρει ότι ο δράστης ήταν πελάτης

•1 στις 5 φορές εμπλέκεται ο διευθυντής/ ιδιοκτήτης της επιχείρησης

•Το 56% των περιπτώσεων σεξουαλικής παρενόχλησης εκδηλώνονται στον χώρο του γραφείου

•Το 56% των εργαζομένων στην εστίαση και τον τουρισμό μίλησε για το περιστατικό σε κάποιο άλλο άτομο

•Το 1/2 από τις περιπτώσεις που ήταν κάποιο άτομο παρόν, δεν αντέδρασε

Δείγμα της ποσοτικής έρευνας αποτέλεσαν 1.001 γυναίκες, ηλικίας 18-65 ετών ενώ για τους κλάδους του επισιτισμού και του τουρισμού μίλησαν 376 γυναίκες, ηλικιών 18-65 ετών.

Όπως αναφέρει η ActionAid, η σεξουαλική παρενόχληση είναι η πλέον διαδεδομένη μορφή βίας κατά των κοριτσιών και των γυναικών στην ΕΕ με την πλειονότητα των γυναικών στην Ευρώπη να αναφέρει ότι έχουν πέσει θύματα τουλάχιστον μίας μορφής σεξιστικής ή σεξουαλικής βίας κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής σταδιοδρομίας τους. Η εικόνα, μάλιστα, για τη σεξουαλική παρενόχληση κατά των γυναικών στην εργασία είναι θολή στη χώρα, παρόλο που ανεκδοτολογικά δεδομένα δείχνουν ότι είναι διαδεδομένη.

Στο πλαίσιο της εκστρατείας «Ποτέ και Πουθενά» της ActionAid για την εξάλειψη της έμφυλης βίας, έγινε μία προσπάθεια να καλυφθεί αυτό το κενό δεδομένων μέσω της μεγάλης πανελλαδικής έρευνας, που έχει δύο ερευνητικές εστιάσεις: πρώτον, στον ευρύτερο πληθυσμό των γυναικών και δεύτερον, σε γυναίκες εργαζόμενες στον τουρισμό, τον επισιτισμό και τον ευρύτερο κλάδο της φιλοξενίας.

Οι κλάδοι αυτοί επιλέχθηκαν καθώς απασχολούν πολλές εργαζόμενες στην Ελλάδα, ενώ δυστυχώς, όπως αναφέρεται, «για πολλές από αυτές , η σεξουαλική παρενόχληση συνιστά «μέρος» της εργασιακής τους καθημερινότητας».

Με την παρούσα έρευνα και εκστρατεία, η ActionAid στοχεύει στην πίεση, ώστε να επικυρωθεί στην Ελλάδα η πρώτη παγκόσμια Σύμβαση κατά της Βίας και της Παρενόχλησης στην Εργασία, στην ευαισθητοποίηση γυναικών και ανδρών για την κατάσταση σπάζοντας το «ταμπού» που την καλύπτει και τέλος, στην κινητοποίηση εργοδοτών και εταιρικού τομέα να αναλάβουν ευθύνη για την προστασία των εργαζομένων.

Διαβάστε την πλήρη έκθεση της έρευνας εδώ

Μάθετε για το ελληνικό νομικό και θεσμικό πλαίσιο εδώ