Ο Ι. Διώτης ζήτησε από το δικαστήριο να μην καταθέσει ως μάρτυρας καθώς έχει κώλυμα επειδή έχει παραπεμφθεί σε δίκη. Ωστόσο το αίτημά του δεν έγινε δεκτό από τους δικαστές.
 
Ο πρώην προϊστάμενος του ΣΔΟΕ εκτός από μάρτυρας στο Υπουργοδικείο έχει παραπεμφθεί παράλληλα, με το υπ΄ αριθμ. 44/2015 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών με την κατηγορία της απιστίας στην υπηρεσία για τους χειρισμούς του, ως επικεφαλής του ΣΔΟΕ, στην υπόθεση του περιεχομένου της λίστας Λαγκάρντ.
 
Σύμφωνα με το επίμαχο βούλευμα ο Ι. Διώτης δεν αξιοποίησε τη λίστα Λαγκάρντ, στην οποία περιλαμβάνονταν 2.062 ονόματα Ελλήνων καταθετών στο υποκατάστημα της τράπεζας HSBC, προκειμένου να αντλήσει στοιχεία και να προχωρήσει σε φορολογικούς ελέγχους.
 
 

«Δεν θα έχω δίκαιη δίκη»
 

Ο Ι. Διώτης ανέφερε συγκεκριμένα ότι η δίκη του Γ. Παπακωνσταντίνου έχει συνάφεια με τη δική του δίκη και εάν δεν είχε ο Γ. Παπακωνσταντίνου την ιδιότητα του υπουργού θα ήταν συγκατηγορούμενοι.
 
Υποστήριξε ακόμη ότι η κατάθεσή του ως μάρτυρας παραβιάζει τον Ποινικό Κώδικα της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΑ), τη σύμβαση του ΟΗΕ για την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων και ότι η κατάθεσή του ως μάρτυρας θα λειτουργήσει σε βάρος του ως κατηγορούμενου. Και κατέληξε αναφέροντας πως δεν θα έχει δίκαιη δίκη στα ποινικά δικαστήρια.
 
Η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε να απορριφθεί το αίτημα του Ι. Διώτη, καθώς κατηγορείται για άλλα αδικήματα από αυτά που κατηγορείται ο πρώην υπουργός Οικονομικών και οι δύο υποθέσεις δεν έχουν τα ίδια πραγματικά περιστατικά.
 
Το δικαστήριο, αφού διέκοψε για να αποφανθεί επί του αιτήματος του Ι. Διώτη, το απέρριψε τελικά και ξεκίνησε η κατάθεσή του.
 

Δεν παρέλαβε στικάκι
 

Ο Ι. Διώτης καταθέτοντας ως μάρτυρας και απαντώντας σε ερώτηση του πρόεδρου του δικαστηρίου είπε ότι ο Γ. Παπακωνσταντίνου πριν φύγει από το υπουργείο Οικονομικών δεν του παρέδωσε τίποτα (στικάκι).
 
Σε ερώτηση της εισαγγελέως της έδρας αν μετά την αποχώρηση του από το υπουργείο Οικονομικών ο Γ. Παπακωνσταντίνου του έδωσε κάτι, ο Ι. Διώτης αρνήθηκε να απαντήσει επειδή, όπως ανέφερε, εμπίπτει στο κατηγορητήριο που αντιμετωπίζει στα Ποινικά Δικαστήρια.
 
Ακόμη, ο Ι. Διώτης ανέφερε ότι ο διοικητής της ΕΥΠ κ. Μπίκας του είχε επιβεβαιώσει ότι αρχικά η επίμαχη λίστα είχε έρθει στην πατρίδα μας μέσω των μυστικών γαλλικών και ελληνικών υπηρεσιών.
 
Σε ερώτηση από την έδρα αν ο Ι. Διώτης έχει κάποια σχέση με τα συγγενικά πρόσωπα του Γ. Παπακωνσταντίνου, η απάντηση ήταν αρνητική και ο μάρτυρας πρόσθεσε ότι ούτε τα ονόματά τους γνωρίζει.
 
Σε ερώτηση των συνηγόρων υπεράσπισης αν το παραληφθέν από τον Γ. Παπακωνσταντίνου στικάκι το κατέστρεψε κάποιος, ο Ι. Διώτης είπε ότι δεν απαντά. Η δίκη διακόπηκε για το μεσημέρι της Πέμπτης.