Η σχετική δικογραφία με την επιβολή του προστίμου διαβιβάστηκε σήμερα Τετάρτη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών μετά τον έλεγχο που διενήργησε το ΚΕΦΟΜΕΠ ( ελέγχει τον μεγάλο πλούτο).

Η διαβίβαση της δικογραφίας στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας δρομολογεί την άσκηση σε βάρος του Σταύρου Παπασταύρου, συνεργάτη για ένα διάστημα του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, δίωξης, εκτός αν ο ίδιος επιλέξει να πληρώσει το πρόστιμο επιφυλασσόμενος να προσφύγει στη συνέχεια στη Δικαιοσύνη.

Όπως είναι γνωστό, με αφορμή τη λίστα Λαγκάρντ ο κ. Παπασταύρου ελέγχθηκε για ποσό 5,4 εκατομμυρίων δολαρίων που φέρεται να διατηρούσε στην ελβετική τράπεζα ΗSBC. Ο ίδιος από την πρώτη στιγμή υποστήριξε ότι ο επίμαχος λογαριασμός δεν ήταν δικός του, αλλά είχε ρόλο πληρεξούσιου για λογαριασμό του  παιδικού του  φίλου – επιχειρηματία Σάμπι Μυωνή.

Το γεγονός ότι τα χρήματα ήταν δικά του και όχι του Παπασταύρου επιβεβαίωσε και ο κ. Μυωνή εξεταζόμενος ενώπιον όλων των αρμοδίων Αρχών προσκομίζοντας μάλιστα τόσο ο ίδιος, όσο και ο ελεγχόμενος δικηγόρος, όλα τα έγγραφα και τις κινήσεις του λογαριασμού για να αποδείξουν ότι ο πραγματικός δικαιούχος των χρημάτων ήταν ο Σάμπι Μυωνή.

Ωστόσο, οι αρμόδιες  Αρχές δεν δέχθηκαν τα επιχειρήματα και τις θέσεις του κ. Παπασταύρου, ο οποίος είχε εξεταστεί το περασμένο καλοκαίρι ως ύποπτος τέλεσης για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Έτσι, μετά το τέλος του ελέγχου και την αποτίμηση του αποδεικτικού υλικού η δικογραφία πήρε  το δρόμο της ποινικής δικαιοσύνης.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως τις επόμενες μέρες ο κ. Παπασταύρου θα κληθεί, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, να πληρώσει το χρηματικό ποσό των 3,5 εκατ. ευρώ που του έχει καταλογιστεί από τη φορολογική αρχή. Σε αυτή την περίπτωση , αν δηλαδή εξοφλήσει μέχρι τελευταίο ευρώ το λογαριασμό, δεν ασκείται σε βάρος του ποινική δίωξη.

 

Ο ίδιος πάντως, έχει το δικαίωμα ακόμα και αν πληρώσει να προσφύγει ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων αμφισβητώντας την επιβολή του προστίμου και βεβαίως σε περίπτωση που στο μέλλον δικαιωθεί από τα δικαστήρια το ελληνικό δημόσιο έχει την υποχρέωση να του επιστρέψει τα λεφτά.

Στη δεύτερη περίπτωση, αν δηλαδή ο ελεγχόμενος δεν πληρώσει το ποσό που του καταλογίστηκε, τότε θα κινηθεί σε βάρος του ποινική διαδικασία, δηλαδή θα ασκηθεί ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Πάντως πληροφορίες από τον συνήγορό του ανέφεραν ότι ο δικηγόρος Σταύρος Παπασταύρου θα καταβάλλει προσπάθεια να πληρώσει το πρόστιμο και στη συνέχεια, θα προσφύγει ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων.